Πονάνε οι αρθρώσεις σας; Να ο λόγος και ο βαθμός επικινδυνότητάς του!

Σας αφορά!

Πονάνε οι αρθρώσεις σας; Να ο λόγος και ο βαθμός επικινδυνότητάς του!

Πονάνε οι αρθρώσεις σας; Εμείς σας έχουμε απάντηση και ποιος είναι ο λόγος και ο βαθμός επικινδυνότητάς του!

Αν οι αρθρώσεις σας πονούν χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, αν δηλαδή δεν έχετε κουραστεί ή δεν τις καταπονήσατε επειδή κάνατε κάποιο άθλημα, αναζητήστε την αιτία του πόνου. Μπορεί να προειδοποιεί για σειρά ασθενειών!

Γιατί πονάνε τα κοκάλα και οι αρθρώσεις σας όταν βρέχει η έχει υγρασία;

Αναλυτικά τα είδη αρθρίτιδας

Οστεοαρθρίτιδα. Η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Προοδευτικά καταστρέφει τον χόνδρο της άρθρωσης, δημιουργώντας νέο οστό (οστεόφυτα). Στη σπονδυλική στήλη εκδηλώνεται ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια. Αν και τα αίτιά της είναι άγνωστα, για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται η παχυσαρκία (κυρίως για την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα), τραυματισμοί της άρθρωσης, επαγγέλματα που ταλαιπωρούν τις αρθρώσεις (όπως και η άθληση) αλλά και συγγενείς παθήσεις όπως το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, μια σοβαρή κάκωση που προκαλούν τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από ύψος. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο στην άρθρωση, δυσκαμψία, διόγκωση και παραμόρφωση της αλλά και κριγμό, ήχο που ακούει ή αισθάνεται ο ασθενής όταν κινεί την άρθρωση.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συχνό φλεγμονώδες και εξελισσόμενο ρευματικό νόσημα, που προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μεταξύ 35 και 55 ετών, αλλά μπορεί να προσβάλει και παιδιά. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι πόνος, διόγκωση και θερμότητα των αρθρώσεων, πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, με τον ασθενή συχνά να δυσκολεύεται να κάνει γροθιά. Οταν αφορά πολλές αρθρώσεις, είναι πολυαρθρίτιδα: Συνήθως εντοπίζεται στις ίδιες αρθρώσεις στις δύο πλευρές του σώματος. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα και αναπηρία.

Σηπτική αρθρίτιδα. Λοίμωξη των αρθρώσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Εμφανίζεται ξαφνικά -συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες- με συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο της άρθρωσης ή των αρθρώσεων τις οποίες ο ασθενής δυσκολεύεται να κινήσει. Είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποδόμηση του οστού και του χόνδρου, ακόμη και σηπτικό σοκ, που θα οδηγήσει στον θάνατο.

Ουρική αρθρίτιδα. Φλεγμονώδης πάθηση, που οφείλεται στη συσσώρευση κρυστάλλων από ουρικό οξύ στις αρθρώσεις και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Τη χαρακτηρίζουν οξύς πόνος της άρθρωσης, ξεφλούδισμα του δέρματος στη γύρω περιοχή, κοκκινίλα και πυρετός. Συνήθως ερεθίζεται και πονά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Προσβάλει συχνότερα άντρες και άτομα άνω των 50. Πριν το πρώτο επεισόδιο οξείας ουρικής αρθρίτιδας, συνήθως προηγείται μακρά περίοδος ασυμπτωματικής υπερουριχαιμίας, η οποία είναι συχνή. Ωστόσο μόνο το 10%-15% ατόμων με συνεχή και υψηλή υπερουριχαιμία θα εκδηλώσει τελικά ουρική αρθρίτιδα. Την προκαλεί η γρήγορη μεταβολή των επιπέδων ουρικού οξέος από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς σε μια άρθρωση, μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και φάρμακα (διουρητικά κ.ά.). Μπορούμε να την αποφύγουμε αν περιορίσουμε την υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, αλκοόλ και ζάχαρης.

Βλεννόρροια. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τα γεννητικά όργανα, αλλά και τις αρθρώσεις, προκαλώντας την πολύ επώδυνη γονοκοκκική αρθρίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και δη στις σεξουαλικώς ενεργές έφηβες. Περίπου το 1/3 όσων κολλήσουν βλεννόρροια, εμφανίζουν πόνο σε αρκετές αρθρώσεις.

Ιογενείς λοιμώξεις. Ατομα που πάσχουν από ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, ανθρώπινο παρβοϊό Β19, ερυθρά, παρωτίτιδα και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αρθρίτιδας, τα οποία υποχωρούν όταν επέλθει ίαση της λοίμωξης.

Νόσος του Lyme. Λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται με τα τσιμπούρια, τα οποία μπορεί να είναι φορείς της βορρελίωσης. Βασικά συμπτώματα της νόσου είναι τα δερματικά εξανθήματα, κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στους μυς ή τις αρθρώσεις.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Αυταάνοσο που αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να καταστρέψει τις αρθρώσεις. Αρχικά εκδηλώνεται πόνος στις αρθρώσεις, κυρίως σε χέρια και πόδια. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα ερυθρό εξάνθημα, που συνήθως εξαπλώνεται σε μύτη και μάγουλα. Ο ασθενής συχνά εκδηλώνει κατάθλιψη, τριχόπτωση, δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης, έλκη στο στόμα, ενώ αισθάνεται κουρασμένος.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TiVi ΣΙΡΙΑΛ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1€