Το αίσθημα της διαρκούς κούρασης επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Ενώ λοιπόν όλες μας μπορεί να νιώσουμε κουρασμένες σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας η συνεχής κόπωση είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην συνολική μας υγεία αλλά και στην παραγωγικότητά μας.
Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και πώς μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σου δώσουν έξτρα ενέργεια για να ανταπεξέλθεις ακόμη και στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα. (δες και τις τροφές για να βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου)
Γιατί νιώθεις διαρκώς κουρασμένη; Δες τους πιο συνηθισμένους λόγους που συμβαίνει αυτό!
- Έλλειψη ύπνου. Ο πιο προφανής λόγος για την κόπωση είναι η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου. Υπολόγισε ότι οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να λειτουργούν σωστά, ενώ αϋπνία. συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και διαταραχές του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια κούραση.
- Κακή διατροφή. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών, καθώς και η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα κόπωσης. Επικεντρώσου λοιπόν σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.
- Αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, καθώς το σώμα σου χρειάζεται αρκετά υγρά για να λειτουργεί σωστά. Φρόντισε λοιπόν να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο βελτιώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της ενέργειάς σου.
- Έλλειψη άσκησης. Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα κόπωσης. Έτσι, η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος συμβάλλοντας στη γενική υγεία και ευεξία. Γι’ αυτό ενσωμάτωσε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης στη καθημερινότητά σου.
- Στρες και άγχος. Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορούν να εξαντλήσουν τα ενεργειακά αποθέματα στο σώμα σου δημιουργώντας ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης. Τεχνικές χαλάρωσης όπως: η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.
- Ιατρικά προβλήματα. Ορισμένες παθήσεις όπως: ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία, ο διαβήτης και οι διαταραχές του ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια κόπωση. Εάν λοιπόν η κούρασή σου δεν βελτιώνεται με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν γιατρό για να διερευνήσεις τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.