Το μπαχαρικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας γιατί βοηθά και στο αδυνάτισμα. Αν είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλα τα τρόφιμα που μας ικανοποιούν -γλυκά, παγωτά, πατατάκια, πρόχειρο φαγητό και αλκοολούχα ποτά- βλάπτουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα, υπάρχει μια εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα.
Το κακάο το γνωρίζουμε όλοι, αφού είναι βασικό μπαχαρικό σε ροφήματα, γλυκά αλλά και το Νο1 συστατικό της αγαπημένης μας σοκολάτας. Δεν είναι μόνο ιδιαίτερα γευστικό για τον ουρανίσκο, αλλά και μια πραγματική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης υπερτροφή, μεταξύ αυτών που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, την καρδιά, το δέρμα, τη διάθεση και θα μπορούσαν ακόμα και να μας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.
Μιλάμε για το φυσικό, πικρό κακάο, χωρίς γλυκαντικά και πρόσθετα, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο, από βιολογική καλλιέργεια και ωμό, δηλαδή επεξεργασμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Το μπαχαρικό που βοηθά στο αδυνάτισμα και η προέλευσή του
Το κακάο προέρχεται από την ισημερινή ζώνη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, καρπός από ένα μικρό αειθαλές δέντρο της οικογένειας Malvaceae (επιστημονική ονομασία Theobroma cacao), χρησιμοποιήθηκε ήδη από τους προκολομβιανούς πληθυσμούς των Μάγια και των Αζτέκων, οι οποίοι το τιμούσαν ως ιερή τροφή.
Στη συνέχεια ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα. Το κακάο που όλοι γνωρίζουμε λαμβάνεται από τους σπόρους των καρπών αυτού του φυτού, με τον πολτό του να χρησιμοποιείται στην παρασκευή χυμών, παγωτών και σορμπέ.
Η σκόνη κακάο λαμβάνεται με λεπτή άλεση των αποξηραμένων, αποφλοιωμένων και αποξηραμένων σπόρων κακάο και αφαιρώντας το λίπος ή το βούτυρο κακάο. Αυτή είναι μια υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνες όπως αυτές της ομάδας Β, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος) και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από το οξειδωτικό στρες. Το κακάο είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες πηγές τροφίμων πολυφαινολών, ιδιαίτερα φλαβανολών, μιας υποομάδας φλαβονοειδών.
Τα οφέλη του κακάο
- Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, η καθαρή σκόνη κακάο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
- Οι φλαβανόλες του κακάο βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, αυξάνοντας την ενυδάτωση και προστατεύοντάς το από τις ακτίνες UV
- Βελτιώνοντας την κυκλοφορία, το κακάο αραιώνει το αίμα και μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια
- Εάν καταναλώνεται στις σωστές δόσεις και στη φυσική του μορφή, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης
- Χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τις γνωστικές λειτουργίες
- Θα μπορούσε να αποτρέψει νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ
- Περιέχει χημικές ενώσεις, όπως φαινυλαιθυλαμίνη, που σχετίζεται με την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, και τρυπτοφάνη, πρόδρομο της σεροτονίνης. Επομένως βελτιώνει τη διάθεση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και δίνει μια αίσθηση ευεξίας
- Χάρη στην περιεκτικότητά του σε θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, αντιασθματικές ενώσεις, θα μπορούσε να ανακουφίσει το άσθμα
Το κακάο βοηθά στην απώλεια βάρους
Αν καταναλωθεί σωστά, με τη μορφή σκόνης, χωρίς ζάχαρη, ή ως μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο, και σε μικρές δόσεις, το κακάο θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα και σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί δημιουργεί εύκολα αίσθηση κορεσμού.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library Medicine συνδέει την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος. Η συνιστώμενη δόση σκόνης κακάο είναι περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί η διαφορά του κακάο με τη σοκολάτα:
- Κακάο – Προέρχεται από τους σπόρους του καρπού του φυτού κακάο Theobroma, που υποβάλλεται σε ζύμωση, ψήσιμο και άλεση για να ληφθεί σκόνη κακάο. Το συστατικό που προάγει την υγεία είναι το κακάο στην καθαρή, ακατέργαστη μορφή του, χωρίς ζάχαρη.
- Σοκολάτα – Είναι το προϊόν της βιομηχανικής επεξεργασίας διάφορων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του κακάο, της ζάχαρης και του γάλακτος σε σκόνη, για τον σχηματισμό σοκολάτας στην κλασική της μορφή. Η έξτρα μαύρη σοκολάτα περιέχει το υψηλότερο ποσοστό κακάο, που μπορεί να φτάσει έως και το 99%, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λιγότερο κακάο (25%) και περισσότερη ζάχαρη και η λευκή σοκολάτα που δεν περιέχει κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο, γάλα και σάκχαρα.
Βάλε το κακάο στη διατροφή σου
Το κακάο σε σκόνη είναι ένα ευέλικτο τρόφιμο, που προσφέρεται για την παρασκευή πληθώρας γλυκών, σνακ, ζεστών και κρύων ροφημάτων:
- Ανακατέψτε το κακάο με γάλα για να δημιουργήσετε μια ζεστή σοκολάτα
- Προσθέστε μια κουταλιά στο πρωινό smoothie με φρούτα, για μια επιπλέον δόση αντιοξειδωτικών υπέρ του δέρματος
- Πασπαλίστε μια μικρή ποσότητα πάνω στη φρουτοσαλάτα σας
- Ανακατέψτε το με κάσιους, ψιλοκομμένα καρύδια, νιφάδες βρόμης και χουρμάδες για να δημιουργήσετε νόστιμες ενεργειακές μπάρες