Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, κλείσε τώρα ραντεβού για μαστογραφία!

Κάνε στον εαυτό σου το μαγικό δώρο της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

https://unsplash.com/
https://unsplash.com/

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Το 2020 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού 2,3 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή μία στις τρεις διαγνώσεις καρκίνου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Εμβόλιο δεν υπάρχει ώστε να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου, γι' αυτό τόσο η πρόληψη, όσο και η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύονται σωτήριες. Ζούμε σε εποχές, όπου η πληροφόρηση είναι άπλετη. Χρωστάμε στον εαυτό μας λοιπόν να είμαστε επαρκώς πληροφορημένες, ώστε να είμαστε σε θέση να πάρουμε και τις σωστές αποφάσεις. Ας βάλουμε, λοιπόν, στον ετήσιο προγραμματισμό μας την ενδελεχή εξέταση των μαστών μας. Η γνώση είναι δύναμη!

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, κάνε μαστογραφία
https://unsplash.com

Και ας μην ξεχνάμε: Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Κομβικής σημασίας είναι λοιπόν η συστηματική μαστογραφία, στην οποία πρέπει να υποβαλλόμαστε όλες μας μετά τα 40 οπωσδήποτε μία φορά τον χρόνο. Στον Όμιλο Euromedica βρίσκουμε ψηφιακούς τομογράφους τελευταίας γενιάς, που μας διασφαλίζουν διαγνωστική ακρίβεια. Κλείνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας ΤΩΡΑ!

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
https://unsplash.com/

Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Οι περισσότερες γυναίκες συνήθως θορυβούνται μόλις εντοπίσουν στο στήθος τους κάποιον ψηλαφητό όγκο. Επειδή το σώμα μας, όμως, μάς "μιλάει" κι εμείς οφείλουμε να το "ακούμε", υπάρχουν και κάποια ακόμα σημάδια, τα οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Αυτά είναι:

  • Ύποπτα σημάδια στο δέρμα: Αν παρατηρήσουμε αλλαγές στο δέρμα του στήθους, όπως ένα «μπάλωμα» με τραχιά επιφάνεια ή φολίδες, ή όψη φλοιού πορτοκαλιού, πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.
  • Πρήξιμο: Μερικές φορές ένα ογκίδιο που βρίσκεται κάτω από το δέρμα δεν γίνεται αντιληπτό με την ψηλάφηση. Μπορεί όμως να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθος του στήθους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, σύμπτωμα για το οποίο παραπονιέται περίπου το 6% των γυναικών.
  • Αλλαγές στη θηλή: Ένα άλλο, λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, είναι η αντιστροφή της θηλής, δηλαδή η θηλή του στήθους γυρίζει προς τα μέσα. Αυτό οφείλεται σε κάποια μάζα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του στήθους και αλλάζει το σχήμα του. Περίπου το 7% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν ανωμαλίες στη θηλή.
  • Εκκρίσεις από τη θηλή: Οι εκκρίσεις από τις θηλές που δεν είναι μητρικό γάλα, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με καρκίνο. Είναι όμως σημαντικό να δείτε αμέσως γιατρό, ειδικά αν οι εκκρίσεις συμβαίνουν χωρίς να αγγίζετε ή να πιέζετε τις θηλές σας, αν έχουν αίμα ή εντοπίζονται μόνο στον ένα μαστό.

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, κάνε μαστογραφία
https://unsplash.com/

Παράγοντες Κινδύνου

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, ώστε να είμαστε πάντα σε επιφυλακή, είναι:

⦁ Το φύλο (γυναίκα),
⦁ η ηλικία,
⦁ το θετικό οικογενειακό ιστορικό (κυρίως µητέρα ή αδελφή µε καρκίνο µαστού)
⦁ το κληρονομικό ιστορικό,
⦁ η έλλειψη άσκησης,
⦁ το υπερβολικό βάρος,
⦁ το κάπνισμα,
⦁ η υπερβολική χρήση αλκοόλ και
⦁ η µακροχρόνια χρήση ορµονών µετά την εμμηνόπαυση.

Στον Όμιλο Euromedica βρίσκουμε ψηφιακούς τομογράφους τελευταίας γενιάς

Ο Όμιλος Euromedica έχει εξοπλίσει όλες τις μονάδες του με τελευταίας γενιάς ψηφιακούς μαστογράφους, προσφέροντας όχι μόνο εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και άνεση για τις εξεταζόμενες. Υπό την καθοδήγηση των τεχνολόγων η διαδικασία απλοποιείται, αφαιρώντας από την κάθε εξεταζόμενη το όποιο άγχος ή φόβο έχει για την εξέταση. Η υψηλή τεχνολογία επιτρέπει στις ίδιες τις εξεταζόμενες να ελέγχουν την πίεση που θα ασκηθεί κατά την εξέταση, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο άνετη. Η διάρκεια της εξέτασης είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, με την χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας που απαιτείται για την σωστή απεικόνιση. Εξέλιξη της μαστογραφίας αποτελεί η Τομοσύνθεση ή 3D μαστογραφία (DBT).

Τα σύγχρονα μηχανήματα της Euromedica

Τι είναι η Τομοσύνθεση

Η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία ή αλλιώς Τομοσύνθεση αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής ψηφιακής μαστογραφίας, η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Παρ’ όλα αυτά όμως, η διαγνωστική της ακρίβεια περιορίζεται από το φαινόμενο επιπροβολής – επικάλυψης των ινοαδενικών στοιχείων, λόγω του οποίου μια ενδεχόμενη βλάβη μπορεί να “κρύβεται“ ή και αντιθέτως να “αναδεικνύεται” βλάβη χωρίς να υπάρχει πραγματικά.

Στην τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία ελαττώνεται σημαντικά το φαινόμενο της επιπροβολής. Στην Τομοσύνθεση η ακτινολογική λυχνία περιστρέφεται σε ένα τόξο 15° λαμβάνοντας 15 τομές χαμηλής δόσης (συνολικής δόσης παρόμοιας της κλασσικής ψηφιακής μαστογραφίας), οι οποίες στη συνέχεια ανασυντίθενται μέσω υπολογιστή, σε 50-60 εικόνες του 1χιλ. για κάθε λήψη, ανάλογα με το πάχος του μαστού. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον ιατρό ακτινολόγο να διαβάσει την εξέταση τομή – τομή και να διακρίνει ευκρινέστερα τους φυσιολογικούς ιστούς και τις πολύ μικρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να μην είχαν απεικονιστεί κατάλληλα στην κλασσική ψηφιακή μαστογραφία. Δεν χάνουμε, λοιπόν, χρόνο! Κλείνουμε τώρα το ραντεβού μας για τομοσύνθεση στον Όμιλο Euromedica.

Στόχοι της εξέτασης είναι:

⦁ Αναγνώριση μικρών καρκίνων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο
⦁ Μείωση των επιπλέον ειδικών λήψεων, δηλαδή των ψευδός θετικών ευρημάτων
⦁ Υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια.

Σε ποιες γυναίκες ενδείκνυται η εξέταση

Η Τομοσύνθεση ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν πυκνό μαστό, περίπου το 50% του πληθυσμού, καθώς και σε όσες έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπρόσθετα, ως συμπληρωματική της ψηφιακής μαστογραφίας στις περιπτώσεις ευρημάτων που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η διαδικασία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την ψηφιακή μαστογραφία, ενώ η διάρκεια της εξέτασης είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα μεγαλύτερη.

Η Τομοσύνθεση πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο Euromedica Εγκέφαλος Χαλανδρίου, που διαθέτει τον τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο Senographe Pristina της GE Healthcare, από εξειδικευμένους ακτινολόγους. Σημειώνεται ότι ο Εγκέφαλος Χαλανδρίου ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Κέντρων Αναφοράς Τεχνολογίας Απεικόνισης της GE Healthcare. Εκτός της μαστογραφίας και της τομοσύνθεσης, στα διαγνωστικά του ομίλου πραγματοποιούνται υπέρηχοι μαστών, μαγνητικές τομογραφίες μαστών, ελαστογραφίες καθώς και FNA μαστών, προσφέροντας ολοκληρωμένη γκάμα απεικονιστικών υπηρεσιών.

Το κτήριο της Euromedica

Διαθέτοντας την πλέον σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, εξειδικευμένο προσωπικό με βαθιά γνώση του αντικειμένου και προσεγγίζοντας με ενσυναίσθηση τον κάθε εξεταζόμενο, στη Euromedica ο προληπτικός έλεγχος μαστών είναι μία διαφορετική εμπειρία. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Euromedica συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά».

Το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά"

Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, εις μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://mastografia.gov.gr/

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, κάνε μαστογραφία
https://unsplash.com/

Η γνώση, λοιπόν, υπάρχει, τα εργαλεία της πρόληψης είναι επίσης στη διάθεσή μας! Δεν έχουμε καμία δικαιολογία, λοιπόν. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας, κλείνοντας τώρα το ραντεβού για τη μαστογραφία μας στη Euromedica!

Info

Όμιλος Euromedica: Μεσογείων 357-359, Χαλάνδρι Αττικής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τ/φ: 2103686600, Fax: 2103686622, e-mail: hqathens@euromedica.gr

Facebook

Linkedin

YouTube