Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό & τι πρέπει να περιέχει για να σε γεμίσει ενέργεια;

Αυτό είναι το ιδανικό πρωινό

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα στην καθημερινή σου διατροφή με το οποίο πρέπει να ξεκινάς δυναμικά τη μέρα σου προκειμένου να είσαι γεμάτη με ενέργεια για να ανταπεξέλθεις ακόμη και στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να περιέχει θρεπτικά συστατικά που θα καλύψουν απόλυτα τις διατροφικές σου ανάγκες, ενώ ακόμη θα πρέπει να είναι ισορροπημένο περιλαμβάνοντας πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, υδατανθράκων, φυτικών λιπαρών, φρούτων και ινών, οι οποίες θα σε γεμίζουν με έξτρα ενέργεια. (δες για τη διατροφή & την ψυχική υγεία, είναι η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο της κατάθλιψης)

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό & τι πρέπει να περιέχει για να σε γεμίσει ενέργεια;

Η κατάλληλη ώρα για το πρωινό εξαρτάται από το πρόγραμμά σου και τις διατροφικές ου ανάγκες. Γενικά πάντως οι ειδικοί συστήνουν να το καταναλώνεις λίγο ώρα αφού έχεις ξυπνήσεις και σίγουρα πριν ξεκινήσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Όσο για το τι πρέπει να περιλαμβάνει παρακάτω θα βρεις μερικά βασικά συστατικά του.

  • Πρωτεΐνη. Μια καλή πηγή πρωτεΐνης για το πρωινό είναι τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί φέτα ή μια μπάρα πρωτεΐνης. Μην ξεχνάς ότι η πρωτεΐνη βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στην επιδιόρθωση των ιστών.
  • Υδατάνθρακες. Επέλεξε υγιεινούς υδατάνθρακες όπως: δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης ή βρώμη. Οι υδατάνθρακες είναι ιδανικοί για πρωινό γιατί προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

     πρωινό με αυγά
    Unsplash
  • Φυτικά λιπαρά. Καλές πηγές φυτικών λιπαρών είναι τα αβοκάντο, τα καρύδια, το σπανάκι κ.ά., που συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και στην απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό σου ακόμη πιο εύκολα.
  • Φρούτα. Φρέσκα φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ανανάς και μπανάνες είναι η τέλεια επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό. Τα φρούτα παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.
  • Φυτικές ίνες. Πρόσθεσε στο πρωινό σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως: δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ακόμη δημιουργούν μια αίσθηση κορεσμού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάσαι ότι το ιδανικό πρωινό θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές τροφές, που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και θρέψη για τον οργανισμό σου. Επιλέγοντας τις κατάλληλες και τη σωστή ώρα, μπορείς να συνθέσεις ένα πρωινό που θα σε ενισχύει και θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.