Τι ώρα τρως πρωινό; Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου - Και διαφέρει από άτομο σε άτομο

Το περίφημο "πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας" πρέπει να καταναλώνεται συγκεκριμένη στιγμή

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτό που φαίνεται σαν ένα ακόμη «κλισέ» είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη αλήθεια για όσους θέλουν να έχουν μια υγιεινή διατροφή, επειδή αυτό που τρώμε για πρωινό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας όλη την ημέρα.

Όχι μόνο τι να φάμε για πρωινό, αλλά και πότε θα φάμε πρωινό μπορεί να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ μιας μέρας όπου νιώθουμε ενεργητικοί και πιο παραγωγικοί, και μιας μέρας κατά την οποία είμαστε κουρασμένοι.

Φυσικά, η κατανάλωση των σωστών τροφών το πρωί βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού σας, στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, στη λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της μέρας και γενικά σας δίνει όλα τα καλά καύσιμα που χρειάζεστε.

Αλλά η κατανόηση του πότε είναι καλύτερο να τρώτε πρωινό είναι το επιπλέον βήμα που πρέπει να κάνετε για να νιώθετε καλά και να έχετε ενέργεια, να έχετε ένα υγιές έντερο, να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας και να χάσετε κιλά.

Τι ώρα πρέπει να τρως πρωινό για να χάσεις βάρος

Το πρωινό είναι συνήθως ένα γεύμα που θα το φάτε στο σπίτι μόλις ξυπνήσετε ή πριν φύγετε από το σπίτι αφού πλυθείτε και ετοιμαστείτε ή στο καφέ λίγο πριν από τη δουλειά. Αν σκεφτόμαστε μια υποθετική ώρα, το πρωινό θα πρέπει να λαμβάνεται μεταξύ 7:00 και 8:00 το πρωί, δηλαδή την ώρα που ξυπνάμε.

Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι η ώρα που σηκώνεστε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε πρωινό. Τι θα γινόταν όμως αν αυτό δεν συνέβαινε; Μάλιστα, υπάρχει ιδανική ώρα για πρωινό, η οποία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην ώρα που ξυπνάτε.

Πράγματι, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι προτιμότερο να αναβάλλετε το πρωινό για μία ή δύο ώρες, για να φάτε την κατάλληλη στιγμή. Και επιπλέον, δεν υπάρχει η ίδια σωστή ώρα για όλους για πρωινό, γιατί η διαφέρει από άτομο σε άτομο και αν το επιθυμείτε, ακόμη και από μέρα σε μέρα με βάση αυτό που κάνατε το προηγούμενο βράδυ.

πρωινό τσάι
Unsplash

Για να καταλάβετε ποια είναι η σωστή ώρα για πρωινό, πρέπει να κάνετε έναν εύκολο υπολογισμό και να αφήσετε τουλάχιστον 12 ώρες νηστείας να περάσουν μεταξύ του δείπνου και του πρωινού το επόμενο πρωί. Για παράδειγμα, εάν φάγατε το βράδυ στις 8 μ.μ., τότε η σωστή ώρα πρωινού είναι 8 π.μ.

Είναι αυτονόητο ότι εάν έχουμε ένα βραδινό γεύμα νωρίς, το πρωινό μπορεί να μεταφερθεί ή να παραμείνει στη συνηθισμένη μας ώρα, παραμένοντας νηστικοί για περισσότερες από 12 ώρες. Ωστόσο, εάν δειπνήσουμε αργά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να υπολογίσουμε τη σωστή ώρα για το πρωινό.

Το να υπάρχουν τουλάχιστον 12 ώρες νηστείας μεταξύ αυτών των γευμάτων βοηθά το εντερικό μικροβίωμα και όλα τα δισεκατομμύρια καλά βακτήριά του για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί με αυτό τον τρόπο τους δίνετε την ευκαιρία να ξεκουραστούν από την καθημερινή εργασία, ώστε να κάνουν το έντερο να λειτουργεί καλά.

Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού και η φροντίδα του μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους.

πρωινό στη σωστή ώρα
Unsplash

Αν ξυπνήσω αργά μπορώ να παραλείψω το πρωινό;

Φυσικά αναρωτιόμαστε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν φάμε αργά το βράδυ και επομένως, υπολογίζοντας τις 12 ώρες νηστείας, θα βρισκόμαστε να παίρνουμε πρωινό αργά το πρωί. Μέχρι ποια ώρα μπορεί να αναβληθεί; Κι αν έχω δείπνο αργά και ξυπνήσω αργά, πρέπει να το φάω ή μπορώ να το παραλείψω;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής προσδιόρισε τις 9:00 ως τη μέγιστη ώρα μέσα στην οποία πρέπει να τρώμε πρωινό για να μειώσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 έως και 60%. Ο λόγος έγκειται στην ικανότητα του μεταβολισμού μας να λειτουργεί καλύτερα το πρωί και να είναι πιο ανθεκτικός στην ινσουλίνη καθώς περνάει η μέρα.

Ωστόσο, το 9:00 το πρωί πρέπει να θεωρείται μόνο ως ενδεικτική ώρα. Εάν έχετε δείπνο αργά, μπορείτε ακόμα να περιμένετε 12 ώρες πριν πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό, ακόμα και ένα μπισκότο και έναν καφέ, χωρίς να αναβάλλετε το μεσημεριανό γεύμα.

καφές το πρωί
Unsplash

Το να δειπνήσετε αργά και μετά να παραλείψετε το πρωινό είναι ένας πολύ λάθος συνδυασμός. Ποτέ μην παραλείπετε το πρωινό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υπογραμμίζει πώς σε άτομα που τρώνε αργά το βραδινό και δεν τρώνε συνήθως πρωινό, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή, αυξάνοντας επίσης το οξειδωτικό στρες.