Το απόλυτο κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Το απόλυτο κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Άμα είσαι λάτρης των κέικ και θες να δοκιμάσεις μια εναλλακτική αλλά πεντανόστιμη συνταγή, τότε θα σου προτείναμε να φτιάξεις αυτό το λαχταριστό κέικ λεμόνι με σιρόπι, μια αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Είναι πανεύκολο, γρήγορο και την επόμενη φόρα είναι ακόμα καλύτερο και πολύ πιο νόστιμο. Θα γεμίσει όλο το σπίτι από την φρέσκια μυρωδιά του! Αν αγαπάς βέβαια τα γλυκά, πρέπει να δοκιμάσεις και αυτή την λαχταριστή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κέικ με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραµ. ζάχαρη
  • 250 γραµ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
  • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 370 γραµ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)

Για τη φόρμα

  • λίγο βούτυρο
  • λίγο αλεύρι

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

  • 300 γραµ. ζάχαρη
  • 250 γραµ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό λεμόνι
  • φλούδα από μισό λεμόν

Εκτέλεση

  • Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.
  • Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αν θέλεις μπορείς να να περιχύσεις με απλό λευκό γλάσο το κέικ λεμόνι.

Γλάσο για το κέικ λεμόνι

  • Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο για κέικ λεμονιού, βάζω σε ένα μπολάκι 1 φλ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.
  • Ελέγχω την πυκνότητα του γλάσου προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.
  • Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως το κέικ λεμόνι.

Πηγή: Argiro.gr

Πανεύκολο και υγιεινό κέικ μπανάνα - σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κέικ

Υλικά Συνταγής

  • 120 γραµ. ελαιόλαδο
  • 150 γραµ. μαύρη ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
  • 100 γραµ. μέλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γραµ. αλεύρι σίκαλης
  • 1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Το κέικ με σίκαλη, μπανάνα και σοκολάτα, μπορεί να γίνει 1 μεγάλο κέικ σε μακρόστενη φόρμα 12×23 ή να γίνει μάφιν σε φόρμα με θήκες.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας, το μέλι, τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή με μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε λίγο τα υλικά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Βάζουμε το κέικ σίκαλης σε βουτυρωμένη κ αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 10΄ περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από την καρδιά του κέικ.
  • Εναλλακτικά, ισομοιράζουμε το κέικ σίκαλης σε φόρμες για μάφιν και ψήνουμε για 30΄.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15΄και μετά ξεφορμάρουμε.