Παραδοσιακά και αφράτα τσουρέκια από την Βέφα Αλεξιάδου - Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Συνταγή σαν της γιαγιάς

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παραδοσιακά και αφράτα τσουρέκια από την Βέφα Αλεξιάδου - Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Μετά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η Βέφα Αλεξιάδου μας έφτιαξε την πιο νόστιμη συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια. Για εσάς που δεν προλάβατε να φτιάξετε και σήμερα καθίσατε στην κουζίνα για να τα φτιάξετε, τότε αυτή είναι η πιο απίστευτη και παραδοσιακή συνταγή.

Η συνταγή για τα τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά

  • Αλεύρι Για Τσουρέκια 2 κιλά
  • Μαγιά 200 γρ. νωπή ή 6 κουταλιές ξερή
  • Νερό 1 κούπα χλιαρό (40C)
  • Ζαχαρη 3 1/3 κούπας
  • Αλατι 1 κουταλάκι
  • Σπορέλαιο 2 κουταλιές
  • Μαχλέπι 1-2 κουταλιές αλεσμένο
  • Κακουλέ 1 κουταλάκι αλεσμένο
  • Γάλα 1 κούπα καυτό
  • Αυγα 10 σε θερμοκρασίας δωματίου
  • Βουτυρο 1¾ κούπας λιωμένο ζεστό

Εκτέλεση

  • Σε μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά.
  • Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε με κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε πηχτό χυλό.Σκεπάστε κι αφήστε το μείγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 15΄.
  • Σε μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά το αλάτι και το σπορέλαιο.
    Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε λίγο μ’ ένα κουτάλι.
    Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε κατόπιν τη μαγιά και δουλέψτε πάλι το μείγμα με τα χέρια.
  • Στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια, χωρίς να ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  • ΄Υστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
  • Μην περιμένετε ν΄ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.
    Σκεπάστε την πρώτα με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον).
  • Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 18 μέρη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε 6 πλεξίδες. Αλλευρωστε καλα τα κορδονια για να ξεχωριζουν στο πλεξιμο.
  • Με μαλακο πινελο βουρτσιστε καλα την περισεια του αλευριου απο την επιφανεια. Ετσι θα γυαλισει ωραια με το κροκαδι που θα την αλειψετε.
  • Βάλτε τις πλεξιδες δυο-δυο σε ταψάκια του φούρνου, επάνω σε λαδόχαρτο, σκεπάστε τες με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τες σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο, 30΄ περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με αμυγδαλάκι εφιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια δυο, δυο με τη σειρά που τα πλάσατε στους 200°C 20΄ περίπου.

Τραγανά πασχαλινά κουλουράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το Πάσχα πλησιάζει για αυτό και εμείς σας έχουμε την συνταγή για τραγανά κουλουράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, γρήγορη και εύκολη, όπως αυτό εδώ το τσουρέκι.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, ξύσμα
  • 15 ml κονιάκ
  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 δάκρυα μαστίχας
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το διάλυμα αυγού

1 μικρό αυγό
1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  • Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε πασχαλινά σχέδια.
  • Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
  • Τα αλείφουμε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.
  • Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  • Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού.
  • Αφού ψηθούν τα κουλουράκια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.

Για το διάλυμα αυγού

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.
  • Αλείφουμε τα κουλουράκια πριν τα φουρνίσουμε.
  • Επαναλάβετε την επάλειψη αυγού για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.
  • Μυστικά Επιτυχίας
  • Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη για κουλουράκια στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε.
  • Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC.
  • Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις.
  • Στις αντιστάσεις ψήνεις στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον.
  • Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί.
  • Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί.
  • Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Πηγή: argiro.gr