Φανουρόπιτα της τελευταίας στιγμής μόνο με 9 υλικά - Συνταγή της Αργυρώς για να γίνει αφράτη

Εύκολη και πολύ γρήγορη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φανουρόπιτα της τελευταίας στιγμής μόνο με 9 υλικά - Συνταγή της Αργυρώς για να γίνει αφράτη

Παραδοσιακή αλλά εύκολη και γρήγορη φανουρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δεν τρίβεται, δεν λασπώνει και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι με αποτέλεσμα να μην μείνει ούτε ένα κομμάτι στην πιατέλα. Χρειάζεσαι μόνο 7 ή 9 υλικά.

Πως να φτιάξετε την φανουρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για το μίγμα της φανουρόπιτας

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  2. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  5. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  7. Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  8. Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  9. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Για το ψήσιμο

  1. Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
  2. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  3. Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
  4. Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει.

Για το σερβίρισμα

  1. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
  2. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

argiro.gr

Φανουρόπιτα

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα

Εδώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες ανάλογα με την περιοχή ή ακόμη και τα προσωπικά βιώματα και πεποιθήσεις του καθενός. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η φανουρόπιτα χρησιμεύει στο να μας φανερώσει ο άγιος διάφορα πράγματα, από χαμένα αντικείμενα, μέχρι το μελλοντικό μας ταίρι ή ακόμη και να μας δείξει τον σωστό δρόμο στη ζωή μας.

Παλιότερα ο κόσμος πίστευε ότι ο Άγιος Φανούριος μπορούσε να βρει χαμένα ζώα ή ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές όπως πχ στην Κρήτη, στη Φλώρινα και στην Κύπρο τα νεαρά κορίτσια φτιάχνουν φανουρόπιτες και βάζουν ένα κομμάτι κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι πιστοί ζητούν από τον Άγιο να τους φανερώσει κάποιο χαμένο αντίκειμενο και σε αντάλλαγμα προσφέρουν στον άγιο πίτες ή άρτο. Η θεωρία αυτή βασίζεται σε παρετυμολογία του ονόματος του αγίου, δηλαδή ο Φανούριος φανερώνει. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η εκκλησία φαίνεται να αποδέχεται το έθιμο δεδομένου ότι δεν βλάπτει κανέναν, ούτε φυσικά την ίδια την πίστη.

Κι αν αυτή είναι μάλλον η λαογραφική εκδοχή του εθίμου της φανουρόπιτας, υπάρχει και μια ακόμη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο μεταφυσική. Κι αυτό γιατί αφορά την τύχη των συγγενικών προσώπων αυτού που προσφέρει την πίτα μετά τον θάνατο τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κάποιον μύθο, η μητέρα του Αγίου Φανουρίου φέρεται πως ήταν πολύ κακιά και κατέληξε στην κόλαση. Ο γιος της έκανε μια τελευταία προσπαθεια να την σώσει χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι, λέγεται ότι ζήτησε οι πιστοί να μην προσφέρουν τίποτε για αυτόν, αλλά μόνο για την μητέρα του και πιο συγκεκριμένα για την συγχώρεση της. Έτσι επικράτησε η φανουρόπιτα καθώς και άλλα παρόμοια γλυκίσματα.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιστοί σήμερα προσφέρουν φανουρόπιτα για τη συγχώρεση των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν πεθάνει.