5 σημαντικά λάθη που κάνεις στη δίαιτα και δεν βλέπεις αποτέλεσμα

Πόσες φορές ξεκίνησες διατροφή και απογοητεύτητες; Όχι πια!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Παλεύεις με τα κιλά και προσπαθείς απεγνωσμένα να αδυνατίσεις. Ξεκινάς κάθε Δευτέρα διατροφή και δεν χάνεις γραμμάριο; Απογοητεύεσαι και τα παρατάς; Εάν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση είναι "ναι", τότε σίγουρα κάτι δεν κάνεις καλά.

Έχεις δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές δίαιτες, πάντα με στόχο να χάσεις κιλά με υγιεινό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία και τον οργανισμό σου. Προσπαθείς με σωστό τρόπο να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες αλλά πάντα στο... νήμα και κερδίζει η λαιμαργία.

Έτσι δεν χάνεις βάρος, απογοητεύεσαι και σε παίρνει από κάτω, με αποτέλεσμα να το ρίχνεις ξανά στο φαγητό. Έχεις σκεφτεί μήπως κάνεις κάποια σημαντικά λάθη και γι' αυτό η ζυγαριά σου έχεια κολλήσει; Δες λοιπόν στη συνέχεια 5 λάθη που μπορεί να κάνεις, για να χάσεις επιτέλους τα κιλά που επιθυμείς και να καταστείλλεις την λαιμαργία που πιθανόν σε κυριεύει;

5 σημαντικά λάθη που κάνεις στη δίαιτα

γυναίκα τρώει σάντουιτς
Unsplash

Στερείσαι πολλές τροφές

Το σημαντικότερο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως υπάρχουν τροφές που μας παχαίνουν και τροφές που μας αδυνατίζουν, η αλήθεια είναι πως το σύνολο των θερμίδων μιας μέρας θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα του βάρους, λοιπόν, είναι ποσοτικό και όχι ποιοτικό. Σε πολλούς ανθρώπους, η στέρηση λειτουργεί αρνητικά, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας να έχουν φάει πολύ παραπάνω.

Δεν έχεις ποικιλία στο φαγητό

Η ποικιλία είναι εκείνη που εξασφαλίζει τη θρεπτική επάρκεια. Με τις μονοφαγικές δίαιτες είναι πολύ εύκολο να έχεις ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η έλλειψη μπορεί να φέρει πείνα και να μην μπορείς να ελέγξεις τις ποσότητες που τρως.

Παραλείπεις γεύματα

Η πείνα λειτουργεί συσσωρευτικά, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο ή να τσιμπολογάς. Αν, παρόλα αυτά, περάσει η ώρα και πεινάς πολύ, η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες. Προτίμησε ρύζι, που έχει λίγες θερμίδες και συνδύασέ το με λαχανικά για ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα.

πιάτο με φαγητό
Unsplash

Δεν τρως σαλάτα

Βαριέσαι να κόψεις τα λαχανικά, να ετοιμάσεις μια δροσερή σαλάτα με φρέσκα λαχανικά ή να βράσεις χόρτα. Λάθος. Εάν ξεκινήσεις το φαγητό σου με σαλάτα, θα χορτάσεις χωρίς να πάρεις περιττές θερμίδες και έτσι θα φας λιγότερο από το κυρίως γεύμα σου.

Πίνεις λίγο νερό

Με μεγάλη δυκολία τελειώνεις το μπουκαλάκι σου με το νερό στο γραφείο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τελειώνοντας η μέρα έχεις ξεχάσει να πιεις νερό. Φρόντισε να αλλάξεις αυτήν τη συνήθεια αλλά και να πίνεις νερό 20 λεπτά πριν από το γεύμα, για να ενυδατώνεται σωστά το σώμα σου και να μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τις θερμίδες που καταναλώνεις.