Μουρουνέλαιο κατά της εποχιακής γρίπης και των ιώσεων!

Διανύουμε την χειμερινή περίοδο και όπως είναι πολύ φυσικό οι διάφορες ιώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των εποχιακών κινδύνων της υγείας

Μουρουνέλαιο κατά της εποχιακής γρίπης και των ιώσεων!

Η εποχική γρίπη απειλεί τόσο τους ενήλικες, όσο και τα παιδιά που παραμένουν σε περιβάλλοντα με μαζική συνάθροιση ατόμων. Ενήλικες που εργάζονται σε μεγάλα γραφεία που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, αλλά και μαθητές σε σχολεία – παιδότοπους κλπ. αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένα και μόνο άτομο να φέρει τα συμπτώματα, η γρίπη – ίωση μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και στους υπόλοιπους στον ίδιο χώρο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) με συνεχείς ανακοινώσεις και διαφημίσεις του μάς ενημερώνει ότι η γρίπη ως οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Γρίπη και εποχική γρίπη

Μουρουνέλαιο κατά της εποχιακής γρίπης και των ιώσεων!

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο - Απρίλιο). Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

  1. το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
  2. η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
  3. κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης.

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, είναι φρόνιμο να εμβολιαστούμε για την πρόληψη του σχετικού κινδύνου. Ωστόσο κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχει μία πολύ ασφαλής διατροφική λύση για να αντιμετωπίσουμε την προσβολή από μία ενδεχόμενη εποχική γρίπη… Και αυτή δεν είναι άλλη από το μουρουνέλαιο! Το μουρουνέλαιο, είναι γνωστό ότι εξ αιτίας των σπουδαίων διατροφικών ιδιοτήτων του (εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D, περιέχει επίσης βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε για την αντιοξειδωτική προστασία των ωμέγα-3), θωρακίζει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Μάλιστα στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την ενίσχυση των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και των ενηλίκων.

Μουρουνέλαιο: Η αποτελεσματική προστασία

Μουρουνέλαιο κατά της εποχιακής γρίπης και των ιώσεων!

Ένα ευαίσθητο ανοσοποιητικό είναι πολύ ευάλωτο στην προσβολή από διάφορους ιούς. Επομένως, όταν παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων των ιώσεων ή αναμένεται κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της λήψης μουρουνέλαιου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της παιδιάτρου κας Μαρίας Καρασαβίδου στη Θεσσαλονίκη, το μουρουνέλαιο είναι θαυματουργό στην προστασία του παιδικού ανοσοποιητικού. Η ίδια μάλιστα εντόπισε μεγάλη μείωση των ιώσεων στην πελατεία της που έλαβε μουρουνέλαιο Möller’s. Παρόμοιες μαρτυρίες είναι πολλές και αναμενόμενες, αφού τα συστατικά του μουρουνέλαιου - κυρίως βιταμίνη D και βιταμίνη Α – ενισχύουν, βάσει κλινικών μελετών, το ανοσοποιητικό σύστημα

Γευστική διαθεσιμότητα

Σίγουρα η φυσική γεύση του μουρουνέλαιου είναι αναντικατάστατη σχετικά με τη διατροφική της αξία. Επομένως, οι παραδοσιακοί μπορούν να επιλέγουν την κλασική γεύση του μουρουνέλαιου (γεύση Natural). Για κάποιους άλλους όμως, πρόβλημα για την κατανάλωση μουρουνέλαιου αποτελεί η ιδιαιτερότητα της φυσικής του γεύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτρέπει πολλούς από τη λήψη του, την ίδια στιγμή που όμως γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματά του. Έτσι, για τους ενήλικες που δυσκολεύονται στη φυσική γεύση, το υγρό μουρουνέλαιο Möller’s με γεύση λεμόνι αποτελεί μία ιδανική επιλογή. Και φυσικά προτιμάται από την πλειοψηφία των ενηλίκων. Τους εφοδιάζει με τις πολύτιμες ιδιότητες του μουρουνέλαιου με ευχάριστη γεύση.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δεν είναι πρόθυμα να καταναλώσουν μουρουνέλαιο τουλάχιστον στη φυσική του γεύση. Σήμερα όμως η λύση για την αντιμετώπιση της γευστικής δυσχέρειας του μουρουνέλαιου στα παιδιά δεν είναι άλλη από το Möller’s ΥΓΡΟ Tutti Frutti και τα Möller’s ΨΑΡΑΚΙΑ – ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ.

  • Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου