Ένα όσπριο αρκετά υποτιμημένο και ξεχασμένο από το “σύγχρονο” τραπέζι ξεφουσκώνει την κοιλιά και βοηθά στο αδυνάτισμα. Εδώ και αρκετό καιρό, μάλιστα, οι διατροφολόγοι εκθειάζουν γενικότερα τα οφέλη του, ενώ διαθέτει και πολλά πλεονεκτήματα:

Εκτός από το να παρέχει μια καλή δόση φυτικών πρωτεϊνών και πολλή ενέργεια, είναι επίσης η τέλεια τροφή για να χάσετε βάρος, οπότε καλά θα κάνετε να το εντάξετε εκ νέου στη διατροφή σας, αφού θα δείτε θαυμαστά αποτελέσματα στο σώμα σας.

Το όσπριο χαμηλό σε θερμίδες και φουλ χορταστικό

Προφανώς, αν συνοδεύονται από λουκάνικα και μπέικον σας παχαίνουν, αλλά οι φακές από μόνες τους δεν είναι θερμιδικές. Είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους δίαιτας, γιατί είναι πολύ χορταστικές.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από λαχανικά, κατά προτίμηση πλούσια σε βιταμίνη C όπως ντομάτες ή πιπεριές, γιατί αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια.

Φαγητό φακές σε σαλάτα
Shutterstock

Επιπλέον, είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, καθιστώντας τες μια εξαιρετική τροφή για κατανάλωση μετά την άσκηση, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών.

Το πολλαπλά οφέλη που έχουν οι φακές

Ξεσφουσκώνουν την κοιλιά

Παραδοσιακά, τα όσπρια θεωρούνται επίσης ως τροφές που προκαλούν φλεγμονή, αλλά οι φακές (παραδόξως) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του φουσκώματος της κοιλιάς, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, εάν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί γιατί τα συστατικά της φακής μπορεί να ζυμωθούν υπερβολικά και να εντείνουν τα συμπτώματα της διαταραχής.

To φαγητό φακές σε σούπα
Shutterstock

Παρέχουν ενέργεια

Οι φακές περιέχουν ταυρίνη, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη και βοηθά στην εξουδετέρωση του αισθήματος κούρασης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο βοηθά στη διατήρηση της ενέργεις και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (έτσι αποφεύγετε τη λαχτάρα για γλυκά). Μάλιστα, αποτελούν και ιδιαίτερα συνιστώμενη τροφή κατά την έμμηνο ρύση.

Είναι μια καλή τροφή για τα μαλλιά

Οι φακές συνιστώνται για την υγεία των μαλλιών, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, διευκολύνει την ανάπτυξη και την επανόρθωση των μαλλιών, βοηθώντας στη διατήρηση των σμηγματογόνων αδένων που περιβάλλουν τους θύλακες της τρίχας σε καλή κατάσταση.

Ιδέες για να μαγειρέψεις τις φακές

Φαγητό κεφτέδες από φακές
Shutterstock

Εκτός από την κατανάλωσή τους σε σούπα, υπάρχουν κι άλλες εύκολες ιδέες για την εισαγωγή τους στη διατροφή μας:

  • Σε σαλάτες. Μπορούν να παρασκευαστούν με βρασμένες σκέτες φακές και να μπουν στις σαλάτες της επιλογής μας.
  • Με ζυμαρικά ή ρύζι, καλύτερα με κόκκινες φακές, που είναι συνήθως πιο χωνευτικές από τις παραδοσιακές.
  • Ντολμαδάκια με φακές. Ένα διαφορετικό πιάτο, που υπόσχεται να χαρίσει άριστη γέυση στον ουρανίσμο και υγεία στον οργανισμό.
  • Κεφτεδάκια από φακές. Θα τα παρασκευάσετε με τον παραδοσιακό τρόπο, αντί για κρέας, και θα τα ψήσετε στον φούρνο, συνοδεύοντας το πιάτο με γιαούρτι.
  • Με κοτόπουλο. Με κόκκινο σάλτσα και λίγη καυτερή πάπρικα για έξτρα γεύση!