Φρίκη στο Κόκκινο Ποτάμι - Πεθαίνουν όλοι στο τέλος

Αιματηρό φινάλε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φρίκη στο Κόκκινο Ποτάμι - Πεθαίνουν όλοι στο τέλος

Αιματοβαμμένο θα είναι το φινάλε στην σειρά του Opentv, Κόκκινο Ποτάμι, αφού για να γλιτώσουν από την φρίκη των Τούρκων θα αποφασίσουν να πεθάνουν όλοι.

Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια παντρεύονται στο μοναστήρι και αφού βρίσκουν το παιδί τους, προσπαθούν να φύγουν για τη Γαλλία. Την ίδια ώρα ο Θέμης, η Βασιλική, η Ευγενία και οι άλλοι αποκλεισμένοι στη σπηλιά καταλαβαίνουν ότι δεν θα γλιτώσουν από τους Τούρκους.

Η Χρυσάνθη, με άλλους κατατρεγμένους, καταφεύγει μαζί με το παιδί της Ιφιγένειας και του Μίλτου στο μοναστήρι που είναι η Λουσίν. Οι δυο γυναίκες γνωρίζονται και η Λουσίν συγκλονίζεται μόλις μαθαίνει ποιας είναι το μωρό. Την ίδια στιγμή, μέσα στην εκκλησία που είναι έγκλειστες με όλους τους άλλους, η Σοφία εξομολογείται στην Ιφιγένεια: «Δεν θα αντέξω για πολύ». «Κάνε κουράγιο, μάνα», της λέει η κόρη της. Λίγο μετά, ο Μουράτ και άλλοι εξαγριωμένοι Τούρκοι πετούν στουπιά με φωτιά μέσα στην εκκλησία για να τους κάψουν ζωντανούς. Ο Χότζας τρέχει με την Ειρήνη να τους σώσει. Συγκρούεται με τον Μουράτ και ανοίγει την πόρτα. Οταν βγαίνουν όσοι δεν πέθαναν, η Ειρήνη βλέπει έκπληκτη τη μάνα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες αγκαλιάζονται μετά από καιρό. Μόνο που η Σοφία δεν αντέχει μετά από τόσες κακουχίες και λίγο αργότερα πεθαίνει.

Παράλληλα, στο στρατόπεδο των αιχμαλώτων, ο Νικολαΐδης προειδοποιεί τον Ονούρ Ασλάν: «Αν δεν μεταφερθούν σε νοσοκομείο οι άρρωστοι, όλοι εδώ κινδυνεύουν να πεθάνουν από τύφο». Εκείνος θεωρεί πως ο γιατρός έχει δόλο και συνειδητά δεν βοηθάει να σωθούν οι Τούρκοι στρατιώτες, γι’ αυτό και τον βάζει κι αυτόν με τους άλλους αιχμαλώτους. Στο μεταξύ η Ιφιγένεια στέλνει τηλεγράφημα με τον Χότζα στον Ζαχάρωφ, στο Παρίσι για να μάθει αν γνωρίζει πού είναι ο Μίλτος. Μετά, πάνω στον τάφο της μητέρας της, η Ιφιγένεια λέει στην αδελφή της ότι θα φύγει για να ψάξει τον γιο της.

Ιφιγένεια και Μίλτος ψάχνουν τον γιο τους

Στη σπηλιά, ο Θέμης, η Βασιλική, η Ευγενία και οι άλλοι αποκλεισμένοι καταλαβαίνουν ότι οι Τούρκοι, που είναι πολλοί, τους έχουν περικυκλώσει και δεν θα γλιτώσουν. Στο ρωσικό πανδοχείο, ο Νεγρεπόντης ενημερωμένος από τον Ζαχάρωφ, μεταφέρει στον Μίλτο τα νέα της Ιφιγένειας κι αυτός αποφασίζει να φύγουν μαζί για να τη βρουν. Στο στρατόπεδο, ο Νικολαΐδης πιέζει τον Ονούρ να φύγουν από εκεί για να σωθούν και αν και τον πείθει, ο Τούρκος τον πυροβολεί στα γόνατα και μετά τον αφήνει μόνο και αβοήθητο.

Την ίδια ώρα η Ιφιγένεια και η Ειρήνη αποφασίζουν να φύγουν μαζί προς τη Σάντα και να ψάξουν για το παιδί. «Σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για μας. Δεν θα το ξεχάσουμε. Ησουν πολύ καλός μαζί μας», λέει η Ειρήνη στον Χότζα. Εκείνος αποφασίζει να τις βοηθήσει ξανά στη φυγή τους. Ομως όταν πάνε να ξεκινήσουν, η Ειρήνη αποφασίζει να μείνει μαζί του και γιατί τον έχει αγαπήσει και για να είναι κοντά στη μάνα της.
Λίγο μετά, η Ιφιγένεια βλέπει τον Μίλτο που έρχεται να τη βρει και το ζευγάρι ενώνεται ξανά για να ψάξουν για τον μικρό. Οταν φτάνουν στη Σάντα, τα βλέπουν όλα καμένα και πανικοβάλλονται. Ενας ντόπιος τους ενημερώνει: «Οσοι γλίτωσαν έφυγαν προς το βουνό, για ένα μοναστήρι». Πηγαίνουν προς τα εκεί. Την ίδια ώρα, ο Κεμάλ καθαιρεί και τον Ονούρ Ασλάν και τον Μεχμέτ Καρτάλ, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την ήττα και τη συνθηκολόγηση, και τους προτείνει να φύγουν από τη χώρα.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, στη σπηλιά, οι έγκλειστοι προσπαθούν να δουν αν υπάρχει λύση. Ωστόσο γρήγορα καταλαβαίνουν ότι το μόνο που τους μένει είναι να πεθάνουν. Ο Θέμης τους προτείνει: «Να κάνουμε έξοδο πολεμώντας», αν και ξέρουν όλοι ότι θα σκοτωθούν. Η Ευγενία όμως έχει άλλη γνώμη: «Να μην πάμε από το τούρκικο βόλι. Χαμένοι για χαμένοι. Να αυτοκτονήσουμε παρά να παραδοθούμε».

Πεθαίνουν όλοι στο Κόκκινο Ποτάμι

Ο Θέμης σκοτώνει τελευταία τη Βασιλική και αυτοκτονεί

Οι αποκλεισμένοι στη σπηλιά, όντες σε αδιέξοδο, αποφασίζουν να δεχτούν την πρόταση της Ευγενίας και να αυτοκτονήσουν παρά να παραδοθούν ή να σφαγιαστούν από τους εχθρούς. Μέσα σε αυτό το κλίμα απόγνωσης αλλά και αξιοπρέπειας, ο Παναγιώτης ζητάει από τον παπά να τους παντρέψει με τη Χαρά. Η Ευγενία του ζητάει με τη σειρά της να κοινωνήσει και δίνει το όπλο στον Θέμη για να τη σκοτώσει. Το ίδιο ζητούν και οι υπόλοιποι. Ολοι κοινωνούν και μετά μπαίνουν σε γραμμή και τους σκοτώνει έναν έναν ο Θέμης. Τελευταία σκοτώνει τη Βασιλική και όταν μπαίνουν πια οι Τούρκοι στη σπηλιά, αυτοκτονεί και ο ίδιος. Στο μεταξύ ο Μίλτος και η Ιφιγένεια φτάνουν στο μοναστήρι και βρίσκουν τον μικρό Μιλτιάδη αλλά και τη Λουσίν. Αυτή μαθαίνει όσα έγιναν και το ζευγάρι την καλεί να φύγει μαζί τους. «Θα μείνω εδώ. Βρήκε γαλήνη η ψυχή μου», τους αποκρίνεται. Παράλληλα η Ειρήνη συνειδητοποιημένη πια δηλώνει στον Χότζα ότι οριστικά θα παραμείνει στο πλευρό του.

Ο Κερέμ ελευθερώνει τον Μίλτο

Στην τουρκική πλευρά, ο Κεμάλ προτείνει στον Κερέμ να τον ακολουθήσει για τη δημιουργία μιας νέας Τουρκίας κι αυτός το αποδέχεται. Ο Κεμάλ αποφασίζει να κάνει τον δικό του στρατό για να εξοντώσει τους Ελληνες και τους Αρμένιους και παίρνει και τον Οσμάν ως συνεργάτη του. Την ίδια στιγμή στο μοναστήρι, ο Γρηγόριος παντρεύει τον Μίλτο με την Ιφιγένεια, με παράνυμφο τον μικρό Μιλτιάδη και κουμπάρα τη Λουσίν. Εχουν την πίστη ότι θα δουν ξανά την οικογένεια του Μίλτου και μετά θα φύγουν για το Παρίσι. Φτάνουν στην Αμισό, σε ξενοδοχείο και ο Μίλτος πηγαίνει στο σπίτι του να βρει τους δικούς του, όμως το έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Τον βλέπει ο Οσμάν. Τον ακινητοποιεί με το όπλο και του λέει για τον θάνατο των δικών του.

Ο Μίλτος ξεφεύγει. Γίνεται άγριο κυνηγητό. Τον πυροβολούν με μανία, όμως καταφέρνει και φτάνει στο ξενοδοχείο για να πάρει την Ιφιγένεια και τον μικρό. Εκεί ένας Γάλλος αξιωματικός αποφασίζει να τους βοηθήσει να διαφύγουν, αφού έχουν γαλλικά διαβατήρια, ενώ ο Κεμάλ μπαίνει στην πόλη και ξεσηκώνει τον κόσμο ενάντια στους Πόντιους και στους Αρμένιους. Το ζευγάρι με τον μικρό πηγαίνουν προς το λιμάνι και περνώντας από το πλήθος που ακούει τον Κεμάλ, βλέπουν έκπληκτοι ότι ο Κερέμ είναι μαζί του.

Φτάνουν στο τελωνείο για να περάσουν στο καράβι, όμως εκεί ένας Τούρκος αναγνωρίζει τον Μίλτο και τρέχει και ειδοποιεί τον Οσμάν. Ερχονται μετά από λίγο ο Οσμάν, ο μουτασερίφης και ο Οντούρ λέγοντας ότι ο Μίλτος, η Ιφιγένεια και ο μικρός είναι Ελληνες. Απαιτούν να τους παραδώσουν. Επικρατεί ένταση και ο Μίλτος βλέποντας το αδιέξοδο ομολογεί ότι δεν είναι Γάλλος, ζητώντας από τον αξιωματικό να σώσει την Ιφιγένεια και το παιδί. Πράγμα που γίνεται μέσα στο σούσουρο, βάζοντάς τους στο πλοίο, ενώ ο Μίλτος συλλαμβάνεται.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ

Μαζί με άλλους μελλοθάνατους ο Μίλτος οδηγείται σε πορεία εκτέλεσης. Περνούν από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα και κάποια στιγμή ο ήρωας βρίσκει τη δύναμη και αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας και τους άλλους. Λίγη ώρα μετά ο Μίλτος πέφτει κάτω εξουθενωμένος. Ο Κερέμ τον πλησιάζει κι ενώ όλοι περιμένουν να τον σκοτώσει, αυτός του κόβει τα δεσμά και του ψιθυρίζει: «Φύγε, Μίλτο. Φύγε τώρα». Ο Μίλτος τρέχει να σωθεί αλλά μια σφαίρα τον πετυχαίνει. Την ίδια στιγμή η Ιφιγένεια με τον μικρό Μιλτιάδη ταξιδεύει με το πλοίο προς την ελευθερία, έχοντας συνείδηση ότι τίποτα από αυτά που έζησε δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Δείτε εδώ, ωστόσο, ποια σειρά ετοιμάζει ο Μανούσος Μανουσάκης μετά το φινάλε στο Κόκκινο Ποτάμι.