Μοναδικό γαλακτομπούρεκο από το Γιώργο Τσούλη - Θα μυρίσει το σπίτι σοκολάτα και κανέλα

Σκέτος πειρασμός

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μοναδικό γαλακτομπούρεκο από το Γιώργο Τσούλη - Θα μυρίσει το σπίτι σοκολάτα και κανέλα

Ο Γιώργος Τσούλης για ακόμα μια φορά μας αφήνει άφωνους με τις συνταγές του! Πρέπει να φάτε οπωσδήποτε αυτό το μοναδικό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα! Το σπίτι σας θα μυρίσει κανέλα και τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν.

Είναι τόσο νόστιμο που πραγματικά θα σας παρακαλάνε να μοιραστείτε την συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα:

  • 200 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα:

  • 1.200 ml γάλα, πλήρες
  • 300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  • Για την κρέμα: Έπειτα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
    3Κατόπιν, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 150 γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
  • Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Ύστερα, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει πλήρως.
  • Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35x25 εκ.
  • Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το σκεύος και το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  • Έπειτα, απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης πασπαλίζουμε με βούτυρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.
  • Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
  • Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φουντούκια.

Κι αν θες ένα πιο δροσιστικό γλυκό ψυγείου δοκίμασε αυτόν τον κορμό που έχει γεύση lila pause!

Της αμαρτίας! Σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα!

γαλακτομπούρεκο συνταγές

Τι είναι καλύτερο από ένα γαλακτομπούρεκο; Ένα γαλακτομπούρεκο σοκολάτας! Αυτό το σιροπιαστό γλυκάκι θα σάς ενθουσιάσει με το τραγανό του φύλλο και την πλούσια «αμαρτωλή» του γέμιση.

Υλικά

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 820ml γάλα πλήρες
  • 170γρ. ζάχαρη
  • 85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 25γρ. βούτυρο 82%
  • 45γρ. κουβερτούρα μαύρη 70%
  • 2 κρόκους αβγών
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη (σκουρόχρωμο)

Για το σιρόπι

  • 320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 130ml νερό
  • 70γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Διαδικασία

  • Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει.
  • Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στο ταψί σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Έπειτα, αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.
  • Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, το κακάο, τη γλυκόζη και την κανέλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μη φουσκώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
  • Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.