Λαμπροκουλούρα με πορτοκάλι και πραλίνα σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια παραδοσιακή συνταγή για το τραπέζι της Ανάστασης!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Λαμπροκουλούρα με πορτοκάλι και πραλίνα σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φανταστική λαμπροκουλούρα τσουρέκι με πραλίνα σοκολάτας και πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Στολίστε την με κόκκινα αυγά και σερβίρετέ την παραδοσιακά στο τραπέζι της Ανάστασης!

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και μπορείτε παρακάτω να ακολουθήσετε τα βήματα με τα υλικά για να την φτιάξετε κι εσείς. Το Μεγάλο Σάββατο πλησιάζει.

Υλικά Συνταγής

  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 800 γραμ. αλεύρι
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 3 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • διάλυμα αυγού (ολόκληρο αυγό ή μόνο ασπράδι για πιο ελαφρύ χρώμα)
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου
  • κόκκινα αυγά για το σερβίρισμα
  • 459 γραμ. πραλίνα σοκολάτα

Εκτέλεση

  • Για τη λαμπροκουλούρα με πραλίνα, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε την ξερή μαγιά και το χλιαρό γάλα.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε επιφανειακά τη μαγιά με το γάλα, παίρνοντας λίγο αλεύρι με το ανακάτεμα να γίνουν τα υλικά στη λακκούβα σαν παχύς χυλός.
  • Αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Αφού αφρίσει η επιφάνεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με το γάντζο ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 8-10΄.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στον κάδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο και αδειάζουμε πάνω του τη ζύμη.
  • Με το χοντρό πλάστη ανοίγουμε στρογγυλό χοντρό φύλλο με διάμετρο 50 εκ.
  • Βάζουμε την πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε χοντρή τρύπα στο κορνέ.
  • Αφήνουμε στη ζύμη κενό 5 εκ. περιμετρικά και κάνουμε κύκλο με την πραλίνα.
  • Πιάνουμε τις εξωτερικές άκρες του φύλλου και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, μέχρι να κάνουμε στεφάνι και να κλείσουμε τη νουτέλα.
  • Πιάνουμε τη λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ταψί με 35 εκ. διάμετρο.
  • Χαράζουμε 6 ακτίνες στο κέντρο της ζύμης, στη μέση και γυρίζουμε τις ακτίνες του φύλλου πάνω στο στεφάνι. Έτσι τώρα έχουμε μία στρογγυλή γεμιστή λαμπροκουλούρα τσουρέκι.
  • Κάνουμε μία μπάλα από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζουμε στην τρύπα της γεμιστής κουλούρας ή βάζουμε τσέρκι βουτυρωμένο 5-7 εκ. στο κέντρο για να μη χάσει το σχήμα της η λαμπροκουλούρα με το φούσκωμα.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με την λαμπροκουλούρα και αφήνουμε να φουσκώσει για 45΄.
  • Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε για 10΄να τεντώσει και πάλι το τσουρέκι.
  • Ψήνουμε τη λαμπροκουλούρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 °C για 45΄.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα τη μετακινούμε, γιατί η γέμιση είναι υγρή και το τσουρέκι μαλακό και υπάρχει φόβος να τρέξει η γέμιση.
  • Σερβίρουμε τη λαμπροκουλούρα στο τραπέζι της Ανάστασης και γεμίζουμε την τρύπα της κουλούρας με κόκκινα αυγά.

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε το πιο τέλειο τσουρέκι!

Το έθιμο της Λαμπροκουλούρας

Είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, μ’ ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά στο πάνω μέρος τους. Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι και το τσουρέκι με αλεύρι, γάλα, αβγά, βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, ενώ συχνά επαλείφεται με φυτικό κρόκο, διαλυμένο μέσα στο περιεχόμενο αβγού.

Η Λαμπροκουλούρα επιβίωσε παλαιότατου εθίμου. Έγινε στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Όπως και τα κόκκινα αβγά, η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο σε κάποιες περιοχές, οι νοικοκυρές πλάθουν και ψήνουν με ξεχωριστή φροντίδα τις λαμπροκουλούρες, όχι μόνο για το δικό τους σπίτι, άλλα και για να τις στείλουν ως δώρο σε συγγενείς τους.

Η λαμπροκουλούρα μαζί με την πασχαλινή λαμπάδα και τα κόκκινα αβγά είναι ένα από τα καθιερωμένα δώρα, που οι νονοί προσφέρουν στους αναδεξιμιούς και τις αναδεξιμιές τους. Παλαιότερα, λαμπροκουλούρα έστελναν και οι αρραβωνιαστικοί στις αρραβωνιαστικές τους το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου.

Σε ορισμένα χωριά οι πιστοί εξακολουθούν να παίρνουν μαζί τους τη λαμπροκουλούρα στη λειτουργία της Ανάστασης και την κόβουν μόλις ο παπάς ψάλει το «Χριστός Ανέστη».