Σασμός: Δείτε την πριν προβληθεί στην τηλεόραση - Η συγκλονιστική σκηνή που η Βασιλική ετοιμάζει στο νεκροθάλαμο το Νικηφόρο για την κηδεία του

«Παγωμένος είσαι ψυχή μου, κρυώνεις;»

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Σασμός: Δείτε την πριν προβληθεί στην τηλεόραση - Η συγκλονιστική σκηνή που η Βασιλική ετοιμάζει στο νεκροθάλαμο το Νικηφόρο για την κηδεία του

Η Βασιλική έχασε την γη κάτω από τα πόδια της. Μια σφαίρα αφαίρεσε την ζωή του γιου της, Νικηφόρου, και παράλληλα της πήρε την αναπνοή, την ψυχή, το χαμόγελο, τα πάντα της. Η συγκλονιστική σκηνή στο χθεσινό 30/10 επεισόδιο του Σασμού με τον Νικηφόρο να αφήνει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του ψυχρού νοσοκομείου μας σημάδευσε όλους τους τηλεθεατές (δείτε την εδώ). Τι μέλλει γενέσθαι;

Η κηδεία του Νικηφόρου

Η Βασιλική θα είναι εκείνη που θα πάει στον νεκροθάλαμο να ντύσει τον γιο της για την τελευταία του κατοικία. Θα του φορέσει το αγαπημένο του κοστούμι και λευκό πουκάμισο. «Παγωμένος είσαι ψυχή μου, κρυώνεις; Θα σε ζεστάνουν τα ρούχα που σου φέραμε». Ο Μαθιός θα την αγκαλιάσει και θα την αφήσει μόνη μαζί του.

Λίγες ώρες μετά, ο Μαθιός και ο Αστέρης θα κρατούν στους ώμους τους το μπροστινό μέρος του φέρετρου του Νικηφόρου, ενώ το πίσω ο Νικολής και ο Δημητρός. Θα ακολουθεί ο παπάς και από πίσω του η Βασιλική υποβασταζόμενη από την Αργυρώ. Ενα βήμα πιο πίσω η Καλλιόπη με την Κατερίνα. Οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα όσο η πομπή θα περνά από το χωριό, την πλατεία, το καφενείο για να καταλήξει στην εκκλησία όπου και θα ψάλλουν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Κανείς δεν θα μπορεί να πιστέψει το άτυχο τέλος του Νικηφόρου, κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τα δάκρυα που κυλούν.

Το φέρετρο θα φτάσει στην εκκλησία και η λειτουργία μοιραία θα ξεκινήσει. «Γιε μου, αγόρι μου...», θα ψελλίσει η Βασιλική.

Κανείς δεν θα μπορεί να δεχτεί την πραγματικότητα. Ολοι θα στέκουν όρθιοι και θα περιμένουν να τελειώσει η βαριά αυτή υποχρέωση που τους πλακώνει την καρδιά. Σε ένα σημείο απομονωμένη θα είναι και η Θοδώρα που δεν τήρησε τις οδηγίες του γιατρού να μείνει ξαπλωμένη και πήγε για να πει το τελευταίο αντίο στον παιδικό της φίλο. Στον νου της έχει και τον Μανόλη που νιώθει να έχει χάσει τον μισό του εαυτό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και παράλληλα με τον πόνο που θα την έχει καταβάλλει, η Βασιλική θα ορκίζεται στον γιο της πως ο δολοφόνος του θα τον συναντήσει σύντομα στον άλλο κόσμο.

Μετά τον καφέ της παρηγοριάς στο καφενείο του Παντελή και χωρίς να έχει ανταλλάξουν πολλές κουβέντες, η Βασιλική και ο Μαθιός θα πάνε στο άδειο σπίτι τους. Λίγο πιο μακριά, η Καλλιόπη τσακισμένη από τον πόνο θα δεχτεί τη φροντίδα του Αστέρη που τη βάζει για ύπνο, ενώ εκείνη δεν θα σταματά να κρατά στα χέρια της το πολύτιμο μενταγιόν του άντρα της, ο οποίος και την επισκέπτεται ως φάντασμα. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για όλους. Και κυρίως για τον Μαθιό που υποσχέθηκε στη γυναίκα του να αφαιρέσει ακόμα μια ζωή...

Το μοιρολόι της Καλλιόπης

Σασμός: Δείτε την πριν προβληθεί στην τηλεόραση - Η συγκλονιστική σκηνή που η Βασιλική ετοιμάζει στο νεκροθάλαμο το Νικηφόρο για την κηδεία του

Ο Νικηφόρος ντυμένος με το καλό του κοστούμι μέσα στο φέρετρο, μόνο θλίψη θα φέρνει στις ψυχές όλων. Ο παπάς θα κάνει τρισάγιο από πάνω του και θα λιβανίζει. Αμέσως μετά και ενώ η Βασιλική την κοιτά με μίσος αφού όλα ξεκίνησαν από την κουβέντα εκείνης, ότι ο Παύλος σκότωσε τον άντρα της, η Καλλιόπη ξεκινά το μοιρολόι...

«Χάθηκε το αγγελούδι μου/ χάθηκε το φεγγάρι, έχασε η γη τον ήλιο της/ το νιο, το παλικάρι, η αγάπη ανοίγει το χορό/ μα ο θάνατος τον κλείνει, φωλιάζει μίσος στη καρδιά/ που ο χρόνος δεν το σβήνει, φωνάξτε μήπως και φανεί/ μήπως και μου γυρίσει, έχω πεθάνει μέσα μου/ τα μάτια έχουν μαυρίσει».

Η Βασιλική έγκυος, σύμφωνα με το TiViSirial

Η Βασιλική θα παρασυρθεί από τη δίνη των συναισθημάτων της μετά τον θάνατο του γιου της και το μόνο που θα βάλει στο μυαλό της είναι πώς θα κάνει κακό στον άντρα που σκότωσε τον Νικηφόρο. Στον Λάζαρο. Η Καλλιόπη θα είναι άξια σύμμαχός της και μάλιστα εκείνη θα της υποδείξει το μέρος που κρύβεται ο δολοφόνος του εγγονού της. Παράλληλα όμως με τα σκοτεινά της σχέδια, η Βασιλική θα αρχίσει να νιώθει δυσφορία, που θα θεωρήσει πως είναι ένα ακόμα ψυχοσωματικό σύμπτωμα της απώλειας που βιώνει. Δεν θα δώσει περαιτέρω σημασία, γιατί προτεραιότητα θα έχει για εκείνη ο θάνατος του Λάζαρου, όμως, όπως θα δούμε στα επόμενα κρίσιμα επεισόδια, θα υποσχεθεί στον άντρα της πως σύντομα θα πάει για εξετάσεις.

Μια λιποθυμία θα γίνει η αφορμή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Δημήτρη Μαραθάκη στο νοσοκομείο, ο οποίος και θα την εξετάσει προσεκτικά. Μεταξύ άλλων θα της πάρει αίμα και αυτό για να μετρήσει τα επίπεδα της β-χοριακής. «Μίλιε, γιατρέ! Θες να μας τρελάνεις;», ρωτάει η Καλλιόπη τον Δημήτρη, ενώ και η Βασιλική, ανήσυχη πλέον από το ύφος του, τον ρωτάει αν βρήκε πράγμα σοβαρό στην υγεία της. «Ναι, Βασιλική, μπορείς να το πεις και σοβαρό», θα απαντήσει εκείνος και οι δύο γυναίκες θα κρέμονται κυριολεκτικά από το στόμα του. «Τι είναι αυτό, Δημήτρη; Μη μας παιδεύεις άλλο», θα του πει η Βασιλική και εκείνος θα παραδεχτεί το ευχάριστο γεγονός. «Βασιλική μου... είσαι έγκυος!». Καλλιόπη και Βασιλική θα σοκαριστούν από την είδηση.

Σασμός: «Αυτό το παιδάκι είναι ο λόγος μας για να συνεχίσουμε» - Μαθιός και Βασιλική μαθαίνουν το φύλο του μωρού

Ο Μαθιός θα τρέξει στο σπίτι να μάθει τον λόγο της λιποθυμίας της γυναίκας του αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένει τα νέα που θα ακούσει. «Μαθιό μου, αυτό που συμβαίνει είναι αναπάντεχο, απίστευτο», θα του πει και θα συνεχίσει, αφήνοντάς τον άφωνο: «Είμαι έγκυος»! Αφού συνέλθει από το αρχικό σοκ και βάλει τις σκέψεις του σε μια σειρά, θα πει: «Δεν μπορώ να το πιστέψω πως ο Θεός μας έστειλε αυτό το δώρο. Εναν άγγελο πήρε στον ουρανό κι έναν άλλο άγγελο έστειλε στη γη». «Εχουμε το δικαίωμα να χαρούμε, Μαθιό μου, όταν το παιδί μας είναι στο χώμα;», θα τον ρωτήσει σχεδόν βουρκωμένη και εκείνος θα της απαντήσει:

«Κανένας ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τον Νικηφόρο μας. Αλλά αυτό το μωράκι που θα έρθει είναι η απάντηση στις ερωτήσεις μας. Αυτό το παιδάκι θα είναι το κίνητρό μας, ο λόγος μας για να συνεχίσουμε. Και ας πονάμε για τον αδελφό του. Δεν θα αλλάξει αυτό». Το ζευγάρι θα αρχίσει να κάνει νέα σχέδια για τη ζωή του και θα δώσει την υπόσχεση πως αν το παιδί γεννηθεί αγόρι θα πάρει το όνομα του Νικηφόρου. Τελικά όμως, λίγους μήνες μετά, η Βασιλική θα μάθει πως θα φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.