Το καλοκαίρι, όπως όλοι γνωρίζουμε, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της επακόλουθης μείωσης της όρεξης και μιας κάποιας δικαιολογημένης τεμπελιάς, η επιθυμία για μαγείρεμα μειώνεται και ο πειρασμός να καταφύγουμε σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές μας ανάγκες, είναι μεγάλος.

Αυτό συχνά μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών, των μακρομορίων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του σώματός μας και τα οποία ήδη τείνουμε να καταναλώνουμε σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Επίσης, με τις ατασθαλίες στο φαγητό και το ποτό, οι πόντοι και το λίπος στην κοιλιά αυξήθηκαν και θα δυσκολευτούμε να απαλλαγούμε, ειδικά εάν δεν σκεφτούμε έξυπνα, ακολουθώντας μερικά μυστικά των ειδικών.

Έτσι, τώρα που μπαίνουμε στην τελική φάση του καλοκαιριού, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στον σωστό δρόμο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς στη διατροφή, είναι να επικεντρωθούμε σε πρωτεϊνούχες τροφές που είναι αρκετά ελαφριές. Μεταξύ αυτών, και ένα τρόφιμο που οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε για δείπνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε ευκολότερα το λίπος στην κοιλιά.

Μείωσε πόντους στην κοιλιά με αυτό το τρόφιμο

μικρή κοιλιά με γαρίδες
Shutterstock

Οι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για δείπνο όταν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους στην κοιλιά, καθώς συνδυάζουν χαμηλές θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα αργά το βράδυ, ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας που ενισχύει τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, οι γαρίδες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12, σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και ρυθμίζουν τη φλεγμονή στο σώμα. Έτσι, η ενσωμάτωσή τους σε ένα ελαφρύ, ισορροπημένο βραδινό γεύμα μπορεί να αποτελέσει στρατηγική επιλογή για όσους επιδιώκουν να μειώσουν το κοιλιακό λίπος με υγιεινό και απολαυστικό τρόπο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψω γαρίδες;

Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη τροφή και μπορούν να μαγειρευτούν με μια μεγάλη ποικιλία τρόπων. Ωστόσο, αν θέλετε να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία, είναι καλύτερο να τις μαγειρέψετε στον ατμό ή στην σχάρα, αποφεύγοντας το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Αν επιλέξετε να τις ψήσετε στον φούρνο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 85°C και μην τις μαγειρέψετε για περισσότερο από 30 λεπτά.

Είναι υγιεινό να τρώω μόνο γαρίδες για βραδινό;

χάσε λίπος κοιλιά με γαρίδες
Shutterstock

Δεδομένου ότι οι γαρίδες είναι μια υγιεινή και πλήρης τροφή, τίποτα δεν σας εμποδίζει να ετοιμάσετε ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες δείπνο για τα τέλη του καλοκαιριού, βασισμένο εξ ολοκλήρου στις γαρίδες. Ωστόσο, για ένα πιο ισορροπημένο γεύμα, οι ειδικοί συνιστούν να συνδυάζετε αυτά τα καρκινοειδή με λαχανικά και μια πηγή υδατανθράκων, όπως το καστανό ρύζι.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε γαρίδες;

Οι γαρίδες είναι μια τροφή πλούσια σε οφέλη για την υγεία, αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, συνιστάται το μέτρο στην κατανάλωσή τους. Οι ειδικοί της διατροφής επισημαίνουν ότι οι γαρίδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από τα λευκά ψάρια (περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια έναντι 65 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια).

Αυτές εξακολουθούν να είναι μέτριες ποσότητες, αλλά συνιστάται να μην το παρακάνετε, ειδικά εάν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη. Επιπλέον, οι γαρίδες έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (περίπου 146 mg ανά 100 γραμμάρια), που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εάν το προϊόν καταψυχθεί.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επομένως να οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και, κατά συνέπεια, στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.