Πώς θα χάσεις 3 κιλά: 8 συμβουλές για να το κάνεις χωρίς δίαιτα

Με έμφαση στην υγεία του οργανισμού μας και όχι μόνο στο αδυνάτισμα

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Η απώλεια 3 κιλών (ή 2 ή 4) είναι ένας επαναλαμβανόμενος στόχος, αλλά και ο μέσος όρος των περιττών κιλών που μπορεί να πάρει κάποιος σε διάφορες περιστάσεις: Σε περίοδο διακοπών, όταν κάνουμε καθιστική ζωή ή, απλά, όταν αλλάζουμε κάποιες συνήθειες.

Μάλιστα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου το Σαββατοκύριακο - το λεγόμενο Eating Jet Lag - μπορεί να οδηγήσει σε μέση αύξηση βάρους 4 κιλών.

Το ιδανικό, όταν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι πάντα να επικοινωνείτε με έναν επαγγελματία, αλλά, όταν πρόκειται για τόσο λίγα κιλά, αρκεί να κάνετε κάποιες αλλαγές και να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να χάσετε το επιπλέον βάρος χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένη διατροφή.

8 συμβουλές για να χάσεις 3 κιλά χωρίς δίαιτα

Ψωμί και πρωτεΐνη για πρωινό

Δεν είναι απαραίτητο να μην τρώτε ψωμί. Μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από σκόπιμο να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ειδικά στο πρωινό. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το ψωμί, αλλά η ποσότητα που καταναλώνεται.

υγιεινές τροφές
Unsplash

Δεν είναι το ίδιο πράγμα να φας μια φέτα τοστ ή ένα ολόκληρο καρβέλι. Αυτό που ταιριάζει με το ψωμί είναι επίσης πολύ σημαντικό για το πόσο θα σε χορτάσει το πρωινό. Το καλύτερο είναι να συνδυάσετε το ψωμί με πρωτεΐνες, για παράδειγμα με γαλοπούλα, ζαμπόν ή αυγά».

Ο ψευδής μύθος του καλαμποκιού

Αν και υπάρχει ένας αστικός μύθος που συνιστά την αντικατάσταση του ψωμιού με προϊόντα καλαμποκιού, αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι προτιμότερα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα κράκερ ή κριτσίνια έχουν περισσότερες θερμίδες από το λευκό ή το ψωμί ολικής αλέσεως. Απλώς περιέχουν πολύ αέρα και ζυγίζουν λιγότερο.

Καφές ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ο καφές από μόνος του δεν είναι πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που τον καταναλώνετε. Μπορείτε να τον πιείτε σκέτο, με αποβουτυρωμένο γάλα ή γλυκαντικό. Το να πίνετε, για παράδειγμα, 3 καφέδες με γλυκαντικό δεν επηρεάζει το βάρος. Αν προσθέσετε, όμως, γάλα και ζάχαρη, προφανώς θα πάρετε κιλά.

Να είστε προσεκτικοί με τα ποτά και τους χυμούς φρούτων

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα ποτά, γιατί μερικές φορές τα καταναλώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τη θερμιδική τους περιεκτικότητα. Επειδή είναι σε υγρή μορφή και δεν μας χορταίνουν, ο κίνδυνος είναι να λαμβάνουμε πολλές περισσότερες θερμίδες από ό,τι με τα τρόφιμα σε στερεά μορφή.

φαγητό
Unsplash

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους χυμούς φρούτων. Μπορούμε να πίνουμε εύκολα τον χυμό από 5 ανάμεικτα φρούτα, αλλά δεν τρώμε σχεδόν ποτέ 5 ολόκληρα φρούτα. Και αυτό, αναπόφευκτα, αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων, δεδομένου ότι ένας χυμός από 4 πορτοκάλια μπορεί να περιέχει έως και 350 θερμίδες.

Φάτε πρωτεΐνη για βραδινό

Μια σημαντική συμβουλή για απώλεια 2-3 κιλών είναι να τρώτε μόνο πρωτεΐνες για βραδινό. Αυτό βοηθά πολύ στην απώλεια βάρους, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης ποιοτικών πρωτεϊνών, με υψηλή χορταστική δύναμη, συντελεί στο να μην τρώμε κενές θερμίδες!

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να το θυμόμαστε. Ειδικά επειδή η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποφεύγεται δεν είναι η γλυκιά γεύση, αλλά τα τρόφιμα με σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή υψηλών τιμών της γλυκόζης στο αίμα, λόγω των οποίων δημιουργείται μεγαλύτερο αίσθημα πείνας.

Φυτικές ίνες, ελαιόλαδο και όσπρια

Είναι απαραίτητες τροφές, που παρέχουν μακροθρεπτικά συστατικά και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πείνα παράγει διατροφικές ελλείψεις στο σώμα, οι οποίες καταλήγουν να επιβραδύνουν το αδυνάτισμα. Επιπλέον, μας κάνει να τρώμε πιο ακατάστατα.

Η σημασία της ανάπαυσης και της άσκησης

Η άσκηση πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι, αλλά, εάν ο στόχος είναι να αδυνατίσετε είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η προπόνηση είναι σύμμαχος για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την αύξηση της απώλειας θερμίδων, έτσι ώστε μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες. Τέλος, η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την αποφυγή ορμονικών ανισορροπιών που μπορεί να αυξήσουν την όρεξη.