Σκέτος "αφρός": Γλυκό ψυγείου με φρέσκο γάλα και στικ καφέ

Μια συνταγή που θα ξαναφτιάξεις σίγουρα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σκέτος

Το καλοκαίρι έχει έρθει εδώ και καιρό αφού οι δείκτες της θερμοκρασίας έχουν χτυπήσει κόκκινο - ασχέτως που από εχθές έχουμε συννεφιά και κάποιες βροχές (δείτε εδώ αναλυτικά την σημερινή 30/5 πρόβλεψη) - και τα γλυκά ψυγείου έχουν την τιμητική τους. Πόσο τέλειο να έχεις κάτι δροσερό να φας όταν γυρίσεις μετά την δουλειά σπίτι;

Σου βρήκαμε την καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που εξυπηρετεί και τα γούστα των coffee lover's.

Σόκο-Μόκα Γλυκό Ψυγείου

Υλικά

  • 4 πακέτα μονά σαβαγιάρ
  • 2 φλ. καφέ εσπρέσσο
  • 2 φακελάκια κρέμα στιγμής με γεύση σοκολάτα
  • 700 ml γάλα φρέσκο (ή όσο λέει η συσκευασία της κρέμας)
  • 350 ml φυτική κρέμα γάλακτος
  • 2 στικ καφέ εσπρέσσο στιγμής
  • 50 γρ, ζάχαρη άχνη
  • 25 γρ, κουβερτούρα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τον καφέ εσπρέσσο και βουτάμε τα σαβαγιάρ πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια τα βάζουμε με τη σειρά σε ένα πυρέξ 25x15 εκ. μέχρι να καλυφθεί ο πάτος με μια στρώση.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την απλώνουμε πάνω στα σαβαγιάρ.
  • Βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στον καφέ και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα μέχρι να καλυφθεί.
  • Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος, μαζί με τα δύο στικ στιγμιαίου εσπρέσο και τη ζάχαρη άχνη, σε σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στα σαβαγιάρ.
  • Τρίβουμε την κουβερτούρα με ένα χοντρό τρίφτη πάνω στο γλυκό. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες να κρυώσει καλά.

7 συμβουλές για να γίνετε εξπέρ στα γλυκά ψυγείου

  • Οι ανάλαφρες κρέμες έχουν τον πρώτο λόγο. Μους, μπαβαρουάζ ή αέρινες κρέμες ζαχαροπλαστικής που γεμίζουν τούρτες και τάρτες είναι οι καλύτερες επιλογές για τα καλοκαιρινά γλυκά, καθώς χαρίζουν απλόχερα απόλαυση, χωρίς να σας επιβαρύνουν.
  • Μην ξεχνάτε τα φρούτα. Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων, που ταιριάζουν πολύ στα γλυκά της εποχής. Αν βάλετε δίπλα και τα εξωτικά φρούτα που δε λείπουν από τους πάγκους του μανάβη, έχετε μια μεγάλη γκάμα επιλογών.
  • Προσοχή στις επιλογές σας! Όταν προσθέτετε φρούτα σε κρέμες ή ζελέ πρέπει να αποφεύγετε όσα έχουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καρπούζι, γιατί το γλυκό σας δε θα πήξει. Επιπλέον, στην περίπτωση των ζελέ, μην προσθέτετε ποτέ φρέσκο ανανά και ακτινίδιο γιατί περιέχουν κάποιο ένζυμο που δρα πάνω στο μόριο της ζελατίνης, τη διασπά και δεν επιτρέπει στο ζελέ να πήξει.
  • Παίξτε με τους συνδυασμούς των υλικών και τα χρώματα. Επειδή πρώτα τρώμε με τα μάτια και μετά με το στόμα, ένα γλυκό με διάφορα χρώματα και στρώσεις πάντα ξεχωρίζει. Πώς θα το πετύχετε; “Παντρεύοντας” τριμμένο μπισκότο, κρέμες, ζελέ, σοκολάτα, γιαούρτι, αλλά και φρούτα, σε ξεχωριστές στρώσεις που χαρίζουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά, ενώ οι διαφορετικές υφές, κάνουν το γλυκό σας ακόμη πιο απολαυστικό.
  • 5. Μιας και είπαμε για διαφορετικές στρώσεις, έχετε υπόψη ότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται υπομονή, καθώς η κάθε στρώση μπαίνει ξεχωριστά στη φόρμα και περιμένετε να παγώσει καλά πριν συνεχίσετε με την επόμενη στρώση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να λιώσει η προηγούμενη στρώση και να καταστραφεί το γλυκό σας.
  • Προσοχή στην ψύξη και αποθήκευση στο ψυγείο. Σε περίπτωση που κάποιο από τα υλικά σας είναι ζεστό, πρέπει να περιμένετε να κρυώσει καλά, και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλετε στο ψυγείο, διαφορετικά η υγροποίηση των υδρατμών θα το καταστρέψει. Όσον αφορά την αποθήκευση του πάλι, το τοποθετείτε πάντα σε μπολ με καπάκι ή το καλύπτεται καλά με μεμβράνη, για να μην πάρει οσμές από τα άλλα τρόφιμα.
  • Η τελευταία πινελιά που κάνει τη διαφορά! Αν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό σας με γλάσο ή σαντιγί, πρέπει να αφήσετε το γλυκό να κρυώσει καλά στο ψυγείο πρώτα και να έχει σταθεροποιηθεί, για να μη λιώσει η κρέμα σαντιγί και το γλάσο να μπορεί να σταθεί καλά πάνω του. Επιπλέον, όταν σερβίρετε φροντίστε τα πιάτα που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι ζεστά (για παράδειγμα απευθείας από το πλυντήριο πιάτων), ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να λιώσει το γλυκό.
ΠΗΓΗ bigmamacooks.gr