ΣΚΑΙ: Πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ στο σταθμό του Φαλήρου για εκπομπές της Τατιάνας Στεφανίδου

Βαριά καμπάνα!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΣΚΑΙ: Πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ στο σταθμό του Φαλήρου για εκπομπές της Τατιάνας Στεφανίδου

Πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ επέβαλλε το ΕΣΡ στον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, για την εκπομπή που παρουσίαζε η Τατιάνα Στεφανίδου το 2018 με τίτλο "Μαζί σου". Το πρόστιμο αφορά την υπόθεση βιασμού και δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο που την περίοδο εκείνη είχε απασχολήσει όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς κατά την διάρκεια των εκπομπών προβλήθηκε η σωρός της άτυχης κοπέλας και λεπτομέρειες για το πως δολοφονήθηκε. Επίσης, βίντεο με τον ξυλοδαρμό του ενός κατηγορούμενου, όπως επίσης καταθέσεις μαρτύρων, τμήμα της δικογραφίας και στοιχεία της ποινικής προδικασίας.

Αναλυτικά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ΣΚΑΙ από το ΕΣΡ

Συγκεκριμένα: 30.000 ευρώ για "μη προστασία της μνήμης τεθνεώτος", 30.000 ευρώ για "δημοσιοποίηση στοιχείων της μυστικής ποινικής προδικασίας", 30.000 ευρώ για "υποβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος" και 30.000 ευρώ για "μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών" με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 120.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η μόνη φορά που το ΕΣΡ έχει ασχοληθεί με τον ΣΚΑΙ - δείτε εδώ.

Πρόστιμο το ΕΣΡ έχει επιβάλει και στον σύζυγό της Στεφανίδου, Νίκο Ευαγγελάτο

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την υπόθεση του βιασμού του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό με τρόπο που παραβιάζει τη νομοθεσία περί ανηλίκων. Σύμφωνα με τις typologies.gr το ΕΣΡ εστίασε μόνο στην περίπτωση της εκπομπής «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Πρόστιμο συνολικού ύψους 190.000 ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ TV για μία εκπομπή (19.10.2022) του Γ. Λιάγκα σχετικά με το τρόπο που παρουσίασε την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό. Ενώ οι εκπομπές των περισσοτέρων σταθμών της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ατελείωτες για την υπόθεση, το ΕΣΡ που άφησε το θέαμα να εξελιχθεί διαπίστωση παράβαση μόνο σε μία εκπομπή του ΑΝΤ1. Και έτσι επέβαλε ένα πρόστιμο συνολικού ύψους 190.000 ευρώ το οποίο αναλύεται ως εξής:

  • 50.000 ευρώ για παράνομη ταυτοποίηση θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας
  • 50.000 ευρώ για προσβολή προσώπου,
  • 50.000 ευρώ για υποβάθμιση προγράμματος
  • 40.000 ευρώ για παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας.

Μετά το δημοσίευμα της στήλης για την δημοσίευση μόνο της απόφασης για τον Ν. Ευαγγελάτο και το Mega, έσπευσε να αναρτήσει και τη δεύτερη. Καθώς, όμως έχει επιβάλει εμπάργκο στον Τύπο, με τη σύμφωνη γνώμη των Καθηγητών ΜΜΕ, δημοσιογράφων και δικαστικών μελών, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς αποφασίζεται στο ΕΣΡ, ενώ δεν μπορούν να τεθούν ούτε ερωτήσεις για όσα αποφασίζονται και όσα δεν κρίνονται.