Μάθε τα πάντα για την αόρατη γλωσσική ορθοδοντική!

Μάθε τα πάντα για την αόρατη γλωσσική ορθοδοντική!

Πρόκειται για την πρωτοποριακή θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια (Incognito), που τοποθετούνται στη μη ορατή επιφάνεια των δοντιών για να τα ισιώσουν, βάζοντας φρένο στο αισθητικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργούσαν μέχρι πρότινος τα κλασικά. Ο Δρ Κωνσταντίνος Τζαμάλας, ειδικός ορθοδοντικός, μας εξηγεί περισσότερα για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Δρ Κωνσταντίνος Τζαµάλας, Ειδικός Ορθοδοντικός, D.D.S, MSc (Lond),MOrth RCS (Ed), Athens Orthodontics

Τζαμάλας ορθοδοντικός

Τι είναι η γλωσσική ορθοδοντική;

Αποτελεί µια καινοτόµα ορθοδοντική θεραπεία που έρχεται να δώσει τέλος στο αισθητικό πρόβληµα όσων φορούν τα κλασικά σιδεράκια. Συγκεκριµένα, τα γλωσικά σιδεράκια (Incognito) τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας τα ουσιαστικά σχεδόν αόρατα στο γυµνό µάτι. Έτσι, δεν χρειάζεται να αλλάξεις τις κοινωνικές και επαγγελµατικές σου συνήθειες λόγω της θεραπείας.

Πώς τοποθετούνται;

Θα χρειαστείς δύο ραντεβού για την τοποθέτηση των γλωσσικών συσκευών. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λήψη ακτινογραφιών, φωτογραφιών και ενδοστοµατικών αποτυπωµάτων µε την χρήση ψηφιακού σαρωτή (digital scanner). Ακολουθεί το ψηφιακό set up και η κατασκευή των γλωσσικών συσκευών ανάλογα µε τις οδηγίες του ειδικού ορθοδοντικού. Σε δεύτερο στάδιο πραγµατοποιείται η συγκόλληση των γλωσσικών αγκυλίων (σιδεράκια) και συρµάτων στην εσωτερική, γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, µε τρόπο που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνον που γίνεται στα κλασικά σιδεράκια. Η όλη διαδικασία είναι υψηλής ακρίβειας λόγω του ψηφιακού σχεδιασµού που έχει προηγηθεί.

Αισθάνεσαι πόνο µε τα γλωσσικά σιδεράκια; Επηρεάζεται η οµιλία;

Η τοποθέτηση είναι εντελώς ανώδυνη. Τα σιδεράκια είναι µικρού µήκους και εξατοµικευµένα για κάθε δόντι, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην εσωτερική επιφάνεια του δοντιού. Μετά από λίγες µέρες ξεκινά η οδοντική µετακίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας µπορεί να νιώσεις µια µικρή πίεση και δυσφορία, η οποία σύντοµα παρέρχεται. Ακόµα υπάρχει µια µικρή διαταραχή της οµιλίας, ένα ελαφρύ ψεύδισµα, το οποίο σύντοµα εξαφανίζεται, καθώς µαθαίνεις να µιλάς µε τα σιδεράκια.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Επιβάλλεται να διατηρεί κανείς ένα υψηλό επίπεδο στοµατικής υγιεινής, απαραίτητο για κάθε είδους ορθοδοντική θεραπεία. Οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να αποκλείουν ζαχαρώδεις και σκληρές τροφές (τσίχλες, µπάρες δηµητριακών, παξιµάδια), οι οποίες µπορούν να βλάψουν την αδαµαντίνη των δοντιών ή να οδηγήσουν σε ξεκολληµένα σιδεράκια κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνιστάται ο οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισµός (αποτρύγωση) των δοντιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας µε σκοπό τη διατήρηση της στοµατικής υγείας.

Για ποιες ηλικίες ενδείκνυται;

Η γλωσσική ορθοδοντική είναι κατάλληλη κυρίως για µεγαλύτερα παιδιά και εφήβους µε κάθε είδους ορθοδοντικό πρόβληµα. Φυσικά αποτελεί την απόλυτη επιλογή για τους ενήλικες, ειδικά για όσου είχαν µια πρώτη θεραπεία µε κλασικά σιδεράκια σε µικρότερη ηλικία. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις κοινωνικές και επαγγελµατικές συνήθειές τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς τα σιδεράκια είναι πραγµατικά αόρατα.

Πόσο συχνές είναι οι επισκέψεις στο ιατρείο;

Τα πρώτα ραντεβού προγραµµατίζονται κάθε 4-6 εβδοµάδες, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχεις συνηθίσει τα σιδεράκια και ότι έχουν πραγµατοποιηθεί οι αναµενόµενες οδοντικές µετακινήσεις. Αργότερα, µπορείς να προσέρχεσαι στο ιατρείο ακόµα και κάθε 8-12 εβδοµάδες, δεδοµένου ότι διατηρείς ένα υψηλό επίπεδο στοµατικής υγιεινής και υπάρχει απουσία εκτάκτων περιστατικών, όπως τα ξεκολληµένα σιδεράκια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα της γλωσσικής ορθοδοντικής σε σχέση µε τα κλασικά σιδεράκια;

Τα πλεονεκτήµατα έγκεινται στο ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τις κοινωνικές και επαγγελµατικές σου συνήθειες λόγω της θεραπείας, καθώς τα σιδεράκια είναι αόρατα στο γυµνό µάτι. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου και έτσι απολαµβάνεις τη θεραπεία. Ακόµα η στοµατική υγιεινή ενισχύεται από τη συνεχή παρουσία σιέλου στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και µε αυτό τον τρόπο υπάρχει και ένας φυσικός αυτοκαθαρισµός κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα εξατοµικευµένα σιδεράκια είναι εξαιρετικά µικρού µεγέθους για να εξυπηρετούν τη συγκόλληση στην εσωτερική επιφάνεια του δοντιού, γεγονός που συνεπάγεται την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τέλος, η γλωσσική ορθοδοντική είναι κατάλληλη τόσο για ήπια όσο και για δυσκολότερα ορθοδοντικά περιστατικά. Κι αυτό γιατί τα γλωσσικά σιδεράκια είναι κολληµένα στις οδοντικές επιφάνειες και έτσι ισιώνουν τα δόντια χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και συµµετοχή από την πλευρά σου.

Τι αποτελέσµατα να περιµένω να δω;

Τα αναµενόµενα αποτελέσµατα της θεραπείας είναι σε εξαιρετικό βαθµό προβλέψιµα και ορατά πριν ακόµα αρχίσεις. Αυτό συµβαίνει γιατί η θεραπεία σχεδιάζεται από πριν ψηφιακά από τον ειδικό ορθοδοντικό και έτσι έχεις µια πολύ καλή εικόνα.

INFO

Διεύθυνση: Γράµµου 40, Πλησίον Πλατείας Αναλήψεως, Βριλήσσια, athensorthodontikos.gr.

  • Σύντοµα µάλιστα αναµένεται η λειτουργία ενός καινούργιου ιατρείου Invisalign, αποκλειστικά για τη θεραπεία ασθενών µε διαφανείς νάρθηκες, το πρώτο του είδους του στην Αττική!

Τζαμάλας ορθοδοντικός