Ξηροί καρποί που όλοι αγαπάμε να τρώμε καθημερινά βλέποντας τις αγαπημένες μας σειρές στο Netflix ή πίνοντας ένα ποτό με τους φίλους μας. Αυτοί που συχνά θεωρούνται και ως ένα σνακ για να κρατήσει μακριά την πείνα μας, είναι ένας τρομερός “σύμμαχος” για την υγεία και πρέπει να ενσωματωθεί στη διατροφή όχι μόνο λόγω της ευχάριστης, ελαφρώς αλμυρής γεύσης τους αλλά και γιατί κάνουν καλό στη… σιλουέτα μας.
Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι το φιστίκι είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δύναμη; Ή ότι τα φουντούκια κάνουν καλό στους μύες και ότι η κατανάλωσή τους συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους κάνουν γυμναστική; Εάν η απάντηση είναι “όχι”, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποια είναι τα κύρια οφέλη των 5 πιο υγιεινών ξηρων καρπών.
Οι ξηροί καρποί που κάνουν καλό στη σιλουέτα μας
Φιστίκια Αιγίνης
Εδώ και αρκετά χρόνια, το φιστίκι Αιγίνης γνωρίζει πρωτοφανή δημοτικότητα. Εκτός από μια από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις γενικότερα, είναι πανταχού παρών σε επιδόρπια και σάλτσες ζυμαρικών, για να μην αναφέρουμε ότι συνήθως καταναλώνεται σκέτο ως σνακ.
Αλλά η γαστρονομική ευελιξία είναι μόνο ένα από τα προσόντα του. Πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά, το φιστίκι Αιγίνης περιέχει βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Αυτά τα στοιχεία προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τη χοληστερόλη και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αλλά, πάνω απ’ όλα, το φιστίκι είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή διαθέτουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που υπάρχουν συνήθως σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη φιστικιού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των υγιών κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο ενάντια στις ασθένειες και την πρόωρη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου.
Καρύδια
Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β, τα καρύδια είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της αναιμίας και την παροχή στον οργανισμό με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται.
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από Ολλανδούς ερευνητές το 2023, χάρη στην υψηλή τους συγκέντρωση σε ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν την μνήμη και την ταχύτητα κατανόησης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Φουντούκια
Η κατανάλωση αυτής της ποικιλίας ξηρών καρπών συνιστάται ιδιαίτερα στην περίπτωση των αθλητών. Μάλιστα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο ίση με 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια (σκεφτείτε ότι το κόκκινο κρέας έχει 20 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια), είναι ιδιαίτερα ευεργετική τροφή για την ανάπτυξη των μυών.
Επιπλέον, τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στους μύες, προάγοντας τη σωστή λειτουργία τους και επιτρέποντάς τους να συστέλλονται χωρίς προβλήματα.
Αλλά τα φουντούκια έχουν επίσης ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ είναι από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Ε: 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου το 86% των συνολικών ημερήσιων αναγκών του σώματός μας.
Είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη, γιατί προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των υπεριωδών ακτίνων, από την πρόωρη γήρανση και από την πιθανότητα εμφάνισης όγκων. Επιπλέον, η κατανάλωση φουντουκιών είναι χρήσιμη για την ευεξία του πεπτικού συστήματος.
Το μαγγάνιο που υπάρχει σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα, ενεργοποιεί τα πεπτικά ένζυμα, προάγει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και βοηθά το έντερο να λειτουργεί άριστα, οπότε αποφεύγεται το φούσκωμα της κοιλιάς.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο (510mg/100g) και ασβέστιο (260mg/100g) βοηθά στη βελτίωση της ανοργανοποίησης των οστών, η οποία, με τη σειρά της, προάγει τη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωσή τους.
Στην περίπτωση των ατόμων με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα συνιστώνται ανεπιφύλακτα ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, στην πρόληψη της υπέρτασης και των παθολογιών που σχετίζονται με αυτήν, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης επιτρέπει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τέλος, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή χορταστική δύναμη και επομένως η κατανάλωσή τους βοηθά στο να μην πεινάμε συνέχεια αλλά και στον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Πεκάν
Το καρύδι πεκάν είναι ο καρπός ενός δέντρου που φύεται στη Βόρεια Αμερική. Η κατανάλωση αυτής της ποικιλίας ξηρών καρπών, πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).
Επιπλέον, με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα πεκάν συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, με συνέπεια τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Τέλος, το καρύδι πεκάν είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο χημικά στοιχεία που εμπλέκονται στις ανταλλαγές μεταξύ των νευρικών κυττάρων, βοηθώντας τα νευρικά ερεθίσματα να φτάσουν στον εγκέφαλο. Είναι λοιπόν μια ιδιαίτερα κατάλληλη τροφή για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας μάθησης.