Μπορεί το μηλόξυδο να σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν;

Δες τι λένε οι έρευνες

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Το μηλόξυδο, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ως ένα αποτελεσματικό μέσο απώλειας βάρους. Οι υποστηρικτές του μάλιστα ισχυρίζονται ότι εκτός του ότι μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά μπορεί ακόμη να βελτιώσει την πέψη και να ενισχύσει το μεταβολισμό και τον οργανισμό σου.

Αλλά πόσο βάσιμοι είναι τελικά αυτοί οι ισχυρισμοί; Παρακάτω θα δεις κάποια από τα ευεργετικά οφέλη του, τα οποία έχουν προκύψει μετά από έρευνες και μελέτες. (δες και για το νερό καρύδας και 5 λόγοι για να το βάλεις στη διατροφή σου)

Μπορεί το μηλόξυδο να σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν;

Το μηλόξυδο παράγεται από τη ζύμωση των σακχάρων των μήλων, κατά τη διάρκεια της οποίας τα βακτήρια και οι ζύμες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ και, στη συνέχεια, σε ξύδι. Το τελικό προϊόν περιέχει οξικό οξύ, το οποίο θεωρείται το κύριο ενεργό συστατικό του, που έχει τα παρακάτω οφέλη.

  • Mειώνει την όρεξη. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο. Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μηλόξυδο μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες ανέφεραν μεγαλύτερη κορεσμό και έτσι κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Μήλα και μηλόξυδο πάνω σε τραπέζι
    Unsplash
  • Ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το μηλόξυδο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από τα γεύματα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τις απότομες αυξήσεις και μειώσεις της γλυκόζης, που οδηγούν σε έντονο αίσθημα πείνας.
  • Καίει το λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους και να μειώσει την αποθήκευσή του στο σώμα.

Πώς να το εντάξεις στη διατροφή σου

Σε ένα ποτήρι νερό αραίωσε 1-2 κ.σ μηλόξυδου και πιες το πριν από κάθε γεύμα. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνεται απευθείας καθώς το υψηλό επίπεδο οξέος που περιέχει μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει ερεθισμό στον οισοφάγο.

Ωστόσο παρότι πολλές έρευνες και μελέτες υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας την υγεία σου αυτό δεν αποτελεί και πανάκεια. Γιατί η απώλεια βάρους απαιτεί συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Έτσι, το μηλόξυδο λειτουργεί υποστηρικτικά πάντα μαζί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Συνεπώς, πριν το εντάξεις στη διατροφή σου καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν διατροφολόγο ή στο γιατρό σου.