Καλοκαιρινή καρυδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει το σπίτι κανέλα και πορτοκάλι

Είναι πανεύκολη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Καλοκαιρινή καρυδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει το σπίτι κανέλα και πορτοκάλι

Αυτή τη συνταγή θα την αγαπήσεις για φέτος το καλοκαίρι! Φτιάξε σπίτι σου την καρυδόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα μυρίζεις όλη μέρα στον αέρα την κανέλα και το πορτοκάλι! Ένας πραγματικά υπέροχος συνδυασμός!

Είναι γρήγορη, εύκολη και με απλά υλικά!

Υλικά Συνταγής

  • 150 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα (θερμ. δωμ)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο
  • 150 γραμ. καρυδόψιχα αλλεσμένη
  • 60 γραμ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γλ μπέικινκ πάουντερ χ.γ
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • 1/2 κ.γλ γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Για την ελαφριά καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι και χωρίς γλουτένη, πλένουμε πρώτα το πορτοκάλι.
  • Το κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ και τα μπαχαρικά.
  • Στο μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν να τους πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το καρύδι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε ένα μπολ με σύρμα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντας απαλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό τετράγωνο ταψάκι 22 ή 24 εκατ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 45 περίπου λεπτά. Μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της καρυδόπιτας.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 160 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά. Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε το γλυκό, μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του. Αν βγαίνει καθαρό και χωρίς ζύμη, είναι έτοιμο.
  • Αφήνουνε να κρυώσει τελείως. Αχνίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, δείτε εδώ συνταγή για να το κάνετε μόνες σας!

Έτοιμο σε 10': Καλοκαιρινό κέικ με βερίκοκα και σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου καλοκαιρινά γλυκά

Αυτό το κέικ από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι πανεύκολο αφού γίνεται μέσα σε 10' και άκρως καλοκαιρινό! Έχει μέσα βερίκοκα και σοκολάτα.

Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και σίγουρα θα σου ζητάνε την συνταγή.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 80 γραμ. κουβερτούρα
  • 80 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 80 γραμ. αλεύρι
  • 120 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για το σιρόπι

  • 40 γραμ. ζάχαρη
  • 40 γραμ. νερό
  • 2 κ.σ. λικέρ βερίκοκο

Για την επικάλυψη

  • 80 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 80 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ βούτυρο

Για τα βερίκοκα

  • 10 βερίκοκα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λικέρ βερίκοκο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το κέικ με βερίκοκα, λιώνοντας σε μπεν μαρί το βούτυρο με τη σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μισή μαρμελάδα βερίκοκο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα. Απαλά ανακατεύουμε. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα και με κοφτές κινήσεις με κουτάλι αναδιπλώνουμε. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 35΄, να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Αφήνουμε να σταθεί για 15΄στη φόρμα και έπειτα ξεφορμάρουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3΄. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το λικέρ βερίκοκο. Αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με λίγες σταγόνες λικέρ να αραιώσει ελαφρά.

Για την επικάλυψη

Κόβουμε οριζόντια το κέικ στα δύο. Ποτίζουμε και τα δύο κομμάτια με σιρόπι με ένα πινέλο. Βάζουμε σε πιατέλα το ένα κομμάτι κέικ. Αλείφουμε ολόγυρα με μαρμελάδα. Κάνουμε παχιά στρώση μαρμελάδας στην κορυφή. Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ. Αλείφουμε ολόγυρα με μαρμελάδα.

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα. Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περιχύνουμε το κέικ ολόγυρα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με βερίκοκα.

Για τα βερίκοκα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 15΄. Να μη λιώσουν τα βερίκοκα, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους και να πήξει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Παγώνουμε.