“Ποια σειρά με καλά νούμερα τηλεθέασης, είναι αντιγραφή σειράς του εξωτερικού, ενώ πλασάρεται ως πρωτότυπη και τους πήραν χαμπάρι και γίνεται χαμούλης λόγω δικαιωμάτων”; Αυτό ήταν το κουίζ- είδηση που μου έστειλαν πρόσφατα οι πηγές μου και είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω για να δω τι γίνεται…

Όντως εδώ και μερικές μέρες στο διαδίκτυο έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος από tweets ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η δημοφιλής σειρά του Mega Έχω παιδιά” του Λάμπρου Φισφή είναι κανονική αντιγραφή του καναδέζικου σήριαλ “Children Ruin Everything” του Καναδού δημιουργού Kurt Smeaton, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τηλεόραση και ο καθένας έχει δικαίωμα να εμπνέεται από επιτυχημένα projects. “Άλλο έμπνευση και άλλο c(λ)opypaste!” επιμένουν οι πρώτοι…

Με μια σειρά από μέιλ, οι χρήστες του Χ επικοινώνησαν και ενημέρωσαν τον σεναριογράφο Kurt Smeaton για την ελληνική σειρά “Έχω παιδιά” και εκείνος αφού τους ευχαρίστησε για τις επισημάνσεις τους έστειλε την απάντησή του που επίσης δημοσιοποίησε στο Χ λέγοντας : “Σας ευχαριστώ πολύ! Έχουμε ξοδέψει τόσο χρόνο για να κάνουμε αυτό το σόου, και είμαστε ευγνώμονες για το ενδιαφέρον σας που ενδιαφερθήκατε για την αξία της δημιουργικής δουλειάς μας! Είστε υπέροχοι!”.

Έχει πράγματι όμως σχέση η ελληνική σειρά του Λάμπρου Φισφή με την καναδέζικη του Kurt Seamon; Ο σεναριογράφος του “Έχω παιδιά” όταν είχε μιλήσει στο “Πάμε Δανάη” είχε πει: “Το “Έχω παιδιά” έχει αρκετά στοιχεία δικά μου. Το να μεγαλώνεις παιδιά το 2024 έχει δυσκολίες, δεν ζούμε στην καλύτερη κατάσταση, όμως είμαστε καλύτερα από ότι παλιά. Πολλά από όσα μου έχουν πει τα παιδιά μου τα έβαλα και στη σειρά, όπως το να φυτέψουμε σοκολάτες για να βγει μια σοκολατιά. Αυτή την περίοδο η σειρά “Έχω παιδιά” είναι όλη μου η ζωή” επεσήμανε ο Λάμπρος Φισφής.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Χ για την σειρά και οι αποκαλύψεις

C(λ)opy paste ή ομοιότητες στην έμπνευση; Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες σεναριογράφοι, εμπνέονται από μια ξένη σειρά “πατάνε” πάνω της, παίρνοντας πολλά στοιχεία και γράφουν ένα δικό τους σενάριο προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Για αντιγραφές έχει φυσικά κατηγορηθεί και ο Παπακαλιάτης, δεν παύει όμως να είναι από τους πιο ταλαντούχους και ευφάνταστους σεναριογράφους που έχουμε και που μας έχει χαρίσει αριστουργήματα.

Η συγκεκριμένη οικογενειακή κωμωδία του Mega στην prime time ζώνη του καναλιού, που σαρώνει σε τηλεθέαση, αλλά και στο Tik Tok και στα tweets, έχει προκαλέσει από την πρώτη μέρα προβολής της, πολλά θετικά σχόλια τηλεθεατών που είπαν “επιτέλους κάτι διασκεδαστικό στην τηλεόραση”.

Η πρεμιέρα της νέας σειράς του Mega, Έχω παιδιά

Παρόλα αυτά όμως, κινδυνεύει όπως μας πληροφορούν να τιναχτεί στον αέρα μετά από τις αντιδράσεις στο Χ που την καταδικάζουν για αντιγραφή και την έβαλαν στο στόχαστρο των Καναδών δημιουργών της αντίστοιχης οικογενειακής σειράς που σαρώνει επίσης σε τηλεθέαση.

Συγκεκριμένα η χρήστρια “Σκάει η Τζίτζικας (@mmNeDoncDVfIqRX) ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τον διαδικτυακό πόλεμο αντιγραφής της σειράς και εκείνη που ενημέρωσε πρώτη τον σεναριογράφο του Children Ruin Everything, Kurt Smeaton, με συνεχόμενα μέιλ που επισήμανε τις ομοιότητες. Αμέσως μετά μπήκαν και άλλοι στο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα η @Maria 798548 απάντησε αμέσως “αχχχ και έλεγα: εμένα γιατί μαρέσει αυτή η σειρά, ενώ δεν μου αρέσει το χιούμορ του Φισφή καθόλου; Τώρα μου λύθηκε η απορία” αλλά και πολλοί άλλοι που είτε συμφώνησαν είτε διαφώνησαν μαζί της.

Η “Σκάει η Τζίτζικας (@mmNeDoncDVfIqRX) σε άλλο tweet της αναφέρει: “Ο Τιμωρός έχει πληρώσει δικαιώματα στην TELEFE μεξικάνικη εταιρεία που πρωτοέκανε την σειρά. Τα “Παιχνίδια εκδίκησης” πληρώνουν δικαιώματα στο bbc studios και γράφουν στην αρχή διασκευή σεναρίου. Το αγγλικό όμως έχει 10 επεισόδια ενώ εδώ θα κάνουν πολύ περισσότερα.”

Τα σχόλια στο Χ είναι ατελείωτα που επισημαίνουν ομοιότητες σε σκηνές και σε πρόσωπα της σειράς “Έχω παιδιά” στο Mega με την καναδέζικη που συνεχίζει να προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη σεζόν στο CTV για 16 επεισόδια.

“Έχω παιδιά” Ραγδαίες εξελίξεις με την δημοφιλή σειρά 

Μετά τον διαδικτυακό πόλεμο που ξεκίνησε λίγες μέρες πριν στο Χ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες του youweekly.gr είναι, ότι από την στιγμή που ενημερώθηκε ο Καναδός δημιουργός της σειράς έχει κινητοποιηθεί ένας μηχανισμός από τους δικούς του ανθρώπους να παρακολουθήσουν όλα τα επεισόδια της ελληνικής version από την αρχή μέχρι σήμερα και στην περίπτωση που επισημάνει ομοιότητες με την δική του (όπως έχουν επισημάνει οι χρήστες του Χ) υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

“Τα λεφτά είναι πολλά σε περίπτωση που δικαιωθούν οι σεναριογράφοι της καναδικής σειράς, και όλοι απεύχονται να συμβεί αυτό, γιατί τότε, θα πρέπει το κανάλι είτε να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, είτε να σταματήσει πρόωρα την σειρά” συζητάνε οι άνθρωποι του καναλιού που παρακολουθούν και αυτοί με την σειρά τους τις εξελίξεις και ενημερώνουν ότι σύντομα θα έχουμε πολλές.

Ας μην ξεχνάμε ότι και το Σόι σου στον Alpha, βασιζόταν στην αμερικάνικη σειρά Your Family or Mine η οποία με τη σειρά της είχε στοιχεία από την ισραηλινή σειρά Sabri Maranan.Η σειρά συνεχίζει την ανοδική της πορεία στην τηλεθέαση και έχει την πλήρη στήριξη του κοινού. Χθες έχασε για πρώτη φορά την πρωτιά στο prime time, με μόλις 0,2% διαφορά από τον Γιατρό (16% και 16,2% αντίστοιχα). Παραμένει όμως πρώτη σειρά σε τηλεθέαση και τον μήνα Οκτώβριο και τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Έστω και με μικρές διαφορές από τις υπόλοιπες σειρές.

Εκτός όμως από αυτό, ας μη ξεχνάμε, πως είναι μία καλογυρισμένη σειρά, με ωραίες ερμηνείες. Και περνά η ώρα ευχάριστα.