Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κλασικοί κουραμπιέδες από την Βέφα Αλεξιάδου - Συνταγή για 50 με 60 κομμάτια

Φυλάξτε τους σε κουτί για καθημερινή απόλαυση

Κλασικοί κουραμπιέδες από την Βέφα Αλεξιάδου - Συνταγή για 50 με 60 κομμάτια
ΓΛΥΚΕΣ 24.11.2020 11:04
Από Ελένη Ζουγανέλη

Τα Χριστούγεννα σε ενάμιση μήνα φτάνουν και ήδη πολλές νοικοκυρές έχουν φτιάξει τους πρώτους κουραμπιέδες για την λιγούρα. Η Βέφα Αλεξιάδου ωστόσο, έχει την πιο νόστιμη και κλασική συνταγή, η οποία βγάζει 50 με 60 κομμάτια.

Αυτή είναι η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για κλασικούς κουραμπιέδες

Υλικά:

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Τρόπος προετοιμασίας:

  • Χτυπήστε τα δυο Βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν'αφρατέψουν και ν'ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τ'αμύγδαλα.
  • Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.
  • Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ'ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

Κι αν θες κάτι σε αλμυρό μπορείς να δοκιμάσεις αυτήν εδώ την συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο παστίτσιο του κόσμου!

Εκτός από κουραμπιέδες η Βέφα Αλεξιάδου μας έχει δώσει την συνταγή και για τα μελομακάρονα

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η πιο γευστική συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για μελομακάρονα. Μάλιστα, το μυστικό τους για τέλεια γεύση "κρύβεται" στο πορτοκάλι που θα βάλουμε μέσα.

Αυτή είναι η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για μελομακάρονα

Υλικά - 40-50 κομμάτια

  • 1 1/2 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • Γαρνίρισμα
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε μπαίκιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
  • Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.
  • Οταν πιούν το σιρόπι αναποδογυρίζουμε, να μελώσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Ανακατεύουμε καρύδια κανέλα γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Δροσερό γλυκό ψυγείου από τη Βέφα Αλεξιάδου - «Λιώνει» στο στόμα

Καλαμαράκια με κόκκινη σάλτσα και κρασί - Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Share