Κόκκινο Ποτάμι: Επιστρέφει η πρώτη σεζόν για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου πριν τον δεύτερο κύκλο της σειράς

Πότε ξεκινούν τα επεισόδια;

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κόκκινο Ποτάμι: Επιστρέφει η πρώτη σεζόν για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου πριν τον δεύτερο κύκλο της σειράς

Μετά την ανακοίνωση πως ξεκινούν τα γυρίσματα για την δεύτερη σεζόν της ιστορικής σειράς του Μανούσου Μανουσάκη, το Κόκκινο Ποτάμι, και λίγο πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του, το Open αποφάσισε να μας φρεσκάρει τη μνήμη, και να μας ταξιδέψει πάλι από την αρχή στην πρώτη σεζόν της σειράς! Από την Κυριακή, 12 Ιουνίου και κάθε Κυριακή, στις 21.00 η δραματική σειρά εποχής που αγαπήσαμε, επιστρέφει σε επανάληψη με διπλά επεισόδια!

Επιστρέφει ξανά η πρώτη σεζόν στο Κόκκινο Ποτάμι

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα. Το Κόκκινο Ποτάμι ξεκινά να κυλά, στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895 όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το δωδεκάχρονο γιο της, Μίλτο, µε την μόλις εννιάχρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη.

Είναι ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή ανάμεσα σε παιδιά οικογενειών Ελλήνων, καθώς σύμφωνα µε τα μουσουλμανικά ήθη αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα µουσουλµάνου.

Οι ραγδαίες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις κλυδωνίζουν τον ελληνισμό του Πόντου και επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των ηρώων. Οι επιθέσεις φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις οικογένειες Παυλίδη και Νικολαϊδη, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια, θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά και θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα.

Ένας έρωτας που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη ιστορικά συγκυρία που ανατρέπει κάθε δεδομένο. Κοσμοϊστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Ο έρωτας όμως θα καταφέρει να κερδίσει.

«Είναι ένα προκλητικό εγχείρημα» - Ο Μανούσος Μανουσάκης αποκαλύπτει

Λίγα 24ωρα αφού ανακοινώθηκε ότι η αγαπημένη σειρά του OPEN, «Κόκκινο Ποτάμι» θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν, ο σκηνοθέτης της, Μανούσος Μανουσάκης βρέθηκε στον καναπέ του «Μέρα Μεσημέρι με την Μάριον» και μίλησε για όλα όσα πρόκειται να δούμε στον νέο κύκλο (δείτε εδώ την νέα πλοκή των επεισοδίων).

«Είναι ένα προκλητικό εγχείρημα. Έχουμε βουτήξει μέσα σε αυτή την ιστορία. Είναι τραγικό πόσο θυμίζουν τη δική μας εποχή τα γεγονότα. Έχει έναν φοβερό παραλληλισμό η τότε εποχή με τα τραγικά γεγονότα στη γειτονιά μας. Όλα τα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα είναι ανάλγητα μπροστά στον πόνο του ανθρώπου» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα τα γυρίσματα γιατί είναι αρκετή η προεργασία. Θα δούμε την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους.

Μέσω της Ιφιγένειας θα γνωρίσουμε νέους ήρωες και έναν νέο κόσμο και όλα τα πράγματα που συμβαίνουν αυτήν την ταραγμένη περίοδο.

Θα περάσουμε από τη Σμύρνη και θα δούμε τα αίτια της μεγαλύτερης καταστροφής από τη γέννηση του ελληνικού Έθνους».

«Έχω έναν κατάλογο τηλεφωνικό με αγωνίες που υπάρχουν πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Μετά με έναν μαγικό τρόπο με το που λες το πρώτο “πάμε” σαν να εξομαλύνονται όλα και όλα έρχονται σαν έναν παζλ στη θέση τους με έναν μαγικό τρόπο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά και να μην το ματιάσω» είπε ακόμα.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό ο γνωστός σκηνοθέτης πρόσθεσε:

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τραγικό τρόπο. Όλη η διαπλοκή των μεγάλων δυνάμεων, τα συμφέροντα, οι γεωστρατηγικές ισορροπίες είναι επαναλαμβανόμενα. Το κυνήγι για τα λάφυρα – το πετρέλαιο σήμερα- ξεκινάει από τον Τρωικό Πόλεμο όταν ο Αχιλλέας μουλαρώνει που του πήραν το λάφυρο, την Βρισηίδα. Τότε ήταν η Βρισηίδα τώρα είναι το πετρέλαιο, οι πηγές ενέργειες. Πιο ρομαντική η Βρισηίδα, το αποτέλεσμα το ίδιο, θάνατος».