Καθαρά Δευτέρα: 5 κανόνες για να μην πάρεις ούτε κιλό στο σαρακοστιανό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξεις για να μην ανέβει η ζυγαριά σου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Λίγο πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία των 40 ημερών πριν από το Πάσχα, περνάμε από την Καθαρά Δευτέρα, απολαμβάνοντας όλες τις λαχταριστές νηστήσιμες τροφές, προκειμένου ο οργανισμός μας να μπει σε ρυθμούς νηστείας πιο εύκολα.

Τι γίνεται, όμως, όταν βρεθούμε μπροστα σε ένα πλούσιο τραπέζι με όλα τα καλούδια της Καθαράς Δευτέρας να μας... κλείνουν πονηρά το μάτι για να τα γευτούμε; Λαγάνα, χαλβάς, ντολμαδάκια και ταραμοσαλάτα, άφθονο αλκοόλ και τηγανητές πατάτες, συμπληρώνουν μαζί με τα ψάρια, τα θαλασσινά και τις σαλάτες το μενού, που ναι μεν φαντάζει γευστικό αλλά και φουλ στις θερμίδες.

Για να τα φέρεις λοιπόν εις πέρας με... αξιοπρέπεια και να σου μπαίνει την επόμενη μέρα το τζιν παντελόνι σου δες 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην πάρεις κιλά.

θαλασσινά
Unsplash

5 κανόνες για να μην πάρεις κιλό την Καθαρά Δευτέρα

Διάλεξε φάβα

Ξέρω, η ταραμοσαλάτα σού αρέσει περισσότερο, αλλά είναι φουλ παχυντική, αφού μια κουταλιά της σούπας έχει 100 θερμίδες. Στρέψε το βλέμα σου λοιπόν στην... ταπεινή φάβα, που έχει λιγότερες θερμίδες, περιέχει καθαρή πρωτεϊνη και φυστικές ίνες και απόλαυσέ την με μέτρο. Θα χορτάσεις και θα το κάνεις με υγιεινό τρόπο.

Με μέτρο η λαγάνα

Την περιμένεις πώς και πώς και μάλιστα ονειρεύεσαι να δοκιμάσεις διάφορες γεύσεις - πέρα από την κλασική. Ωστόσο, μία λεπτή φέτα λαγάνα έχει περίπου 80 θερμίδες κι αν την αλείψεις με ταραμοσαλάτα γίνεται εύκολα... θερμιδική βόμβα.

Μην φας πάνω από 2 φέτες και μην την βουτήξεις στο λάδι για νοστιμιά, γιατί την επομένη θα το μετανιώσεις. Να θυμάσαι ότι πρόκειται για ψωμί, με όλα τα αρνητικά του.

Φάε τα θαλασσινά σκέτα

Ξέχασε τις παχυντικές σος με τις οποίες συνοδεύονται συχνά-πυκνά οι γαρίδες και άφησε κατά μέρος τις τηγανητές πατάτες. Απόλαυσε σκέτα τα θαλασσινά σου, κατά προτίμηση ψητά και συνόδευσέ τα με φρέσκα χόρτα, παντζάρια και πράσινες σαλάτες.

σαλάτα
Unsplash

Το κόλπο εδώ είναι να γεμίσεις το πιάτο σου με "πρασινάδα" στο μισό και στον χώρο που απομένει να βάλεις τα ορεκτικά και τα ψάρια ή θαλασσινά. Ε, πόσο να φας παραπάνω;

Απόλαυσε παραδοσιακό γλυκό

Τι πιο υγιεινό από ένα κομμάτι σιμιγδαλένιο χαλβά, αποφεύγοντας τον παραδοσιακό, που έχει περισσότερες θερμίδες, ένα νόστιμο γλυκό του κουταλιού ή ένα παστέλι; Για την ιστορία, ο κλασικός χαλβάς έχει σχεδόν 500 θερμίδες στα 100 γρ. ανάλογα με το είδος του.

Το βασικό, πάντως, είναι ανα αποφύγεις την σοκολάτα και τα βαριά γλυκά, ενώ, εάν ο καιρός το επιτρέπει, δοκίμασε ένα παγωτό βανίλια.

Το αλκοόλ με μέτρο

Το μυστικό εδώ είναι να μην πιεις γουλιά πριν ξεκινήσει το φαγητό. Έτσι δεν θα τσιμπολογήσεις, φορτώνοντας το σώμα σου με περισσότερες θερμίδες και φυσικά θα πιεις λιγότερο στο σύνολο.

Προτίμησε κρασί αντί για μπίρα, που έχει λιγότερες θερμίδες (μόλις 80 έναντι 150) και ούζο ή τσίπουρο, που είναι κοντά θερμιδικά (150 και 170 αντιστοιχα). Μιλάμε πάντα για ένα ποτήρι ή για ένα μικρό σφηνάκι στη δεύτερη περίπτωση.