Τι είναι οι διατάσεις και ποια τα οφέλη τους;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τι είναι οι διατάσεις και ποια τα οφέλη τους;

Το ανθρώπινο σώμα είναι σημαντικό να είναι υγιές, αυτό σημαίνει ότι ένα υγιές σώμα θα πρέπει να αποτελείται από υγιείς μυς και αρθρώσεις. Όμως η καθημερινότητα πολλών από εμάς εμπεριέχει αρκετές ώρες καθιστικής ζωής και κακής στάσης σώματος. Αυτό σημαίνει, ότι αρκετά συχνά νιώθουμε ” πιασμένοι” και το σώμα μας καταπονημένο.

Σημαντικό όπλο έναντι αυτής της κατάστασης αποτελούν οι ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ. Οι διατάσεις είναι ασκήσεις οι οποίες ενισχύουν την ελαστικότητα των μυών καθώς και την ευκαμψία των αρθρώσεων. Είναι σημαντικές γιατί μέσω αυτών αποφεύγονται οι βραχύνσεις των μυών και οι τραυματισμοί. Ανακουφίζουν από μυϊκούς πόνους, ενισχύουν τη σωστή στάση του σώματος ενώ συμβάλουν στην μείωση του στρες.

Ας δούμε μερικές διατάσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα, όποια ώρα της ημέρας επιλέξεις, από την Fitness Coach, Σάντυ Κανιού.

ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ

Στεκόμαστε όρθιοι ακουμπώντας σε ένα σταθερό σημείο (τοίχος). Λυγίζουμε το γόνατο και φέρνουμε τη φτέρνα κρατώντας τη, στο ύψος των γλουτών. Φροντίζω να διατηρώ το σώμα σε ευθεία και τα γόνατα στο ίδιο ύψος. Παραμένω στο σημείο μετρώντας αργά έως το 15 και επαναλαμβάνω δύο φορές σε κάθε πόδι.

ΔΙΑΤΑΣΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΗΡΙΑΙΩΝ

1. Σε όρθια θέση ανοίγω τα πόδια όσο το άνοιγμα της λεκάνης και γέρνω εμπρός, νιώθοντας να διατείνεται ο οπίσθιος μηριαίος. Τοποθετώ τα χέρια στη μέση ή στο ύψος των οστών της λεκάνης. Παραμένω στο σημείο μετρώντας αργά μέχρι το 15 και επαναλαμβάνω δύο με τρεις φορές.

διατάσεις γυμναστική
2.

2. Σε όρθια θέση, περνάω το ένα πόδι μπροστά από το άλλο ενώ μεταξύ τους εφάπτονται. Προσπαθώ με τα χέρια να φτάσω όσο περισσότερο μπορώ τις μύτες των ποδιών μου. Ασκώ μικρές επαναλαμβανόμενες πιέσεις και επαναλαμβάνω δύο φορές σε κάθε πόδι, μετρώντας μέχρι το 10.

διατάσεις γυμναστική

ΔΙΑΤΑΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΚΑΙ ΠΗΧΗ

Τεντώνω το ένα χέρι μπροστά ,στο ύψος του ώμου μου με την παλάμη να κοιτάει στην ευθεία. Τα δάχτυλα βρίσκονται προς τα πάνω ενώ με το αντίθετο χέρι, τα έλκω προς τα πίσω με ήπια κίνηση. Παραμένω στο σημείο, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα. Επαναλαμβάνω την ίδια άσκηση σε κάθε χερι για 3-4 αναπνοές.

διατάσεις γυμναστική

ΔΙΑΤΑΣΗ ΩΜΩΝ (Η διάσταση αυτή ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης)

Στέκομαι σε όρθια θέση με ίσιο τον κορμό και τοποθετώ τα χέρια πίσω από την πλάτη. Στη συνέχεια απλώνω τα χέρια πίσω από την πλάτη, τα ενώνω μεταξύ τους και πιέζω τους ώμους προς τα έξω. Παραμένω στο σημείο για 3 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνω 5-10 φορές.

διατάσεις γυμναστική

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του θέματος μας….

Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα.

Stretch out and Stress Out

Καλή επιτυχία

Facebook: Σάντυ Κανιού Wellness Coach

Instagram: sandy.kaniou