Φτιάξτε μόνοι σας το πιο λαχταριστό νηστίσιμο κέικ λεμόνι με γλάσο - Έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά

Θα ξετρελαθείτε!

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
 Φτιάξτε μόνοι σας το πιο λαχταριστό νηστίσιμο κέικ λεμόνι με γλάσο - Έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά

Με αφορμή την σημερινή ημέρα όπου είναι Καθαρά Δευτέρα αποφασίσαμε να ψάξουμε την πιο ιδανική συνταγή η οποία θα σας "λύσει" τα χέρια. Ο λόγος για ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ με άρωμα λεμονιού το οποίο είναι άκρως γευστικό και μπορείτε να το μαγειρέψετε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά με τα υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας. Δείτε επίσης εδώ πως μπορείτε να μαγειρέψετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα.

Το νηστίσιμο κεικ λεμόνι που πρέπει να μαγειρέψετε

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ. γλυκού baking
  • 1 βανίλια
  • 1 μεγάλο λεμόνι (χυμό & ξύσμα)

Για το γλάσο

  • 1 κούπα κρυσταλική ζάχαρη
  • 2 κ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι, το νερό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το Baking Powder, τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ, στρώνουμε τo μείγμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά
  • Δοκιμάζουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αν βγει καθαρή το κέικ μας είναι έτοιμο
  • Μόλις κρυώσει ετοιμάζουμε το γλάσο
  • Ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με το χυμό και περιχύνουμε το κέικ. Το αφήνουμε να σταθεί και σερβίρουμε

Πηγή: Clelia.gr

Τα πολλαπλά οφέλη της νηστείας - Γιατί αξίζει να το κάνουμε την Σαρακοστή;

Ειδικότερα, τα κεκορεσμένα λιπαρά βρίσκονται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνων. Ετσι κατά την παρατεταμένη νηστεία της Σαρακοστής, παρατηρείται (από μελέτες) μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα στα άτομα που πριν παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα.

Ενα επιπρόσθετο καρδιαγγειακό όφελος που προκύπτει ουσιαστικά από την αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών κατά τη νηστεία είναι η μείωση-ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, μιας και όλα αυτά είναι πλούσια σε κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία που συντελούν σε αυτό. Ακόμα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες όλων των παραπάνω ευνοούν τη ρύθμιση του σακχάρου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου), όταν καταναλώνονται τόσο συστηματικά.

Τέλος, η αντικατάσταση των ζωικών λιπών από φυτικά (κυρίως μονονοακόρεστα από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς) αλλά και από αυτά των θαλασσινών (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6) συμβάλλουν κατά πολύ στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και συνάμα προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις-αντιοξειδωτικές δράσεις. Ετσι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα

αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, μεγιστοποιούν την άμυνα του σώματός μας στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν έτσι από πολλές μορφές καρκίνου και εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλσχάιμερ. Τέλος, φαίνεται ότι η παρατεταμένη νηστεία θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βοηθήσει την απώλεια και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, κάτι που όμως είναι αμφιλεγόμενο, όπως θα δούμε παρακάτω.