Δείπνο με θαλασσινά για να κοιμόμαστε καλά και να ξυπνάμε νιώθοντας ανάλαφροι. Και φυσικά για να κρατήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο. Η προετοιμασία νόστιμων, υγιεινών και ελαφρών δείπνων είναι μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά όταν επιστρέφουμε σπίτι αργά το βράδυ, κουρασμένοι και, κυρίως, δεν έχουμε κάνει τη λεγόμενη “προετοιμασία γεύματος”, αυτήν τη μέθοδο που περιλαμβάνει το μαγείρεμα των γευμάτων της εβδομάδας εκ των προτέρων.
Ένα δείπνο με θαλασσινά, πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12 αλλά και εύκολο στην προετοιμασία είναι η λύση, που θα μας “ρίξει” ένα νούμερο στα ρούχα, θα μας βοηθήσει να μην φουσκώσουμε και επιπλέον να ξυπνήσουμε το πρωί χωρίς κατακράτηση και πρήξιμο.
Για να μην ξαναπέσουμε, λοιπόν, σε λιγότερο θρεπτικές λύσεις έκτακτης ανάγκης, να μην τσιμπολογάμε διαρκώς μέχρι να μας πάρει ο ύπνος και να μη νιώθουμε τύψεις που για άλλη μία φορά χαλάσαμε τη διατροφή μας, τα θαλασσινά ήρθαν να μας σώσουν!
Δείπνο με θαλασσινά, ελαφρύ και χορταστικό
Το δείπνο με θαλασσινά είναι ένα από τα λεγόμενα “άνετα δείπνα”, όταν θέλεις κάτι καλό, αλλά, ταυτόχρονα, να μη σε φουσκώσει κιόλας. Μύδια, γαρίδες, χταπόδι… Είναι όλα εξαιρετικά για να τα καταναλώνουμε το βράδυ, γιατί είναι χορταστικά και εύπεπτα, έτσι μας επιτρέπουν να ξεκουραζόμαστε καλά στον ύπνο μας.
Επιπλέον, την επόμενη μέρα, θα ξυπνήσουμε πιο ανάλαφροι και χωρίς προβλήματα κατακράτησης. Μπορείς να γευματίσεις με θαλασσινά μία φορά την εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται να προσθέσεις άλλες ομάδες τροφίμων, αρκεί να έχεις αυτήν τη συνήθεια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Προωθεί την απώλεια βάρους
Αυτή η αίσθηση ελαφρότητας προέρχεται από το γεγονός ότι καταναλώνοντας ένα δείπνο με θαλασσινά, αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα, όπως τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι.
Όταν καταναλώνουμε αυτούς τους υδατάνθρακες, το σώμα τούς διασπά σε γλυκόζη και τους χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας. Η αχρησιμοποίητη ενέργεια αποθηκεύεται, για μεταγενέστερη χρήση, στο ήπαρ και στους μύες με τη μορφή γλυκογόνου.
Το πρόβλημα είναι ότι κάθε γραμμάριο υδατανθράκων αποθηκεύει τρεις ή τέσσερις φορές το βάρος του σε νερό, δημιουργώντας μια συνολική αύξηση του σωματικού βάρους –αν και χωρίς συσσώρευση λίπους– που μπορεί να φτάσει έως και ένα κιλό από τη μία μέρα στην άλλη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες ξεκινούν χρησιμοποιώντας αποθέματα γλυκογόνου, προάγοντας την απώλεια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός μεγάλου ποσού βάρους, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι λίπος αλλά νερό.

Επομένως, αν και η κατανάλωση γευμάτων πρωτεΐνης αντιπροσωπεύει μόνο μια εφάπαξ λύση για τους περισσότερους, το να το κάνετε τακτικά και μακροπρόθεσμα είναι ο τρόπος για υγιές αδυνάτισμα.
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι ένα εργαλείο για τον έλεγχο του βάρους, αλλά είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι υδατάνθρακες από μόνοι τους, δεν σε παχαίνουν. Αυτό που προκαλεί αύξηση βάρους είναι η περίσσεια της άκαυτης ενέργειας και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνονται.
Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε θαλασσινά το βράδυ
Τα δείπνα με πρωτεΐνη είναι η ιδανική λύση όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αναγέννηση των ιστών και, όταν τις τρώμε, καίμε περισσότερη ενέργεια για να τους μεταβολίσουμε.
Επιπλέον, μας χορταίνουν και βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αλλά είναι σημαντικό να μην γίνεται κατάχρηση και να τα τρώμε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να μη διαταραχθεί η ισορροπία της διατροφής.
Καλό είναι να υπάρχει ένα εβδομαδιαίο δείπνο με βάση τα θαλασσινά, που θα συμπληρώνεται με υψηλή πρόσληψη λαχανικών κατά τη διάρκεια άλλων γευμάτων, ώστε να μην υπάρξει ανισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά της δίαιτας.

Ιδέες για δείπνα με θαλασσινά
Είναι σημαντικό να μην γίνεται κατάχρηση θαλασσινών, ακόμα κι αν δεν έχετε προβλήματα με το ουρικό οξύ ή τη χοληστερόλη. Και, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να τα επιλέξετε με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
- Μύδια στον ατμό με λεμόνι και λίγο ταμπάσκο. Τα μύδια είναι πλούσια σε σίδηρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο.
- Γαρίδες βραστές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για να κάνουν μια ομελέτα πιο νόστιμη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Β12.
- Γαρίδες ψητές. Περιέχουν μαγνήσιο, σελήνιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
- Γαρίδες φούρνου με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνη Β12 και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης καλής ποιότητας.
- Χταπόδι μαγειρεμένο στην σχάρα ή στην αεροφριτέζα. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.