Ζουμερό κέικ ινδοκάρυδο με λεμόνι - Θα βγει καλύτερο και από της γιαγιάς

Σε 40 λεπτά είναι έτοιμο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ζουμερό κέικ ινδοκάρυδο με λεμόνι - Θα βγει καλύτερο και από της γιαγιάς

Μετά την ζουμερή πορτοκαλόπιτα, σας έχουμε μια ακόμη φοβερή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξετε κέικ ινδοκάρυδο, ακριβώς όπως της γιαγιάς, ίσως και καλύτερο!

Πώς να φτιάξετε ζουμερό κέικ ινδοκάρυδο με λεμόνι

Υλικά

Για το κέικ ινδοκάρυδο

  • 1 φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο)
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι αγελάδος
  • 4 αυγά (χωρισμένα) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι (20 γραμ.) μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 μεγάλο λεμόνι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 φλ. καρύδα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη συνταγή της Αργυρώς για το κέικ ινδοκάρυδο της γιαγιάς, συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά μας. Αυτό το ανάλαφρο και μυρωδάτο κέικ με ινδοκάρυδο (κέικ καρύδας) απ’ την Αργυρώ θα σας ξετρελάνει!
  • Στη συνέχεια, για το κέικ καρύδας,
  • Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5 με 6 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το baking powder και την καρύδα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι για το ανάλαφρο κέικ με ινδοκάρυδο.
  • Αδειάζουμε το κέικ καρύδας σε στρογγυλό ταψί 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο.
  • Με την ανάποδη από ένα κουτάλι στρώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε το κέικ ινδοκάρυδο απ’ την Αργυρώ στους 170°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄. Μέχρι να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού το ανάλαφρο κέικ με ινδοκάρυδο.
  • Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι.
  • Βουτάμε το μαχαίρι σε νερό και κόβουμε κομμάτια για να μη χαλάσουμε την επιφάνεια του γλυκού. Λίγο λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί φεύγει η κρούστα χαλάει η όψη του κέικ καρύδας.
  • Πασπαλίζουμε με την καρύδα.

Για το σιρόπι του κέικ ινδοκάρυδο της γιαγιάς

  • Βράζουμε τα υλικά για 5 με 6 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.
  • Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.
  • Το γλυκό μας είναι έτοιμο για απόλαυση!

Πηγή: argiro.gr

Αν από την άλλη θέλετε κάτι με πολύ λίγες θερμίδες, σας έχουμε συνταγή για ρυζόγαλο

Υλικά

  • 800 γραμ. γάλα καρύδας
  • 1 μπαστούνι βανίλιας σχισμένο
  • 2 κ.σ κρυστάλλικη στέβια
  • 1/4 φλ. νερό
  • 1 φλ. κινόα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
  • ψίχα φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

  • Εύκολο και αλλιώτικο vegan ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη και χωρίς κορν φλάουρ, με στέβια και γάλα καρύδας. Είναι light, νηστίσιμο και πολύ υγιεινό, γεμάτο υπερτροφές!
  • Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας, το νερό, τη στέβια, το αλάτι, τη μαστίχα και τη βανίλια και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Προσθέσουμε την πλυμένη κινόα και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 30′ σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η κινόα. Η σιγανή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην εξατμίζονται τα υγρά. Αν στεγνώσει το μίγμα στο βράσιμο, συμπληρώνουμε λίγο γάλα και λίγο νερό. Η κινόα είναι ωραία όταν έχει υγρασία γύρω της και γίνεται αφράτη. Όταν στεγνώνει, σφίγγει το μίγμα. Φανταστείτε ότι φτιάχνουμε ένα κρεμώδες ρυζόγαλο κι αντί για ρύζι βάζουμε κινόα.
  • Ισομοιράζουμε σε ποτήρια και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο να γίνει δροσερή.
  • Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένα φρούτα σε διάφορα χρώματα και φιστίκι Αιγίνης.

Πηγή: argiro.gr