Κρύο ντους: Ανακάλυψε τα οφέλη του για τη σωματική και ψυχική σου υγεία!

Είναι περισσότερα από ό,τι νομίζεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Αν και η ιδέα ενός κρύου ντους μπορεί αρχικά να φαίνεται μια δύσκολη επιλογή, τα οφέλη που προσφέρει μπορεί να σε πείσουν να τη δοκιμάσεις τελικά. Δεν είναι τυχαίο που το ντους με κρύο νερό είναι μια πρακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες για τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Παρακάτω θα δεις μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά του για τη σωματική αλλά και για την ψυχική σου υγεία, τα οποία θα βελτιώσουν και την καθημερινότητά σου! (δες και 4+1 πολύτιμες τροφές που κάνουν καλό στα μάτια και βελτιώνουν την όραση)

Κρύο ντους: Ανακάλυψε τα οφέλη του για τη σωματική και ψυχική σου υγεία!

  • Συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Το κρύο νερό προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής κόπωσης και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά την εντατική άσκηση.

γυναίκα μέσα στο ντους
Unsplash

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Έτσι, τακτικά κρύα ντους μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμένεις υγιής.
  • Έχει θετική επίδραση στην ψυχική σου υγεία. Η έκθεση στο κρύο νερό προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών και ως "ορμονών της ευτυχίας," οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, η αίσθηση της αναζωογόνησης που προσφέρει ένα κρύο ντους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εγρήγορση και την συγκέντρωση.
  • Είναι ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Το κρύο νερό κλείνει τους πόρους του δέρματος, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας και διατηρώντας το δέρμα ελαστικό και λαμπερό. Επίσης, τα μαλλιά γίνονται πιο λαμπερά και δυνατά, καθώς το κρύο νερό κλείνει τα θυλάκια της τρίχας και αποτρέπει την ξηρότητα.