Αξεπέραστη ανάποδη τάρτα μήλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει το σπίτι σου κανέλα

Γρήγορη, εύκολη και γευστική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αξεπέραστη ανάποδη τάρτα μήλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μυρίσει το σπίτι σου κανέλα

Αυτή η τάρτα μήλου με κανέλα θα γίνει το αγαπημένο σου φθινοπωρινό γλυκό! Την αξεπέραστη αυτή συνταγή μας την έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και στην παρουσιάζουμε βήμα βήμα παρακάτω...

Έχει λίγα υλικά και είναι πραγματικά θεσπέσια.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 7 μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)
  • λίγη κανέλα
  • 60 γραμ. βούτυρο (κρύο σε κομματάκια)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και κρύο

Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα ή παγωτό

Εκτέλεση

Για την ανάποδη τάρτα μήλου με σφολιάτα και καραμελωμένα μήλα, γνωστή και ως τάρτα τατέν (tarte tatin), πρώτα ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι και τη βάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Την παγώνουμε για λίγο στην κατάψυξη να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο). Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

Κόβουμε την τάρτα μήλου σε κομμάτια και την σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, γιαούρτι ή κρέμα.

Και για να ξέρεις, λίγο πριν αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι αξίζει να φτιάξεις αυτή την τούρτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Argiro.gr

Ανάποδη μηλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αργυρώ μπαρμπαρίγου μηλόπιτα

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Αυτή η ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, είναι εύκολη και αφράτη και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.
  • Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο.Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε τη μηλόπιτα, µε την καστανή ζάχαρη.
  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
  • Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα στους 180 °C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
  • Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.