Τσουρέκι κοτσίδα με ζαχαρούχο γάλα και κανέλα - Έτοιμο σε κλάσματα δευτερολέπτου

Θα γλείφουν τα δάχτυλά τους οι καλεσμένοι σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τσουρέκι κοτσίδα με ζαχαρούχο γάλα και κανέλα - Έτοιμο σε κλάσματα δευτερολέπτου

Αν έχεις καλέσει κόσμο το Σαββατοκύριακο σπίτι σου η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου έχει την πιο τέλεια συνταγή για γλυκό! Θεϊκό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος.

Αυτή η γλυκιά κοτσίδα κανέλας είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές για τσουρέκια της γνωστής μαγείρισσας. Απολαύστε τη στο πρωινό, στο brunch (δείτε εδώ ακόμα 3 σούπερ συνταγές) ή απλά όταν απλά θέλετε να γευτείτε κάτι μαγικό!

Υλικά Συνταγής

  • 540 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φάκελο μαγιά
  • 150 γραμ. βούτυρο πολύ μαλακό
  • 200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 γραμ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • λίγους σπόρους κάρδαμο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα
  • 2 πρέζες αλάτι

Για την καραμέλα γάλακτος

  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο σε μία κατσαρόλα να λιώσει άλλα όχι τελείως.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.

Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα.

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.

Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.

Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.

Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.

Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε το τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος.

Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε το τσουρέκι κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.

Για την καραμέλα γάλακτος

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ Argiro.gr