5 μύθοι γύρω από τη δίαιτα που καταρρίπτονται

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εσύ που θες και προσπαθεί να χάσεις κιλά

5 μύθοι γύρω από τη δίαιτα που καταρρίπτονται

Όταν αποφασίζει κανείς να ξεκινήσει δίαιτα, αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι σε έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να χάσει κιλά, πολλές φορές γρήγορα. Ενίοτε, πραγματοποιεί συζητήσεις με γνωστούς και φίλους για να πετύχει τον στόχο αυτό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγει κανείς σε λύσεις οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά την ίδια στιγμή μπορούν να επιβαρύνουν και την υγεία του οργανισμού.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς μύθους γύρω από τη δίαιτα οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από τους διαιτολόγους και ήρθε η ώρα να σταματήσετε να τους πιστεύετε.

Η αποφυγή γευμάτων θα σας γλιτώσει από θερμίδες

Είναι εύκολο μερικές φορές να παραλείψει κανείς γεύματα. Ωστόσο, η παράλειψη αυτή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι ή πεινασμένοι. Έτσι, είναι πιο εύκολο να καταφύγετε σε γεύματα ή σνακ υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών, ή ακόμη και σε γεύματα μεγαλύτερης ποσότητας. Επιπλέον, όταν πεινάτε, είναι δύσκολο να καταφύγετε σε πιο υγιεινές επιλογές. Η καθιέρωση συνηθειών όσον αφορά τη δίαιτα και η οργάνωση και έγκαιρη προετοιμασία των γευμάτων θα σας δώσει υγιεινές και γευστικές επιλογές.

Όλα τα λιπαρά είναι κακά

Μια μεγάλη παρανόηση που εντοπίζεται γύρω από την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα σχετίζεται με το γεγονός πως όσο λιγότερα λιπαρά καταναλώνει κανείς, τόσο το καλύτερο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Αν και υπάρχουν τύποι λιπαρών, όπως για παράδειγμα τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και αυτά που ονομάζονται καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα τα μονοακόρεστα ή τα ω3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά είναι σημαντικά για την παροχή της απαραίτητης ενέργειας που έχει ανάγκη ο οργανισμός, την παραγωγή σημαντικών ορμονών, καθώς και την καλή λειτουργία των κυττάρων.

Μπορείτε να καταναλώσετε μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα

Σε περίπτωση που καταναλώνετε μόνο φρούτα ή μόνο σαλάτες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι σίγουρο πως θα χάσετε κιλά. Ωστόσο, οι δίαιτες αυτές δεν είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Ο λόγος; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός για τη λειτουργία του. Δεν χρειάζεται να πεινάσετε ή να σταματήσετε να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων για να χάσετε κιλά. Οι μικρές αλλαγές αποτελούν το μυστικό για αποτελέσματα τα οποία έχουν διάρκεια.

Δεν μπορείτε να φάτε μετά από μια συγκεκριμένη ώρα

Δεν έχει σημασία η ώρα αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες τροφίμων σε ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο για το πεπτικό σας σύστημα να μην καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα πριν τον ύπνο. Γενικότερα, υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθουμε σχετικά με τον τομέα της επίδρασης της ώρας που καταναλώνονται τα γεύματα. Ωστόσο, πολλές φορές έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο το βράδυ που είμαστε κουρασμένοι. Για τον λόγο αυτό, προσπαθήστε να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα περίπου 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Δεν μπορείτε να καταναλώσετε σνακ

Κι όμως, τα υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι αποτελούν ιδανικές επιλογές.

Πρέπει να ακολουθήσετε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής

Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο για να επωφεληθείτε από την άσκηση. Ακόμη και μια ήπια μορφή άσκησης μπορεί να σας δώσει ενέργεια. Το περπάτημα, το ήπιο τρέξιμο, το ποδήλατο, ακόμη και η γιόγκα ή το πιλάτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Φυσικά, όταν αποφασίσει κάποιος να ακολουθήσει κάποια δίαιτα θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο διατροφολόγο, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε οργανισμού. Μπείτε στο instadoctor.gr και ανακαλύψτε τον κατάλληλο για εσάς.