Είτε αρχάρια είτε έμπειρη σίγουρα δεν το γνωρίζεις: Ο τρόπος για να βγουν τα Πασχαλινά κουλουράκια αφράτα και τραγανά μαζί

Το απόλυτο μυστικό

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Είτε αρχάρια είτε έμπειρη σίγουρα δεν το γνωρίζεις: Ο τρόπος για να βγουν τα Πασχαλινά κουλουράκια αφράτα και τραγανά μαζί

Το Πάσχα, η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών, να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι προετοιμασίες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα και κουλουράκια!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου πέρα από την πιο τέλεια κι εύκολη συνταγή που μας προτείνει μας δίνει και tips για το πως τα κουλουράκια θα γίνουν αφράτα, κρατσανιστά χωρίς να θρυμματίζονται!

Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, ξύσμα
  • 15 ml κονιάκ
  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 δάκρυα μαστίχας
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 μικρό αυγό
  • 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  • Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε πασχαλινά σχέδια.
  • Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
  • Τα αλείφουμε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.
  • Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.

Είτε είσαι αρχάρια είτε είσαι έμπειρη σίγουρα δεν το γνωρίζεις: Ο τρόπος για να βγουν τα Πασχαλινά κουλουράκια αφράτα και τραγανά μαζί

  • Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού.
  • Αφού ψηθούν τα κουλουράκια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.
  • Αλείφουμε τα κουλουράκια πριν τα φουρνίσουμε.
  • Επαναλάβετε την επάλειψη αυγού για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.
Μυστικά για κουλουράκια
  • Όταν προσθέσετε το αλεύρι δεν πρέπει να ζυμώσετε για πολύ ώρα την ζύμη, για να βγουν πολύ αφράτα και τραγανά μαζί.
  • Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη για κουλουράκια στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε.
  • Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC.
  • Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις.
  • Στις αντιστάσεις ψήνεις στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον.
  • Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί.
  • Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί.
  • Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr