Η ερωτική ζωή δεν σταματά στην εμμηνόπαυση! Τι λέει ο ειδικός, ποιές είναι οι λύσεις που προτείνει;

Ο χειρουργός-γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ναούμ αναλύει όλες τις νέες θεραπείες

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση! Είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, με συνήθη συμπτώματα τις εξάψεις, την αϋπνία, τις αλλαγές στη διάθεση και την ελαττωμένη διάθεση για σεξ με κύρια αιτία την κολπική ξηρότητα λόγω έλλειψης οιστρογόνων και κολλαγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική εφύγρανση και ελαστικότητα του κόλπου με άμεση συνέπεια την επώδυνη σεξουαλική επαφή.

Για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω ενοχλητικά προβλήματα, που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, τα τελευταία χρόνια, νέες θεραπείες έχουν ενταχθεί στη γυναικολογία, αντιμετωπίζοντας τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ παράλληλα επαναφέρουν τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ναούμ, μας εξηγεί αναλυτικά όλα όσα έχει πλέον στη φαρέτρα της η αισθητική και επανορθωτική γυναικολογία για να δώσει τη δική της απάντηση.

Ανακάλυψε τις λύσεις που προσφέρει η επανορθωτική γυναικολογία για να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή και μετά την εμμηνόπαυση

Ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Χειρουργός - Γυναικολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας μας αναλύει τις ενδεδειγμένες θεραπείες που συστήνονται για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

dr_naoum_medicosmetic
Δρ. Νίκος Ναούμ, Χειρουργός - Γυναικολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας

  1. Ενέσιμη ενδοκολπική έγχυση Υαλουρονικού Οξέος Το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα της αναστροφής του χρόνου στη γενετική περιοχή. Η μέθοδος αυτή, επιτυγχάνει ενίσχυση και ενυδάτωση του κολπικού βλεννογόνου, καθιστώντας άνετη τη σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις χαλάρωσης του κόλπου, επιφέρει ήπια σύσφιξη. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα διαρκούν 9-12 μήνες και μπορεί να συνδυαστεί με τη θεραπεία laser CO2 για μόνιμα αποτελέσματα.

  2. Ανάπλαση κόλπου με LASER CO2. Η μέθοδος Vagitense®, που αποτελεί παγκόσμια κατοχυρωμένη θεραπεία του Dr. Ναούμ, είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει ο κλάδος της επανορθωτικής γυναικολογίας, για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου (λόγω ηλικίας ή φυσιολογικού τοκετού), κάτι το οποίο προκαλεί μείωση της ευχαρίστησης στις σεξουαλικές επαφές αλλά και της ακράτειας πρώτου και δευτέρου βαθμού. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση, χρησιμοποιώντας κλασματικό laser που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα, με στόχο την παραγωγή νέου κολλαγόνου από τα κύτταρα του κόλπου καθώς και τη σύσφιξη. Παράλληλα, αποκαθιστά το pH και την εφύγρανση του κόλπου. Διαρκεί 20’-30’ και η γυναίκα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας.

  3. Θεραπεία Vagi Shot. Το Vagi Shot είναι ένα καινοτόμο, μη χειρουργικό ιατρικό θεραπευτικό πρωτόκολλο που υπόσχεται να αυξήσει τη σεξουαλική διέγερση και να αναζωογονήσει τον κόλπο. Πρόκειται για το συνδυασμό δύο θεραπευτικών μεθόδων:του Υαλουρονικού οξέος και του Laser CO2.

    emminopaussi_dr_naoum
  1. Αυτόλογη Μεσοθεραπεία (PRP). Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται στη γεννητική περιοχή, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάπλαση, σύσφιξη και διόρθωση αισθητικών προβλημάτων. Η θεραπεία ενδείκνυται για γυναίκες που παρατηρούν λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος, με συνέπειες όπως: η κολπική ξηρότητα, η δυσουρία, ο ερεθισμός, ο κνησμός, ο πόνος, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Η θεραπεία πραγματοποιείται με αιμοληψία και στη συνέχεια μετά από ειδική επεξεργασία, εγχέεται ενέσιμα στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας. Η συνολική διαδικασία, διαρκεί περίπου μία ώρα και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες, χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο.
  2. Δυσπαρευνία ή κολπισμός. Ο κολπισμός (vaginismus) είναι η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού στην κολπική διείσδυση, όπου οι κολπικοί μύες σφίγγονται από μόνοι τους, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στη διεισδυτική επαφή. Πλέον όμως αντιμετωπίζεται με την ενέσιμη έγχυση της αλλαντικής τοξίνης, η οποία χαλαρώνει τους μύες του κόλπου που εμποδίζουν τη διείσδυση.
  3. Θεραπεία ThermiVa.Το ThermiVa είναι μια γρήγορη, μη επεμβατική θεραπεία σύσφιξης του κόλπου και των εξωτερικών χειλέων. Χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη χειρολαβή για την ελαφρά θέρμανση του ιστού με ραδιοσυχνότητες, αντιμετωπίζει τα αισθητικά προβλήματα της γενετήσιας περιοχής αλλά και την ελαφριά ακράτεια. Ειδικότερα, αντιμετωπίζει την κολπική ξηρότητα αυξάνοντας την υγρασία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, βελτιώνοντας έτσι τη σεξουαλική ικανοποίηση καθώς αποκτάται αυξημένη ευαισθησία στον κόλπο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 20 λεπτά και τα αποτελέσματα διαρκούν 9-12 μήνες.

Δες και το βίντεο όπου ο Δρ. Νίκος Ναούμ εξηγεί αναλυτικά ποιά προβλήματα προκαλεί η ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση

Info

  • Δρ. Νίκος Ναούμ, Χειρουργός - Γυναικολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας
  • Site: drnikosnaoum.com
  • Facebook: Dr.Nikos Naoum
  • Instagram: dr.nikosnaoum