Θα σας τρέχουν τα σάλια - Μαμαδίστικο παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα

Για τώρα που πιάνουν οι ζέστες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θα σας τρέχουν τα σάλια - Μαμαδίστικο παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα

Ο Μάης μπήκε και οι ζέστες έχουν ήδη πιάσει για τα καλά για αυτό και εμείς σας έχουμε μια νοστιμότατη συνταγή για μαμαδίστικο παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ενώ αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, σας έχουμε και μπισκότα με κανέλα και μέλι.

Θα σας τρέχουν τα σάλια με αυτό το παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 3 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γρ.
  • 1 κουτί φυτική σαντιγί σε κουτί (ermol ή morfat)
  • 1 εβαπορέ γάλα πολύ παγωμένο

Εκτέλεση

  • Για το σπιτικό παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα, χωρίς παγωτομηχανή και τελεια υφή, βάζουμε πρώτα σε ταψάκι αντικολλητικό τις μπανάνες κομμένες σε φέτες. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς C να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Τις λιώνουμε με πιρούνι.
  • Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το παγωμένο εβαπορέ και χτυπάμε για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  • Παγώνουμε στην κατάψυξη το μείγμα για 45 λεπτά μέχρι να κάνει σώμα και να σταθεροποιηθεί. Τότε, το ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε τις καραμελωμένες μπανάνες.
  • Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Αφήνουμε 5-10 λεπτά στον πάγκο πριν το σερβίρουμε.
  • Αυτή είναι η κλασική μέθοδος, για να φτιάξουμε παγωτό όπως παλιά και χωρίς παγωτομηχανή.
  • Όσες πιο πολλές φορές παγώσουμε το παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα και το χτυπήσουμε-αφρατεύσουμε στο μίξερ, τόσο πιο αφράτο και χωρίς κρυστάλλους, θα γίνει το παγωτό.

Πηγή: argiro.gr

Μαμαδίστικο παγωτό με καραμελωμένη μπανάνα

Μυστικά για τέλειο παγωτό

1. Πρέπει πάντα να διαλέγετε τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά! Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι καλές πρώτες ύλες είναι αυτές που δίνουν την τέλεια γεύση.

2. Αν θέλετε να προσθέσετε αλκοόλ στο παγωτό σας για μεθυστικό άρωμα, ας το κάνετε με σύνεση. Παραπάνω από ¼ του φλιτζανιού από το αγαπημένο σας ποτό ή λικέρ, θα επισκιάσει τη γεύση του παγωτού σας και κυρίως θα εμποδίσει το μείγμα να κρυώσει όπως πρέπει.

3. Σας αρέσει η γεύση βανίλιας ή σιροπιού από φρούτα; Προσθέστε τα στο μείγμα, αφού σιγουρευτείτε ότι έχει κρυώσει πολύ καλά και πριν το ανακατέψετε.

4. Αν θέλετε να προσθέσετε κομμάτια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα για περισσότερη γεύση κι απόλαυση, πρέπει να το κάνετε, αφού έχει κρυώσει το μείγμα και το έχετε ανακατέψει πολύ καλά.

5. Για να επιτύχετε μια πλούσια και κρεμώδη υφή, πρέπει να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά. Αγοράστε γάλα χαμηλών λιπαρών, κι έτσι γλιτώνετε και τις πολλές θερμίδες (το τερπνόν μετά του ωφελίμου). Για να διατηρηθεί αυτή η κρεμώδης υφή κι αφού βάλετε το παγωτό στην κατάψυξη, προσθέστε λίγες κουταλιές του γλυκού από το ποτό που προτιμάτε, λίγη ζάχαρη ή και μέλι, πάντα σε μικρή ποσότητα, δηλαδή μια με τρεις κουταλιές του γλυκού.

6. Συχνό φαινόμενο είναι να κρυσταλλώνει το παγωτό, αφού το βάλουμε στην κατάψυξη. Κι όμως, αν καλύψετε την επιφάνεια του σκεύους που το έχετε αποθηκεύσει με μια μεμβράνη και μετά το κλείσετε με το καπάκι, το παγωτό σας θα διατηρηθεί άψογο.

7. Για καλύτερη διατήρηση, προτιμήστε να το αποθηκεύσετε σε επίπεδα τάπερ με μικρή περιεκτικότητα.