Πόσες θερμίδες έχει ο κάθε πασχαλινός μεζές; Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά;

Έτσι θα αποφύγεις τις παγίδες στο γιορτινό τραπέζι

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει μια πληθώρα από παραδοσιακά εδέσματα και μεζέδες που αποτελούν μέρος της ελληνικής γαστρονομίας. Ωστόσο κάθε ένα από αυτά, όσο λαχταριστό και εάν είναι, συγκεντρώνει κάποιες θερμίδες, οι οποίες ενδέχεται να σε βγάλουν εκτός προγράμματος.

Τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό; Απλά να απολαύσεις τις πασχαλινές λιχουδιές με μέτρο και ισορροπημένα στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής λαμβάνοντας υπόψη σου τις θερμίδες που περιέχουν. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθείς στα κιλά σου χωρίς να ανησυχείς ότι θα πάρεις έξτρα βάρος. (δες για τη διατροφή & την ψυχική υγεία: Είναι η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο της κατάθλιψης)

Πόσες θερμίδες έχει ο κάθε πασχαλινός μεζές; Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά;

Ξεκινώντας με το κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι, το αρνί είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ημέρας. Μια μερίδα αρνί στη σούβλα-περίπου 100 γραμμαρίων- περιέχει 250-300 θερμίδες, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και τα υλικά που προστίθενται κατά την παρασκευή. Το κατσίκι από την άλλη συγκεντρώνει περίπου 185 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

χρωματιστά πασχαλινά αυγά
Unsplash

Το πεντανόστιμο κοκορέτσι, που σίγουρα θα γευτείς αυτές τις ημέρες περιέχει περίπου 190 θερμίδες για κάθε 100 γραμμάρια, ενώ εάν θέλεις να το συνοδέψεις με πατάτες φούρνου τότε θα πρέπει να προσθέσεις άλλα 300 θερμίδες για την κάθε μερίδα που θα καταναλώσεις.

Σε ότι αφορά στα συνοδευτικά ένα κομμάτι σπανακόπιτα περιέχει 250 θερμίδες, ενώ για κάθε 50 γραμμάρια τυρί φέτας υπολόγισε περίπου 130 θερμίδες.

Τα αυγά, τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια από την άλλη έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Υπολόγισε ότι ένα αυγό έχει 80 θερμίδες, μια φέτα τσουρέκι περίπου 100 θερμίδες ενώ τα πασχαλινά κουλούρια συγκεντρώνουν πάνω από 120 θερμίδες το ένα.

Ωστόσο, εάν θέλεις να γευτείς ένα σοκολατένιο τσουρέκι τότε θα πρέπει να υπολογίσεις λίγες παραπάνω θερμίδες, περίπου 250 ανά 50 γραμμάρια λόγω της σοκολάτας που περιέχει.

Τέλος, εάν θέλεις να πάρεις μια μικρή γεύση από την μαγειρίτσα που περίσεψε το βράδυ της Ανάστασης υπολόγισε ότι ένα πιάτο έχει περίπου 600 θερμίδες.