Σκέτη αμαρτία - Αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα σε «κολάσει»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σκέτη αμαρτία - Αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σας δείξαμε πως να φτιάξετε εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα (δείτε εδώ τη συνταγή) και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο τσουρέκι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με λαχταριστή σοκολάτα.

Υλικά για το τσουρέκι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

  • 550 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (4 ⅓ φλ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη (1/2 φλ.)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γεμάτη μαγιά στιγμής
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 120 γρ. γάλα (1/2 φλ.)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • 2 φόρμες μικρές για κέικ

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. κακάο (1/2 φλ.)
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη (1/2 φλ.)
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 100 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 240 γρ. νερό (1 φλ.)
  • 300 γρ. ζάχαρη (1 ½ φλ)
  • Φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη

Πλέξιμο τσουρεκιού

Εκτέλεση:

  • Όλα τα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ψιλοκόβουμε το βούτυρο και κρατάμε το κομμάτια στην άκρη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες κέικ και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη.
  • Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30χ40 εκ.
  • Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση-πάστα σοκολάτα, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
  • Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
  • Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
  • Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
  • Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
  • Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
  • Αφήνουμε για 1 ½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα τα αφράτα και φανταστικά τσουρέκια με σοκολάτα.

Για τη γέμιση με σοκολάτα

  • Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
  • Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.

Για το σιρόπι

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
  • Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
  • Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.
  • Μελετήστε αναλυτικά και όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια εδώ.

Πηγή: Argiro.gr