Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με αυγά και μπόλικη κανέλα

Σα να βγήκε από την κουζίνα της γιαγιάς

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Argiro.gr
Argiro.gr

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι: Πως να φτιάξετε εύκολα το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει.

Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν!

Τι θα χρειαστείτε για το γαλακτομπούρεκο

  • 1 lt γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι (φλούδα)
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 9 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • Φλούδα λεμονιού
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι/ια ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα
  • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν.
  • Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας.
  • Αφαιρούμε την φλούδα.

Για το στήσιμο

  • Βουτυρώνουμε ταψί 24×30 εκ. ή στρογγυλό 28εκ.
  • Στρώνουμε τα 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
  • Αλείφουμε με βούτυρο 2 φύλλα και τα διπλώνουμε στη μέση.
  • Κλείνουμε το γαλακτομπούρεκο με το τελευταίο φύλλο.
  • Αλείφουμε βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του.
  • Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο.
  • Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε.
  • Ιδανικά, το πολίτικο γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr