Τάσος Δούσης: Γιατί «σκίζουν» οι «Εικόνες» του!

Η ταξιδιωτική εκπομπή που μπήκε με φόρα στον ανταγωνισμό!

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Ο Τάσος Δούσης στη Μπριζ
Ο Τάσος Δούσης στη Μπριζ

Προφανώς και ξεκινώντας τα επαγγελματικά ταξίδια είχε ένα κρυφό απωθημένο, να ξεφύγει από την ρουτίνα που δεν ταιριάζει καθόλου στον χαρακτήρα του. Φύσει ανήσυχος και εκπαιδευμένος ως πολεμικός ανταποκριτής σε πιο σκληροπυρηνικά ρεπορτάζ, κράτησε το ειδησεογραφικό κομμάτι αυτών σαν «λάφυρο» και το «πάντρεψε» με το life style και την ψυχαγωγία. Έτσι ο ταξιδιώτης Τάσος Δούσης παρουσίασε κάτι εντελώς καινοτόμο στην τηλεόραση, την περίοδο του 2002, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ήταν κατειλημμένο τότε με πρωινά και shows.

Σήμερα, μετά από 22 χρόνια και έχοντας καταγράψει στο παλμαρέ του απίστευτα χιλιόμετρα και αποστάσεις, Δούσης και ταξίδια έχουν ένα κοινό παρονομαστή: την απόλαυση του ταξιδιώτη. Εκείνος πια μπορεί να υπερηφανεύεται ότι με τα ταξίδια του έχει γυρίσει όλον τον πλανήτη και επίσης ότι με τις «Εικόνες» του κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όταν κάποιος θέλει να οργανώσει ένα ταξίδι, ανατρέχει στο Youtube και στις χιλιάδες εκπομπές του και ξεπατικώνει τις προτάσεις του με χρηστικές πληροφορίες.

Ο Τάσος Δούσης στο Βιετνάμ
Ο Τάσος Δούσης στο Βιετνάμ

Ο ταξιδιώτης δημοσιογράφος και παρουσιαστής, κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ταξίδια, κέρδισε με το σπαθί του κάθε ηλικίας τηλεθεατή, αποκτώντας μαζί του μια αλληλένδετη σχέση που δεν διαταράχτηκε ποτέ, αντιθέτως έγινε ακόμα πιο ισχυρή όταν τον έπεισε κιόλας ότι στις προτάσεις του είναι φερέγγυος. Ένα επαγγελματικό εγχείρημα, τολμηρό μεν όταν ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια στον ALPHA, που αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στα χρόνια που πέρασαν με επαναλήψεις στο ίδιο κανάλι, και που σήμερα πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του εμπνευστή του, με πολλές πρωτιές και δυνατές τηλεθεάσεις στο OPEN, όχι μόνο στο real time κάθε Κυριακή 17.45 – 18.45 που προβάλλεται, αλλά και στις επαναλήψεις της κάθε Σάββατο απόγευμα την ίδια ώρα.

Με φόρα στον ανταγωνισμό o Τάσος Δούσης και οι Εικόνες!

«Όταν οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν μια χώρα, αναλαμβάνει ο Τάσος Δούσης με την γλαφυρή και αναλυτικότατη περιγραφή του», λένε όχι μόνο όσοι τον παρακολουθούν φανατικά, αλλά και οι επικριτές του. Οι τελευταίοι αν και τον «δικάζουν» ότι οι προτάσεις του απευθύνονται περισσότερο σε ακριβά βαλάντια, από την άλλη συμφωνούν κιόλας μαζί του ότι σαν γνώστης ξέρει καλά πως να κατευθύνει τον οποιονδήποτε ανυποψίαστο επισκέπτη και πως θα κάνει ενδιαφέρον το ταξίδι του... «Κράζεις; θαυμάζεις!» λέει ο θυμόσοφος λαός.

Ακόμα και εκείνοι που ορισμένες φορές τον στήνουν στον τοίχο μιλώντας για υπέρμετρη προβολή πλούτου και ανεβασμένα budget των ταξιδιών του, είναι οι ίδιοι που τον παρακολουθούν πιο συστηματικά. Πάντως και παρά τις διαφορετικές απόψεις, όλοι καταλήγουν ότι η δύναμη της εικόνας σε μια εκπομπή είναι πολύ πιο δυνατή από ότι το περιεχόμενο της. Είναι γεγονός ότι σε αυτή την εκπομπή δεν ενημερώνεσαι απλά, χορταίνει κιόλας το μάτι σου από αρχοντιά και εντυπωσιακές εικόνες, ακόμα και στις προτάσεις με χαμηλότερο budget, για πιο μικρομεσαία πορτοφόλια. Και για να είμαστε αληθινοί και όχι δήθεν, η τηλεόραση θέλει την... υπερβολή της και η υπερβολή την τηλεόραση, σε ποιον αρέσει η μιζέρια;

Ο Τάσος Δούσης στο Άμστερνταμ
Ο Τάσος Δούσης στο Άμστερνταμ

Η τηλεοπτική επιστροφή του Τάσου Δούση όμως, σημαδεύτηκε από αέρα ανανέωσης και της δικής του εικόνας. Εκείνος φανερά κομψός και γενικότερα πιο προσεγμένος στις στυλιστικές του επιλογές, γνωρίζει ως έμπειρος παρουσιαστής πλέον καλά ότι δεν φτάνει μόνο να είσαι γνώστης των ρεπορτάζ.

Με την μαγική συνταγή μιας επιτυχημένης ταξιδιωτικής εκπομπής, βαθιά χωμένη στην τσέπη του, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι και η Nielsen αγαπάει τις «Εικόνες». Και επειδή ορισμένοι επιμένουν ακόμα να λένε, ότι ο Δούσης δεν κάνει τίποτε περισσότερο από ζωάρα γυρνώντας τον κόσμο, το σίγουρο είναι ότι όσοι wanna be παρουσιαστές τόλμησαν να αντιγράψουν αυτόν και το concept του, πρακτικά κατάλαβαν ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη «δουλίτσα» και μετράει πολλά νεύρα και αντοχές για να στηθεί σκηνοθετικά, να μονταριστεί αριστοτεχνικά και να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Εκείνος μαθημένος στα δύσκολα και να μην το βάζει κάτω ποτέ, σκληρός, σχολαστικός και απαιτητικός πάνω από όλα με τον εαυτό του και με τους γύρω του, πριν από κάθε ταξίδι, έχει διαβάσει πολύ προσεκτικά τα πάντα, έχει ξεσκονίσει τους τιμοκαταλόγους των ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ, μουσείων για να ξέρει τι θα πει και το ίδιο εκπαιδευμένους θέλει και τους συνεργάτες του... Με λίγα λόγια, ο καλύτερος συνοδηγός ενός υποψήφιου ταξιδιώτη, είναι ο περιπλανώμενος Τάσος Δούσης, που κινείται σε όλον τον πλανήτη με τέτοια άνεση σα να είναι στο σαλόνι του σπιτιού του...

Ο Τάσος Δούσης στην Ιορδανία
Ο Τάσος Δούσης στην Ιορδανία

Η τηλεθέαση

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 13-14/1 οι «Εικόνες» στο OPEN σημείωσαν καταπληκτικά νούμερα τηλεθέασης... Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε:

Σάββατο 13/1: Ταξίδι στο Παρίσι σε επανάληψη με 8,3% στο δυναμικό κοινό, πρώτο πρόγραμμα στο OPEN και πρώτο πρόγραμμα πανελλαδικά στο τελευταίο τέταρτο με 13,3% στο pick του. Το lead in που πήρε η εκπομπή ήταν 1,7%.

Κυριακή 14/1: Ταξίδι στο Άμστερνταμ με 9,5% στο δυναμικό κοινό, πρώτη εκπομπή στο OPEN και δεύτερη πανελλαδικά.

Νεανικό κοινό

  • Εικόνες OPEN ( 17.45 - 18,45 ) 8,8% - 7,4% - 6,4% - 8,1%

Γενικό σύνολο

  • 5% - 8% - 10,2% - 11,3%