Με μπόλικο πορτοκάλι και κανέλα - Νηστίσιμα σιροπιαστά ροξάκια που λιώνουν στο στόμα

Με μπόλικο πορτοκάλι και κανέλα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Με μπόλικο πορτοκάλι και κανέλα - Νηστίσιμα σιροπιαστά ροξάκια που λιώνουν στο στόμα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και το Youweekly.gr σου βρήκε την πιο τέλεια συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - φυσικά - για εσένα που έχεις λιγούρες αλλά κάνεις και νηστεία!

Θυμίσου, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Για τα νηστίσιμα ροξάκια

  • 220 γρ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 φακελάκι μαγιά (8 γραμ.)
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 520 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 25 γρ. κακάο άγλυκο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι (φλούδα)
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 1/2 μικρό λεμόνι (χυμό)

Για τη ζύμη

Για τα εύκολα, νηστίσιμα ροξάκια, με πορτοκάλι, χωρίς αυγά, θα φτιάξουμε μια ζύμη και θα την χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Η μιά θα παραμείνει λευκή, με γεύση πορτοκαλιού και η άλλη θα γίνει σοκολατένια, και θα λειτουργήσει σαν γέμιση για τα νηστίσιμα ροξάκια.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, εκτός από το κακάο και τα 25 γραμ. αλεύρι που θα προστεθούν στο τέλος του ζυμώματος.

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι.

Με τα χέρια ζυμώνουμε την αφράτη και μαλακή εύπλαστη ζύμη για νηστίσιμα ροξάκια και την χωρίζουμε σε 2 μπολ.

Η μια ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα γίνει φύλλο και η άλλη θα γίνει σοκολατένια γέμιση.

Για την λευκή ζύμη φύλλο

Βάζουμε την λευκή ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε τα 25 γραμ. αλεύρι και την ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.

Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, δίνουμε σχήμα σφαιρικό και την ακουμπάμε μέσα στο μπολ.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Για την σοκολατένια ζύμη

Πασπαλίζουμε το κακάο στο άλλο κομμάτι ζύμης και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη σοκολατένια.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε στο μπολ.

Σκεπάζουμε και το δεύτερο μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Διαβάστε την συνέχεια στο Argiro.gr