Τις φτιάχνεις σε 5 λεπτά και σε χορταίνουν φουλ - Πεντανόστιμες μπάρες δημητριακών χωρίς ίχνος ζάχαρης

Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι ότι πρέπει για σνακ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Τις φτιάχνεις σε 5 λεπτά και σε χορταίνουν φουλ - Πεντανόστιμες μπάρες δημητριακών χωρίς ίχνος ζάχαρης

Αν λείπετε όλη μέρα από το σπίτι και θέλετε να τσιμπάτε κάτι που και που κάτι υγιεινό αλλά και νόστιμο, σας έχουμε την απόλυτη συνταγή για την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μπάρες δημητριακών χωρίς ίχνος ζάχαρης. Από την άλλη, αν θέλετε να... αμαρτήσετε, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτήν την μπουγάτσα με σοκολάτα.

Πώς να φτιάξετε μπάρες δημητριακών χωρίς ίχνος ζάχαρης

Υλικά

  • 250 γραμ. χουρμάδες αποξηραμένοι και μαλακοί
  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες σε σκόνη
  • 1/2 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης
  • 3 κ.σ. μέλι χλιαρό (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ολικής
  • 1 φλ. αμύγδαλα ωμά ή ψημένα ανάλατα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 100 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο

Προαιρετικά προσθέστε τις εξής υπερτροφές

  • σταφίδες
  • cranberries
  • κανέλα
  • σουσάμι
  • ηλιόσπορο
  • καρύδα αποξηραμένη

Εκτέλεση

  • Αυτές οι εύκολες σπιτικές μπάρες δημητριακών με σοκολάτα, βρώμη, μέλι και ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, χωρίς ζάχαρη, είναι το πιο υγιεινό σνακ για παιδιά και μεγάλους. Είναι νηστίσιμη συνταγή, πανεύκολη, χωρίς ψήσιμο και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε προσθέτοντας τις υπερτροφές και τα υλικά που αγαπάτε. Αυτές οι μπάρες δημητριακών για παιδιά είναι ιδανικό σνακ.
  • Διαλέγουμε αποξηραμένους χουρμάδες μαλακούς. Τους αλέθουμε στο μπλέντερ να λιώσουν.
  • Βάζουμε σε μπολ τους αλεσμένους χουρμάδες, το μέλι, την αλεσμένη βρώμη, το λιναρόσπορο, το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα και τους σπόρους chia.
  • Προσθέτουμε τα δημητριακά σπασμένα σε μικρά κομμάτια.
  • Με κουτάλι τα ανακατεύουμε να γίνουν ζύμη.
  • Τέλος προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
  • Σε τετράγωνο τσέρκι 24 εκατ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Αδειάζουμε το μίγμα.
  • Πατάμε και πιέζουμε να ισιώσει η επιφάνεια και γίνει συμπαγές το μίγμα. Θα σας βοηθήσει ένα ποτήρι με ίσια βάση να το πετύχετε.
  • Παγώνουμε το μίγμα για 30′.
  • Ξεφορμάρουμε την πλάκα και κόβουμε μακρόστενες τις μπάρες δημητριακών με μέλι.
  • Διατηρούμε τις μπάρες δημητριακών με σοκολάτα σε αεροστεγές κουτί.

Πηγή: argiro.gr

Πολύ λίγες θερμίδες έχει κι αυτό το ρυζόγαλο

Υλικά

  • 800 γραμ. γάλα καρύδας
  • 1 μπαστούνι βανίλιας σχισμένο
  • 2 κ.σ κρυστάλλικη στέβια
  • 1/4 φλ. νερό
  • 1 φλ. κινόα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
  • ψίχα φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

  • Εύκολο και αλλιώτικο vegan ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη και χωρίς κορν φλάουρ, με στέβια και γάλα καρύδας. Είναι light, νηστίσιμο και πολύ υγιεινό, γεμάτο υπερτροφές!
  • Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας, το νερό, τη στέβια, το αλάτι, τη μαστίχα και τη βανίλια και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Προσθέσουμε την πλυμένη κινόα και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 30′ σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η κινόα. Η σιγανή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην εξατμίζονται τα υγρά. Αν στεγνώσει το μίγμα στο βράσιμο, συμπληρώνουμε λίγο γάλα και λίγο νερό. Η κινόα είναι ωραία όταν έχει υγρασία γύρω της και γίνεται αφράτη. Όταν στεγνώνει, σφίγγει το μίγμα. Φανταστείτε ότι φτιάχνουμε ένα κρεμώδες ρυζόγαλο κι αντί για ρύζι βάζουμε κινόα.
  • Ισομοιράζουμε σε ποτήρια και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο να γίνει δροσερή.
  • Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένα φρούτα σε διάφορα χρώματα και φιστίκι Αιγίνης.

Πηγή: argiro.gr