Αντιγήρανση γεννητικής περιοχής με υαλουρονικό οξύ

Unsplash.com
Unsplash.com

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν πως, με την πάροδο των ετών, η κολπική ξηρότητα κάνει την εμφάνισή της ως απόρροια των μηχανισμών γήρανσης που επηρεάζουν όλον τον οργανισμό. Σήμερα όμως οι γυναίκες αυτές έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονες μεθόδους για να διατηρήσουν την ευαίσθητη περιοχή στην καλύτερη δυνατή φυσιολογία, κάτι που δεν θα πρέπει να διστάσουν να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες της γήρανσης στον κολπικό βλεννογόνο;

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα - όπως και όλα τα όργανα του σώματος – αλλάζουν και επηρεάζονται με το πέρασμα του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (κάποιες φορές και νωρίτερα), οι ιστοί της περιοχής του αιδοίου και του κόλπου επηρεάζονται, ιδιαίτερα από τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.

Χωρίς οιστρογόνα, ο κολπικός βλεννογόνος λεπταίνει, μειώνεται η ποσότητα των υγρών, ξηραίνεται και γίνεται ασθενέστερος. Ο κόλπος χάνει την υγρασία και την ελαστικότητά του. Οι φυσικοί μηχανισμοί προστασίας είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κολπικών μολύνσεων και προβλημάτων.

Την «γήρανση» των ιστών σε εκείνη την περιοχή, μπορεί να την αισθανθεί η γυναίκα ως μειωμένη λίπανση, ως ένα αίσθημα δυσφορίας, καψίματος, πόνου (ιδιαίτερα κατά την σεξουαλική επαφή), ως αυξημένη ευαισθησία ή ως χρόνιο ερεθισμό και κνησμό, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μικροτραυματισμούς. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται συνήθως στην απώλεια ελαστικότητας του βλεννογόνου και συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Όμως και νεότερες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία μπορούν επίσης, να επηρεαστούν.

Ως αποτέλεσμα, αυτές οι φυσικές αλλαγές επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των γυναικών, κυρίως όμως την σεξουαλική υγεία της, σε ηλικίες που θα πρέπει η κάθε γυναίκα να απολαμβάνει τη ζωή της και να μην έχει τέτοιου είδους προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό, αφορά περισσότερο από το 50% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, αλλά δυστυχώς λίγες γυναίκες το εκμυστηρεύονται στο γιατρό. Όμως δεν θα έπρεπε γιατί υπάρχουν λύσεις και θεραπείες που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για την αντιγήρανση της γεννητικής περιοχής.

Πώς μπορεί η έγχυση υαλουρονικού οξέος να προσφέρει ανακούφιση σε γυναίκες που πάσχουν από προβλήματα στη γεννητική περιοχή;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό δομικό συστατικό του κολλαγόνου που υπάρχει μέσα στο σώμα μας και μειώνεται καθώς γερνάμε. Λειτουργεί έτσι ώστε να συγκρατεί την υγρασία στους ιστούς χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί νερό. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα του, συντελεί στην ενυδάτωση, στην ελαστικότητα, στον τόνο, στην σφριγηλότητα και στην ευαισθησία της περιοχής του κόλπου και του αιδοίου. Όμως με την πάροδο του χρόνου, αποδομείται και έτσι δημιουργούνται προβλήματα ενυδάτωσης και «σπασίματος» του δέρματος και των βλεννογόνων.

Η χρήση του έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας. Το υαλουρονικό οξύ ενίεται απευθείας στους ιστούς, για να βελτιώσει την ποιότητα τους και να περιορίσει την κολπική ξηρότητα. Οι εγχύσεις (μεσοθεραπείες) απελευθερώνουν υαλουρονικό οξύ κατευθείαν στους ιστούς της αιδοιοκολπικής περιοχής, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποτελεσματική ενυδάτωσή του. Αυτός ο τύπος έγχυσης παρέχει έμμεσα μηχανική πίεση στα κύτταρα που σχηματίζουν τον αιδοίο-κολπικό βλεννογόνο, αυξάνοντας έτσι τη δραστηριότητά τους. Αυτό οδηγεί στη σύνθεση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου και βελτιώνει την ποιότητα του αιδοίο-κολπικού βλεννογόνου. Όταν εισχωρήσει μέσω ένεσης στον ιστό, το υαλουρονικό οξύ γεμίζει και ενυδατώνει περισσότερο τον ιστό, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί από έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά την ένεση.

Ποιές είναι οι ενδείξεις για την θεραπεία υαλουρονικού οξέως στη γεννητική περιοχή;

Είναι ενδεδειγμένη σε γυναίκες που παρουσιάζουν τα παρακάτω προβλήματα:

 • Κολπική ξηρότητα
 • Μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης
 • Πόνος κατά την επαφή
 • Οργασμική δυσλειτουργία
 • Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
 • Θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής
 • Γέννησαν πρόσφατα και θηλάζουν για παρατεταμένο διάστημα
 • Διανύουν τη φάση της εμμηνόπαυσης

Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας;

Μία απλή τοπική αναισθησία, με την μορφή κρέμας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από κάθε έγχυση, για να εξασφαλιστεί η ανώδυνη αποτελεσματική θεραπεία. Το υαλουρονικό οξύ ενίεται συνήθως στην περιοχή του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου αλλά και μέσα στον κόλπο, ανάλογα με το πρόβλημα. Ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει μια πολύ λεπτή βελόνα που θα επιτρέπει την έγχυση του προϊόντος πολύ επιφανειακά, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του βλεννογόνου που θα επανενυδατωθεί. Στο τέλος ακολουθεί ένα ήπιο τοπικό μασάζ, για να απλωθεί το υαλουρονικό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή.

Τι να περιμένουμε μετά από τη θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ ενισχύει την ενυδάτωση και την ύγρανση, ενώ αποκαθιστά την άνεση της ευαίσθητης περιοχής των γεννητικών οργάνων. Ο βλεννογόνος γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στη φλεγμονή και τα σχετικά συμπτώματα μειώνονται. Ο πόνος κατά την επαφή στο αιδοίο και στον κόλπο (δυσπαρεύνια), ο ερεθισμός και ο κνησμός, επίσης, μειώνονται. Η βελτίωση ή η διατήρηση της ποιότητας της ζωής σας αποτελεί σημαντικό όφελος της θεραπείας και τα αποτελέσματα φαίνονται εντός των επόμενων ημερών. Το υαλουρονικό οξύ βοηθάει στην αντιγήρανση και την αναζωογόνηση της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη θηλυκότητά σας βοηθώντας στον περιορισμό της κολπικής ξηρότητας.

Μπορούν να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες εγχύσεων για να διασφαλιστεί ένα βέλτιστο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Κλινικά αποτελέσματα μετά από χρήση υαλουρονικού στο αιδοίο και στον κόλπο:

 • Το 94% των γυναικών έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους ή έχουν καταλάβει σημαντική βελτίωση μετά από 6 μήνες θεραπείας.
 • Το 93% των γυναικών έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους ή έχουν καταλάβει σημαντική βελτίωση μετά από 12 μήνες θεραπείας.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μετά από μια συνεδρία έγχυσης, όπως και με οποιαδήποτε έγχυση, μπορεί να εμφανιστούν μερικές αντιδράσεις, όπως οίδημα, μώλωπες, κνησμός, ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, οι οποίες όμως θα αποκατασταθούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παραμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα ή η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου ανεπιθύμητου συμβάντος πρέπει να γνωστοποιούνται στον ιατρό το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

 • Απαγορεύεται η χρήση σε εγκύους
 • Απαγορεύεται η χρήση σε περιοχές που εμφανίζουν ενδείξεις φλεγμονής και/ή μόλυνσης (π.χ. θηλώματα, έρπη), βακτηριδιακές, μυκητιασικές λοιμώξεις (π.χ. κολπική μυκητίαση) και/ή σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις.
 • Απαγορεύεται η χρήση σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία σε ένα από τα συστατικά (υαλουρονικό οξύ).

Θυμηθείτε να ενημερώσετε το ιατρό σας για το παθολογικό σας ιστορικό, όπως αυτοάνοσες νόσους ή ανοσοθεραπείες. Πάντα πριν από την εφαρμογή, απαιτείται συνάντηση με τον ιατρό.

Η υγεία της ευαίσθητης περιοχής δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού σε καμία περίπτωση, ενημερωθείτε και εσείς για την προσωπική σας θεραπεία με υαλουρονικό οξύ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.andreaskomis.gr.

Info

O Ανδρέας Κόμης εχει τη θέση του Διευθυντή του Tμήματος Ιατρικής Εμβρύου και Υπερήχων στο νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ». Διατηρεί ιατρεία στην Αθήνα (Μιχαλακοπούλου 45, Ιλίσια), στην Τρίπολη (Κύπρου 40-44) και λόγω της καταγωγής του και της ιατρικής ιστορίας της οικογένειας του, διατηρεί και ιατρείο στο νησί της Μήλου όπου το επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αντρέας Κόμης Ιατρός

Σε όλα τα ιατρεία του, εκτός από τους τυπικούς γυναικολογικούς και μαιευτικούς ελέγχους που γίνονται συνήθως, πραγματοποιούνται επιπλέον και ειδικές εξετάσεις όπως είναι όλα τα εξειδικευμένα υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης (Αυχενική διαφάνεια, Β Επιπέδου, Doppler) καθώς και οι διαγνωστικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου (αμνιοπαρακέντηση, τροφοβλάστη).

Επίσης γίνονται πρωτοποριακές εξετάσεις που διενεργούνται από ελάχιστους γιατρούς στην Ελλάδα όπως Υδροϋστερογραφία, Υπερηχοσαλπιγγογραφία, Τεστ-Παπ Μαστού Halo, βιοψία ενδομητρίου Pipelle.

Η αγάπη του για την ιατρική επιστήμη, τον ωθεί διαρκώς στην ενημέρωση για τις εξελίξεις της ειδικότητας του, με την μελέτη σχετικών επιστημονικών άρθρων, ιατρικών βιβλίων και την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων και σεμιναρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι αισιόδοξος άνθρωπος, του αρέσει να προσφέρει και να φέρνει νέες ζωές στον κόσμο, με προτεραιότητα του πάντα την ασφάλεια μητέρας και νεογνού.

Η φράση που τον χαρακτηρίζει καλύτερα, είναι η ρήση του Νίκου Καζαντζάκη “Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…”.