Η πείνα είναι το βασικό πρόβλημα όλων όσοι θέλουν να αδυνατίσουν. Υπάρχει, λοιπόν, ένα προϊόν που πρέπει να δοκιμάσεις για να μειώσεις την όρεξή σου και να ξεκινήσεις να χάνεις βάρος χωρίς να στερηθείς τις αγαπημένες σου τροφές.

Ένας “μαγικός” σπόρος του φυτού Plantago psyllium, που καλλιεργείται στο Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, ενώ έχει επιπλέον πολλά οφέλη για την υγεία.

Κόψε την πείνα με αυτόν το “μαγικό” σπόρο

Το ψύλλιο είναι ένα φυσικό καθαρτικό, απαραίτητο για την κανονικότητα του εντέρου, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βλέννα επιτρέπει στα υγρά να εισέλθουν στο έντερο, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Χρησιμοποιείται στην ινδική ιατρική όχι μόνο για την πέψη, αλλά και για τον έλεγχο της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν, οι σπόροι ψύλλιου μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος – Στο TikTok, μάλιστα, κάποιοι συγκρίνουν τα αποτελέσματα με αυτά του Ozempik (δες το σπιτικό ρόφημα που θα σε βοηθήσει να χάσεις 18 κιλά).

@dietitian.mon

Feeling a bit blocked up and bloated? 💩🙃 Psyllium husk is a form of soluble fibre that absorbs water and forms a gel. This can help to soften hard stool in constipation and add bulk to loose stools in diarrhoea. It helps to increase bowel movement frequency and can help people with both IBS-C and IBS-D. Relieving constipation can indirectly help to reduce bloating (if the bloating is cause by constipation). 10g psyllium or 1 serve Metamucil is the recommended dose. Metamucil does contain an artificial sweetener, so if you are sensitive to these or prefer to not have them – opt for the plain psyllium husk. 👌🏼 Although it might not work for everyone, it is an inexpensive and underrated option that, in my opinion, is worth trying. 😊 – Sports Dietitian Mon @fuellingperformance 💙

♬ original sound – Monica | Dietitian

Τα οφέλη του ψύλλιου

Οι κύριες ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων του ψύλλιου συνδέονται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βλέννα. Όταν έρθουν σε επαφή με το νερό μετατρέπονται σε ένα μαλακτικό τζελ, με παχύρρευστη σύσταση, που αντιστέκεται στην πέψη.

Η πείνα περιορίζεται με σπόρους ψύλλιου σε νερό
Shutterstock

Με δυνατότητα αύξησης έως και 25 φορές το βάρος τους στην επαφή με το νερό, οι σπόροι ψύλλιου διογκώνονται στο έντερο, διεγείροντας την εκκένωση, ενώ διαθέτουν επίσης πρεβιοτικές ιδιότητες, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη υγιούς βακτηριακής χλωρίδας, και είναι χρήσιμες για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού.

3 ελάχιστα γνωστές ιδιότητες των σπόρων ψύλλιου

Πρεβιοτικό

Το ψύλλιο προάγει τον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηρίων στο έντερο. Μια θετική επίδραση που βοηθά την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς και αυξάνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων.

Σύμμαχος της καδιάς

Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα: η λήψη ψυλλίου, στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκαιμικής απόκρισης του σώματος μετά τα γεύματα. Χάρη στη “μετατροπή” του σε τζελ επιβραδύνει την πέψη των σακχάρων και μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια: δεσμεύοντας με λίπη, στην πραγματικότητα, βοηθά στην εξάλειψή τους.

Κόβει την πείνα

Αν και οι αδυνατιστικές του ιδιότητες δεν είναι επιβεβαιωμένες, το ψύλλιο συνιστάται συχνά σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων και δίαιτες αδυνατίσματος. Μάλιστα, επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση της διάρκειας του αισθήματος κορεσμού.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τους σπόρους ψύλλιου

σπόροι ψύλλιου κατά της πείνας
Shutterstock

Θα τους βρεις στην αγορά με τη μορφή σκόνης ή ολόκληρων σπόρων και μπορεί να το λάβεις μόνο του, αραιωμένο σε νερό ή να το προσθέσεις σε επιδόρπια. Γενικά, είναι σημαντικό να συνδυάσεις το ψύλλιο με φυτικές ίνες και με πολύ νερό, φροντίζοντας να πίνεις λίγο όλη μέρα, για να επιτρέψεις στη βλέννα να διογκωθεί και να σχηματίσει το τζελ που θα βοηθήσει το έντερο να ξεμπλοκάρει.

Η αναλογία πρέπει να είναι 30 ml νερού για κάθε γραμμάριο ψυλλίου, προσπαθώντας να μην υπερβαίνεις τα 7 γραμμάρια ημερησίως, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής λειτουργίας.

2 συνταγές για να εντάξεις το ψύλλιο στη διατροφή σου

Τηγανίτες με ψύλλιο

Θα χρειαστείς: 1 φλ.τσ. αλεύρι, 1 κ.γ. baking powder, 1 κ.σ. ψύλλιο και 1 φλ.τσ. γάλα. Δημιούργησε έναν χυλό, που θα ψήσεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.

Πόριτζ με ψύλλιο

πόριτζ με σπόρους ψύλλιου
Shutterstock

Σε ένα ρηχό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, θα ρίξεις 2 φλ.τσ. νερό, 5 κ.σ. βρόμη , 1 κ.σ. ψύλλιο και θα αφήσεις να βράσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μόλις το μείγμα πήξει, θα αποσύρεις από τη φωτιά. Θα προσθέσεις 2 κ.γ. μέλι , σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου και προαιρετικά 2 κ.γ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.

Tip: Πρόσθεσε σπόρους ψύλλιου σε χυμούς, που θα μετατρέψεις έτσι σε smoοthies, ή βάλε λίγο στο γιαούρτι σου, για ένα χορταστικό πρωινό.