Αν έχετε πολλά ροδάκινα στο σπίτι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας φτιάχνει την πιο νόστιμη μαρμελάδα

Θα την τρώτε κάθε πρωί

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Αν έχετε πολλά ροδάκινα στο σπίτι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας φτιάχνει την πιο νόστιμη μαρμελάδα

Η πιο ωραία μαρμελάδα του καλοκαιριού είναι με ροδάκινο. Αν μάλιστα βάλετε και διαφορετικά ήδη όπως λίγο λευκόσαρκο ή λεμονάτο ροδάκινο, τότε τα αρώματα της μαρμελάδας θα σας τρελάνουν. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε την πιο νόστιμη.

Φτιάξτε μπόλικη όταν τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους για να την έχετε όλο το χρόνο στο πρωινό και στα γλυκά σας.

Έτσι θα φτιάξετε την μαρμελάδα ροδάκινο σαν της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1½ κιλό ροδάκινα
  • 900 γραμ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι

Αν θέλετε να συνοδεύσετε τη μαρμελάδα σας στο πρωινό και με ένα ρόφημα, τότε η κανελάδα είναι η καλύτερη. Βρες την συνταγή εδώ.

Εκτέλεση

  • Για την κλασική σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο με κομμάτια, χρησιμοποιώ ολα τα είδη ροδάκινου που βρίσκω το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τα λεμονάτα και τα λευκόσαρκα που έχουν απίστευτο άρωμα.
  • Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα που να μην έχουν λιωμένα σημεία ή στίγματα στη φλούδα τους. Τα πλένουμε πολύ καλά και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τα ροδάκινα μαζεύοντας σε ένα μπολ γυάλινο τους χυμούς τους που τρέχουν.
  • Βάζουμε στο μπολ στρώσεις ροδάκινα και στρώσεις ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μπήγουμε μέσα 1 φλούδα λεμονιού.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι μέχρι την επόμενη ημέρα.
  • Βάζουμε την μαρμελάδα ροδάκινο σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε 15-20′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της.
  • Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη μαρμελάδα ροδάκινο να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως, την δένουμε. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για ακόμα 10′ ανακατευοντας με ξύλινη κουτάλα. Πάντα μετράμε το χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Στο τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού κι αφήνουμε για 3-4′ να βράσει ακόμα.
  • Όπως είναι καυτή, την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα στεγνά βάζα. Θα χρειαστούμε 6 βάζα των 350 γραμμαρίων. Γεμίζουμε μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα επίσης καπάκια.
  • Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το καπάκι να ακουμπάει στον πάγκο και τα αφήνουμε έτσι να αποσυμπιεστούν μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τότε, τα φιλάμε σε ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό όλο τον χρόνο. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδας, το συντηρούμε στο ψυγείο για πολύ καιρό.
  • Όσο πιο πολύ την βράζουμε, τόσο πιο πολύ καραμελώνει η ζάχαρη, σκουραίνει το χρώμα της και σφίγγει η υφή της.

Argiro.gr

Σπιτική μαρμελάδα λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μας

Την πιο νόστιμη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα λεμόνι μας έχει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η συνταγή της είναι σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Ακολουθήστε τα βήματα της ένα προς ένας και πρόκειται όλοι να σας ζητάνε την συνταγή.

Αν αγαπάτε το υπέροχο άρωμα του λεμονιού, αυτή η μαρμελάδα θα σας ενθουσιάσει. Εκτός από άλειμμα στο ψωμί, μπορείτε να την απολαύσετε και με γιαούρτι ή να την χρησιμοποιήσετε ως γέμιση ή γλάσο σε κέικ λεμονιού. Την συνταγή είδαμε στο Argiro.gr

Υλικά Συνταγής

  • 5 λεμόνια (βιολογικά ακέρωτα)
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • Ζάχαρη όσο πάρει
  • ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσουμε
  • 1 κομμάτι τούλι ή τουλπάνι
  • 3 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml

Η Εκτέλεση της σπιτικής μαρμελάδας λεμόνι

  • Για τη μαρμελάδα λεμόνι, διαλέγουμε λεμόνια χωρίς χτυπήματα, με έντονο χρώμα και όχι πολύ μαλακά. Ξύνουμε ελαφρά την κίτρινη φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (φλούδα και σάρκα ολόκληρα). Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα).
  • Κόβουμε κάθε φέτα λεμονιού σε πολύ μικρά κομματάκια. Μαζεύουμε όλα τα κουκούτσια και τις μεμβράνες που καθαρίσαμε από τα λεμόνια και τα βάζουμε σε διπλωμένο τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι. Στη συνέχεια, δένουμε το τούλι.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια, το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες. Τα καλύπτουμε με το νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄ από την ώρα που θα πάρουν βράση, έως ότου μαλακώσουν οι λεμονόφλουδες. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κουκούτσια. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε για να πάρουμε όσο περισσότερη πηκτίνη-ζελέ μπορούμε. Φροντίζουμε η πηκτίνη αυτή να πέφτει μέσα στα λεμόνια.
  • Μετράμε τώρα με ένα φλιτζάνι τα υλικά της μαρμελάδας. Όσα φλιτζάνια βγουν τα υλικά που βράσαμε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε. (Περίπου 3,5 φλιτζάνια βγαίνει, ανάλογα με το πόσο υγρό εξατμίζεται κατά το βρασμό.)
  • Βάζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια. Βράζουμε για περίπου 25΄-30΄ μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν μένει παχύ στρώμα στην ανάποδη της κουτάλας.