Ετοιμάζονται γρήγορα: Νηστίσιμα μπισκότα με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού - Είναι πολύ τραγανά

Ότι πρέπει για το καφεδάκι σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Argiro.gr
Argiro.gr

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων: Μπισκότα. Τα μπισκότα μπορεί να γίνουν τέλειο συνοδευτικό τόσο για τον καφέ όσο και για μια πορτοκαλάδα γι' αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την παρακάτω συνταγή.

Αναρωτιέσαι πως μπορείς να φτιάξεις τα πιο γευστικά νηστικά μπισκότα; Ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Για τα νηστίσιμα μπισκότα

  • 120 γρ. φυτικό βούτυρο ή άλλο βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο (ή ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικινκ πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)

Για την επικάλυψη (προαιρετικά)

  • 1/3 φλ. σουσάμι
  • 1/2 φλ. σόδα αναψυκτικό

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό φυτικό βούτυρο (δείτε εδώ πώς μπορούμε να μαλακώσουμε το παγωμένο βούτυρο), το λάδι, τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Εγώ το θεωρώ περιττό σε αυτή την συνταγή.
  • Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
  • Προσοχή: διαλύστε τα σε ψηλό σκεύος γιατί φουσκώνει και χύνεται. Και καλύτερα, διαλύστε τα πάνω από το μπολ με τα υλικά, ώστε αν χυθεί να πέσει στο μίγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.
  • Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και με το χέρι ή με σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.
  • Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό).
  • Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο βρεγμένο με σόδα σουσάμι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο.
  • Ψήνουμε τα νηστίσιμα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά, στους 160°C στον αέρα, ή στους 180°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  • Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
  • Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο. Τα διατηρούμε σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς με καπάκι που σφραγίζει.
Μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί και να γίνουν αφράτα και τραγανά μαζί.
  • Το αναψυκτικό σόδα που θα βουτήξουμε τα μπισκότα τα κάνει πάρα πολύ αφράτα.
  • Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, γιατί σκληραίνουν τα μπισκότα.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα αφού κρυώσουν και να τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.
  • Δείτε εδώ πώς να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.
  • Χρησιμοποιήστε όποιο λάδι προτιμάτε (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κλπ).
  • Αν τα θέλετε πολύ γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. ζάχαρη στην ζύμη, για πιο γλυκιά γεύση.
ΠΗΓΗ Argiro.gr