Εύκολο και μούρλια - Λαχταριστό κέικ με γάλα, αυγά και βούτυρο

Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Εύκολο και μούρλια - Λαχταριστό κέικ με γάλα, αυγά και βούτυρο

Κι αφού ο καιρός από ώρα σε ώρα θα χαλάσει και θα κλειστείτε σπίτι είναι ευκαιρία! να φτιάξετε αυτό το φανταστικό κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Είναι πεντανόστιμο, έτοιμο σε χρόνο dt και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται την συνταγή της μαζί μας!

Υλικά Συνταγής

  • 200 γραμ. νερό
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 200 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (με περιεκτικότητα 60% κακάο)
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 50 γραμ. καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
  • 100 γραμ. γάλα

Στερεά υλικά

  • 350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 50 γραμ. κακάο
  • 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 2 πρέζες αλάτι

Για το τελείωμα

  • 350 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • λίγη άχνη ή λευκή λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε πρώτα και αλευρώνουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. με αποσπώμενη βάση, ή απλά βουτυρώνουμε τη φόρμα, και ντύνουμε βάση και πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά για το κεικ με μαρμελαδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο σε κομμάτια και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, τα αφήνουμε να λιώσουν και τα τοποθετούμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμώσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα, χτυπώντας ταυτόχρονα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά, αναμιγνύοντάς τα απαλά με μια σπάτουλα να ενωθούν.
  • Αδειάζουμε το κεικ απλο με αλευρι για ολες τις χρησεις στην έτοιμη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κεικ με μαρμελαδα πριν το βγάλουμε από το φούρνο.
  • Αφήνουμε το κεικ με γαλα να σταθεί για 20΄.
  • Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα.
  • Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε στη μέση οριζόντια και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.
  • Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα σε σχέδια ή αχνίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
  • Το κέικ συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο, για 4-5 ημέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε για 3 μήνες

Όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο κέικ

συνταγές κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πόση ώρα θέλει χτύπημα το κέικ;

Στην αρχή, τα πρώτα υλικά του κέικ θέλουν καλό χτύπημα, ιδιαίτερα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη & τα αυγά

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, έτσι το κέικ θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζάχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο.

Γιατί το κέικ μυρίζει αυγό;

Το καλό χτύπημα των αυγών εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.

Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά

Αντίθετα, από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι στο μείγμα δεν πρέπει να χτυπήσετε τα υλικά στο μίξερ για πολλή ώρα. Κι αυτό γιατί όσο πιο πολύ ανακατεύεις το αλεύρι σε ένα μείγμα κέικ τόσο πιο πολύ απελευθερώνει γλουτένη και το μείγμα γίνεται κολλώδες και ελαστικό. Όσο πιο λαστιχωτό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο το κέικ

Γι’ αυτό, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι ένα απαλό ανακάτεμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα είναι αρκετό

Πάντα ξεκινάω με στερεά υλικά, προσθέτω τα υγρά και τελειώνω με στερεά.

Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιείται πιο σωστά.

Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν.

Όταν κάνω ανάμειξη στερεών και υγρών υλικών, πχ εναλλάξ αλεύρι με γάλα, το κάνω σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά.